„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. lapkričio 24 d., Nr. 10 (304)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apdovanojimas filmui „Samių kraujas“

Švedų režisierė Amanda Kernel

Švedijos režisierės Amandos Kernel (Amanda Kernell) sukurtas filmas „Samių kraujas“ šiemet laimėjo Europos Parlamento (EP) įsteigtą LUX kino apdovanojimą. Lapkričio 14-ąją Strasbūre jį filmo aktorėms iškilmingai įteikė EP pirmininkas Antonijus Tajanis (Antonio Tajani).

Kartu su Danijos ir Norvegijos prodiuseriais pastatytame filme pasakojama apie jauną samių tautos mergaitę, kuri palieka savo bendruomenę šiaurės Švedijoje, nes svajoja apie kitokį gyvenimą. Tačiau siekdama savo tikslų ji patiria nemažai rasizmo ir priešiškumo dėl savo kilmės.

Kiti šių metų LUX apdovanojimo finalininkai buvo filmai „120 dūžių per minutę“ (rež. Robin Campillo, Prancūzija) ir „Vesternas“ (rež. Valeska Grisebach, Vokietija, Bulgarija, Austrija).

Sveikindamas nugalėtoją ir finalininkus, Europos Parlamento pirmininkas A. Tajanis kalbėjo: „LUX kino apdovanojimas yra Europoje sukurto kino, kūrybinės pramonės ir mūsų kultūrinės bei kalbinės įvairovės avangardas. Kinas gimė čia – Europoje. Jis yra kultūros, vertybių ir dialogo variklis. Teikdamas LUX apdovanojimą, Europos Parlamentas pripažįsta jo svarbą. Šių metų apdovanojimas atveria kelią 2018-iesiems, kurie paskelbti Europos kultūrinio paveldo metais.“

„Net ir šiandien mūsų tauta tebekenčia nuo rasizmo, neigiamų nuostatų, žemės nusavinimo ir klimato kaitos. Mūsų kalba yra beveik išnykusi – bet mes vis dar esame čia, – atsiimdamos apdovanojimą kalbėjo „Samių kraujas“ aktorės seserys Lene Cecilia ir Mia Erika Sparrok. – Vertiname šį apdovanojimą kaip duoklę mūsų vyresnėms kartoms. Tikimės, kad Europa nustos skirstyti žmones į „mus“ ir „juos“.

LUX apdovanojimą Europos Parlamentas kasmet teikia filmui, iliustruojančiam esmines Europos vertybes arba keliančiam klausimus apie jas, taip pat atskleidžiančiam žemyno kultūrinę įvairovę ar ES vienijimosi problematiką. Laureatą balsuodami išrenka europarlamentarai.

Trims šių metų LUX apdovanojimo finalininkams suteikta Europos Parlamento parama, skirta subtitruoti šiuos filmus visomis oficialiomis ES kalbomis. Apdovanojimą laimėjęs filmas bus pritaikytas regos ir klausos sutrikimų turintiems žiūrovams bei gaus paramą tarptautinei sklaidai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija