"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI









Lyčių pusiausvyra Indijoje trinka - daugelis nenori mergaičių

Neseniai kanalizaciją valę vieno Indijos šiaurės miesto darbininkai rado po aborto išmestus du negyvus moteriškos lyties vaisius - šis kraupus įvykis atspindi šalyje vis labiau didėjantį lyčių disbalansą. Tame pačiame Radžastano valstijos Alvaro mieste, nuo minėto įvykio prabėgus dar kelioms savaitėms, rastas maišas su keliolika negyvų mergaičių: ir vaisių, ir kūdikių. Policija spėja, jog jos išmestos iš gretimų kūdikių namų. Šie radiniai patvirtina, jog Indijoje tėvai labiau nori berniukų negu mergaičių, o pinigams godūs gydytojai, apsiginklavę ultragarso technika, tuo naudojasi. Rezultatas - iškreiptas lyčių santykis, tai yra, berniukų šioje milijardą gyventojų turinčioje šalyje jau gerokai daugiau negu mergaičių.
“Tai bedieviškas tradicijų ir technologijų aljansas, nors zondavimas ultragarsu nebuvo išrastas lyčių atrankai. Godiems daktarams tai tapo greitu būdu užsidirbti pinigų”, - piktinasi demografas Ašišas Bosė.
2001 metų surašymo duomenimis, iki šešerių metų amžiaus grupėje 1000 berniukų tenka 927 mergaitės - toks yra bendras šalies vidurkis. Kai kuriose valstijose skirtumas yra žymiai didesnis. Štai šiaurinėje Pandžabo valstijoje 1000 berniukų tenka 793 mergaitės; prieš dešimt metų - 875 mergaitės.
Pasaulinis vidurkis kitoks - 1000 vyrų tenka 1005 moterys. Tuo tarpu Indijoje moteriškos lyties kūdikių naikinimas tapo tiesiog tradicija - mergaitės nuodijamos, dusinamos, skandinamos, paliekamos, kad numirtų.
Dar XIX amžiuje britų pulkininkas Aleksandras Volkeris Gudžarato valstijoje su siaubu stebėjo, kaip mama skandina ką tik gimusią savo dukrą pieno pripiltoje geldoje. Dabar dažnesnė kitokia praktika - nustačius, kad nėščia moteris nešioja mergaitę, daromas abortas. Lytį gana anksti nustatyti padeda ultragarsinis testas.
Indijoje tokie testai, kainuojantys po 600 rupijų (44 litus), draudžiami, bet įstatymų nesilaikoma, tokie testavimai atvirai siūlomi klinikose. Net tolimose vietovėse tai daroma nešiojamu ultragarso aparatu.
“Nors tai draudžiama, bet daroma visur - už prieinamą kainą”, - aiškino socialinė darbuotoja Mira Šiva. Pasak jos, toks elgesys turi gilias socialines šaknis. “Šeimos nori berniukų, nes jie geriau įsikurs, užtikrins jums priežiūrą senatvėje. O mergaitės išeis iš namų ištekėjusios, dar reikės duoti kraitį: nuo 100 dolerių iki naujo automobilio, brangenybių, buto ar dar ko nors. Vieni nuostoliai šeimai”, - sako A. Bosė.
Paprastai labiausiai prieš dukras būna nusiteikę vargšai, kaimiečiai, beraščiai. Nors ir miestuose tokia tradicija klesti. Sostinėje Niu Delyje 1000 berniukų tenka 850 mergaičių. “Mergaitės laikomos našta; išsilavinusios moterys, sužinojusios, jog nešioja mergaitę, darosi abortus”, - aiškino M. Šiva. Pasak jos, vyriausybės spaudimas mažinti šeimos dydį ir apsiriboti bent dviem vaikais, verčia berniukus mylinčių šeimų moteris daryti abortus, jei nešiojama mergaitė, ir vėl bandyti pastoti, tikintis berniuko.
Beje, dėl panašios politikos Kinijoje, kur reikalaujama, kad šeimoje nebūtų daugiau kaip vienas vaikas, taip pat susidarė lyčių disbalansas.
Indijos socialiniai darbuotojai susirūpinę, kad ateityje ši politika atneš didelių socialinių problemų. Viena jų - jaunuoliams bus sunku rasti nuotaką. Jau dabar taip esama kai kuriuose regionuose. “Ten daugiau prostitucijos, socialinio nestabilumo, žmonos dažniau perkamos”, - sako M. Šiva.
Kad dar negimusios ar jau gimusios mergaitės nebūtų žudomos, vyriausybė uždraudė daryti ultragarsu testus moterims iki 35 metų. Savivaldybėse kabinami plakatai: “Žudyti moteriškos lyties vaisių - nuodėmė, už kurią niekam nebus atleista”. Tamil Nadu valstijoje įgyvendinta programa, pagal kurią nenorintys mergaičių tėvai gali palikti jas gimusias lopšiuose prie ligoninių. Šios programos vadovas buvo sukrėstas, kai vos paskelbus apie tokią galimybę atėjo dvi mamos ir be jokių jausmų ramiai paliko savo dukras valstybei.
Vėliau, kiek pamąstęs, jis sakė supratęs, kad tai vis dėlto yra geriau negu žudyti. “Vadinasi, žmonės, prieš žudydami dukras, dabar jau gerai pagalvoja”, - sakė Dž. Radakrišnanas dienraščiui “The Indian Express”.

Parengta pagal dpa-Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija