„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI


 

JAV mirties bausmė įvykdyta
abortus dariusio gydytojo žudikui

Polas Hilas nerodė jokio gailesčio
dėl savo padaryto nusikaltimo

Įvykdžius mirties bausmę P.Hilui,
jo šalininkai surengė protesto akciją

Jungtinėse Valstijoje rugsėjo 3-iosios pavakare mirties bausmė įvykdyta buvusiam presbiterionų pamokslininkui, nužudžiusiam abortus dariusį gydytoją. 49 metų vyras ir trijų vaikų tėvas, radikalus kovos su abortais aktyvistas Polas Hilas tapo pirmuoju abortus dariusio gydytojo žudiku, kuriam JAV įvykdyta mirties bausmė. Jam Floridos valstijos kalėjime suleista mirtina nuodų injekcija.

P. Hilas buvo nuteistas mirti už tai, kad 1994 m. liepos 29 d. Pensakoloje prie ,,Ladies Center” klinikos nušovė 69 metų gydytoją Džoną Britoną ir jo 74 metų palydovą Džeimsą Baretą. Žudikas nemėgino pabėgti iš įvykio vietos, neneigė nužudęs abu žmones ir atsisakė apskųsti mirties nuosprendį. Jis tvirtino, kad pasitaikius progai tikriausiai vėl žudytų, ir pareiškė, kad dėl nieko nesigaili bei nejaučia jokio sąžinės graužimo, o jei nusikaltimo vietoje, kaip paprastai, būtų buvęs policijos pareigūnas, jis būtų pirma šovęs į jį. ,,Bet kokį žmogų nužudyti yra sunku, - sakė P. Hilas. - Man tai buvo nepaprastai sunku”.
Likus dienai iki mirties bausmės įvykdymo žudikas nerodė jokio gailesčio dėl nusikaltimo. ,,Jei aš būčiau to nepadaręs, nebūčiau galėjęs žiūrėti į save veidrodyje”, - sakė jis žurnalistams. P.Hilas taip pat pareiškė, kad įvykdžius mirties bausmę taps kankiniu, ir paragino kitus sekti jo pavyzdžiu. ,,Daugiau žmonių turėtų elgtis taip, kaip pasielgiau aš. Nereikia niekieno leidimo apginti savo kaimyną, - egzekucijos išvakarėse Floridos valstijos kalėjime pareiškė buvęs presbiterionų kunigas P. Hilas. - Tikiu, kad nužudydama mane, valstybė padarys mane kankiniu”. Per valandą trukusį susitikimą su žurnalistais kalėjimo pasimatymų kambaryje jis buvo ramus, o šiek tiek susijaudino tik prisiminęs paskutinį kartą jį aplankiusias dvi savo dukteris.

P. Hilas net pačiame radikaliausiame kovos su abortais judėjime atstovauja labai nedidelei kraštutinei atšakai. Pasak Filipo Benhemo, vadovaujančio protesto grupei ,,Operation Rescue”, kurios aktyvistai dažnai suimami dėl įsibrovimo į privačias valdas ir abortų klinikų darbo trikdymo, jis ne tik nesutinka su P. Hilo taktika, bet net laiko jį eretiku.

Abortų šalininkai buvo prieš egzekuciją žudikui. Jie būgštavo, kad nėštumo nutraukimo priešininkai paskelbs P. Hilą kankiniu. Pasak laikraščio ,,Christian Science Monitor”, nužudyto gydytojo įdukra kreipėsi į Floridos gubernatorių Džebą Bušą, kad žudiko būtų pasigailėta.

Teisės į nėštumo nutraukimą gynėjai būgštauja, kad mirties bausmės įvykdymas gali paskatinti radikaliuosius kovos su abortais šalininkus imtis kraštutinių atsakomojo pobūdžio priemonių. Apie padidėjusį pavojų įspėti medikai, o abortų klinikose imtasi padidinto saugumo priemonių.

Aišku viena: P.Hilas, nušovęs gydytoją ir jo palydovą, tapo toks pat žmogžudys, kaip ir tie medikai, kurie daro abortus, bei tos moterys, kurios nusprendžia sunaikinti savo negimusius kūdikius. Katalikai gyvybės gynėjai atmeta prievartos naudojimą prieš abortus darančius asmenis. Jie įsitikinę, kad negimusieji kūdikiai turi būti apsaugoti priimant atitinkamus įstatymus.

XXI, dpa-Reuters-ELTA

EPA-ELTA nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija