"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. kovo 21 d., Nr. 3 (28)

PRIEDAI









Kunigo paskaitos

Domeikavos ir Lapių klebonas kun. Robertas Skrinskas yra parengęs efektyvią prevencinę programą (45 min. trukmės) vyresniųjų klasių mokiniams ir studentams apie girtavimo, rūkymo, narkotikų ir abortų žalą paauglystėje; skaistumą iki vedybų su pasižadėjimu; testą, ugdantį asmenybę, ir mielai gali atvykti į jūsų mokyklą ar kitą auditoriją, pavyzdžiui, kalėjimą, internatą, universitetą ir pan.
Paskaitoje, kuriai pritarė Švietimo ir mokslo ministerija, naudojamas skaidrių rinkinys iš Lietuvos, Vokietijos ir JAV, papildomos vaizdo ir garso priemonės. Kunigas turi dvylikos metų tokių paskaitų skaitymo įvairiose mokyklose patirtį. Mokyklai reikėtų turėti elektros ilgintuvą, ekraną ir aptemdytas klases ar sales. Už kelionę ir paskaitą mokėti nereikia, mokykla nepatirs jokių išlaidų. Tačiau jei mokykla yra toliau nuo Kauno, prašome sudaryti galimybę aplankyti ir kaimyninę mokyklą (kad per vieną kelionę, efektyviai išnaudojus laiką, būtų galima aplankyti dvi tris mokyklas).
Norinčiuosius tokios paskaitos prašome kreiptis į kun. R.Skrinską (tel.: (8-37) 55 42 47 ar elektroniniu paštu: life@pub.vdu.lt.

Atsiliepimai apie paskaitas

Sužinojau daug naudingos informacijos ir mano požiūris į kai kuriuos dalykus iš esmės pasikeitė.

Indrė, 15 metų

Mano manymu, tokios pamokos labai naudingos. Jos padeda pažinti save, savo būsimą kūdikį. Nuo matytų siužetų kūnas pagaugais eina! Kaip gaila tokių vaikelių, kas žino, kas būtų iš jų išaugę, gal net būsimieji revoliucionieriai! O apie rūkymą jau seniai nusibodo klausyti, tas pats per tą patį. Aš niekada nerūkiau, bet neteigiu, kad niekada ir nebandysiu. Gal… Apie narkomanus. Aš dar niekada nemačiau tokių vaizdų, ir jie mane sukrėtė. Apie testą. Nemanau, kad jis teisingas, nebent tuo atveju, kad dėviu kelnes visą laiką.

Alina, 15 metų

Daugiau sužinojau apie rūkančių, vartojančių narkotikus bei geriančių alkoholį žmonių problemas. Ši paskaita mane dar labiau įtikino, kad neverta svaigintis dėl malonumo ir taip kenkti savo sveikatai, žaloti kūną.

Simona, 15 metų

Manau, kad tokios paskaitos yra reikalingos. Jos parodo tikrą situaciją, supažindina su galimomis pasekmėmis. Jei žmogus jau moraliai smukęs, jo tokios paskaitos nepakeis, tačiau yra merginų, kurioms jos gali padėti apsispręsti teisingai. Žmogaus niekas negali priversti, jis pats pasirenka, kaip gyventi, tačiau gerai, kai jis supažindinamas su situacija, ir tada jis elgiasi žinodamas pasekmes. Be to, paskaitos moko vertinti gyvybę ir kiekvieną žmogų. Testas buvo labai šaunus, įdomus, man jis labai patiko. Galėtų būti tokių testų daugiau.

Giedrė, 16 metų

Paskaita buvo įdomi, pasakota daug įdomių dalykų apie abortus, kurių anksčiau negirdėjau. Tai labai baisus dalykas, deja, tikras. Narkotikai tai baisu, tačiau apie jų žalą būtų galima plačiau papasakoti. Ši paskaita labiau sudomintų moksleivius, jeigu jūs daugiau pasakotumėte, o ne žiūrėtume skaidres.

Neringa, 16 metų

Tokios paskaitos priverčia susimąstyti. Juk ne viena nepilnametė darosi abortą, vartoja alkoholį ir narkotikus. Šios paskaitos labai padeda suvokti narkotikų, alkoholio žalą ir aborto padarinius. Testas man patiko. Manau, kad reikės kai ką savyje keisti.

Laura, 16 metų

Tokios paskaitos yra reikalingos, nes padeda suvokti, kokia svarbi yra kiekviena gyvybė, ir atbaido, kad jaunimas nežengtų neapgalvoto žingsnio. Reikėtų diskutuoti tokiomis temomis, neturi būti jokių paslapčių. Kiekvienas visuomet turi žinoti, ką daro, ir pagalvoti prieš darant – tai teisinga ar ne.

Karolina, 16 metų

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija