„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. lapkričio 28 d., Nr. 10 (275)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Britų publicistui Edvardui Lukasui įteiktos VDU Garbės daktaro regalijos

VDU Garbės daktaras Edvardas Lukasas

Lapkričio 20-ąją vienam iškiliausių britų publicistų, analizuojančių geopolitinę situaciją Rytų Europoje, Edvardui Lukasui (Edward Lucas) suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Garbės daktaro vardas. Ilgametis Rytų Europos politikos ir ekonomikos apžvalgininkas, energetinio saugumo, šnipinėjimo ir kitas temas nagrinėjantis analitikas, britų savaitraščio „The Economist“ vyresnysis redaktorius E. Lukasas VDU garbės daktaro vardo regalijas priėmė iškilmingo Senato posėdžio metu.

„Edvardo Lucaso žodžiai jau daugiau nei du dešimtmečius Centrinėje ir Rytų Europoje gina žmogaus ir tautos teises. Be galo džiaugiuosi galėdamas jį pasveikinti“, – sakė prezidentas Valdas Adamkus.

Iškilmių metu E. Lucasas skaitė viešą paskaitą „Lietuvos pamokos“ („Lithuanian Lessons“) apie mūsų šalies patirtis ir jų naudą Vakarų pasauliui bei jam asmeniškai. Garbės daktarą pasveikino Kauno meras Andrius Kupčinskas. Žurnalistas ne kartą pabrėžė, kad Vakarai padarė klaidą nekreipdami dėmesio į Rytų Europos šalių nerimą dėl Rusijos veiksmų. Jo įžvalgios analitinės publikacijos apie posovietines šalis atliko esminį vaidmenį nušviečiant šio regiono problemas Vakaruose. E. Lukaso darbai nagrinėja sovietines ir posovietines antidemokratines veiklas, propagandą ir kitus klausimus, kurie aktualūs Lietuvai ir kitoms regiono valstybėms. E. Lukaso manymu, Lietuva yra nedidelė šalis, tačiau ne kartą įrodė, kad moka už save pakovoti. Nepaisant to, jai vis dar tai tenka daryti. Pastaruoju metu, E. Lukaso nuomone, Lietuva yra tarsi fronto linija tarp Vakarų ir Rusijos: „Norite to ar ne, bet jūsų šalis dalyvauja šnipinėjimo kare, nes rusams ir baltarusiams Lietuva įdomi tuo, kad per ją galima prieiti prie Vakarų organizacijų ir struktūrų. Šnipus ypač domina Europos Sąjungos ir NATO organizacijos“, – sakė E. Lukasas. VDU garbės daktaras E. Lukasas sako, kad nuo 1991 metų Lietuva ir kitos Baltijos šalys ne tik tapo laisvos, bet pasikeitė ir tobulėja toliau, pavyzdžiui, lyginant su Bulgarija ar Rumunija. „Lietuva turi aiškią šalies idėją ir jos nebijo siekti ir deklaruoti pasauliui. Džiaugiuosi, kad jūsų šalis netrypčioja vienoje vietoje, – sakė žurnalistas. – Lietuvoje teko gyventi pirmaisiais nepriklausomybės metais, kuomet Vakarų pasauliui teko laužyti gajus stereotipus apie jaunąją Lietuvos valstybę. Tai buvo nepaprastai įdomūs metai, kuomet įvyko esminiai lūžiai lietuvių tautos savimonėje. Šiandien mestas fundamentalus iššūkis Europos saugumui, ir mes turime imtis visų būtinų saugumo priemonių, siekdami atsilaikyti prieš agresorę“, – pabrėžė VDU Garbės daktaras E. Lukasas. Jis sakė, kad Lietuva jau daugiau kaip dvidešimtmetį gyvena kaip laisva valstybė, tačiau pastaruoju metu V. Putino rodoma politika Ukrainos atžvilgiu turėtų būti signalas mūsų šaliai, jog laisvė nėra garantas: „Labai baiminuosi, kad V. Putinas bandys ką nors padaryti Baltijos šalyse, nes jis supranta, kad sunaikinęs NATO patikimumą Baltijos šalyse, sunaikintų NATO, ir tai jį labai vilioja“, – ne kartą yra teigęs savaitraščio „The Economist“ redaktorius. Jo manymu, Lietuvai Ukraina turi būti pavyzdys, kad panaši situacija gali pasikartoti ir mūsų šalyje: „Reikia nepanikuoti, bet būti pasirengus galimai atakai. Reikia žinoti, ką ir kaip reikėtų daryti tokiu atveju“.

*

E. Lukasas (g. 1962 m. gegužės 3 d.) dirba vyresniuoju redaktoriumi viename svarbiausių savaitraščių pasaulyje – „The Economist“. Tarp jo kompetencijų – energetinis saugumas, šnipinėjimas, Rusijos užsienio ir saugumo politika bei Rytų Europos politika ir ekonomika. 2008 metais jis parašė knygą „Naujas šaltasis karas“ („The New Cold War“) – toliaregišką pasakojimą apie Vladimiro Putino Rusiją. 2011-aisiais jis išleido knygą „Apgaulė“ („Deception“), tiriamosios žurnalistikos darbą apie Rytų ir Vakarų šnipinėjimą. Šiuo metu E. Lukasas rengia knygą apie kibernetinį saugumą. Jis prisidėjo prie knygų apie religiją ir žiniasklaidos etiką leidimo. E. Lukasas yra patyręs TV laidų vedėjas, lektorius, diskusijų vedėjas ir dalyvis. Jis yra skaitęs viešas paskaitas Harvardo, Oksfordo, Kembridžo ir kituose prestižiniuose universitetuose, nuolat prisideda prie BBC laidų „Today“ ir „Newsnight“ bei NPR, CNN ir „Sky News“ produkcijos.

Žurnalas „Foreign Policy“ E. Lukasą nuolat įvardija kaip vieną iš 100 svarbiausių žmonių, kuriuos reikėtų sekti socialiniame tinkle „Twitter“. Žurnalistas daug metų dirbo užsienio korespondentu – jis yra dirbęs Berlyne, Prahoje, Vienoje, Maskvoje ir Baltijos šalyse. Šiuo metu jis dirba Londone žurnalo „The Economist“ tarptautinės skilties redaktoriumi. Nuo 2005-ųjų E. Lukasas turi savo skiltį savaitraštyje „European Voice“ (Briuselis), rašo tekstus „The Times“, „Daily Telegraph“, „Daily Mail“, „Foreign Policy“ ir „Standpoint“. Šalia darbo „The Independent“, BBC ir „The Sunday Times“ E. Lukasas  buvo vienas iš savaitraščio „Baltic Independent“, leidžiamo anglų kalba Taline (Estija), įkūrėjų. Bakalauro laipsnį jis įgijo Londono ekonomikos mokykloje, moka penkias užsienio kalbas – vokiečių, rusų, lenkų, čekų ir lietuvių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija