„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI


Čekai sprendžia tautos
senėjimo problemą

Petras KATINAS

Čekija tapo kol kas vienintele Rytų Europos šalimi, kurioje pradėtas vykdyti reguliuojamos emigracijos sistemos planas. Šio įvykio buvo laukiama pirmiausia dėl rimtų demografinių problemų. Praha siekia jas išspręsti emigrantų pagalba.

Jaus senokai Čekijos spaudoje pasirodė grėsmingos antraštės: „Čekija išmiršta“. Iš tiesų šalyje kiekvienais metais sumažėja gyventojų per 20 tūkstančių. Ir tai ne dėl emigracijos, kaip yra daugelyje kitų pokomunistinių valstybių, o dėl to, kad sparčiai mažėja gimstamumas. Sociologai taip pat prognozuoja, jog, Čekijai tapus ES nare, situacija dar labiau pablogės, nes padidės ypač kvalifikuotų kadrų išvykimas svetur, pirmiausia į Vokietiją, Airiją ir kitas šalis. Įvairių skaičiavimų duomenimis, 2030 metais dešimt milijonų gyventojų turinčioje Čekijoje trūks iki 440 tūkstančių darbingų žmonių. Numatomas ekonomikos augimas neišvengiamai sukels darbo jėgos trūkumą. Čekijos pensijų sistema, kuri ir dabar išgyvena tam tikrų sunkumų, gali atsidurti dar blogesnėje padėtyje, nes aiškiai nepakaks pensijų įnašų.

Čekijos valdančioji socialdemokratų partija pernai iškėlė radikalų pasiūlymą - organizuoti ir kontroliuoti migraciją. Šiuo metu Čekijoje legaliai dirba 100 tūkst. užsieniečių, tačiau iš tiesų šis skaičius mažiausiai tris kartus didesnis. Dauguma šių žmonių dirba nekvalifikuotą darbą ir sunkiai integruojasi į čekų visuomenę. Visų pirma todėl, kad atvyksta čionai tiktai užsidirbti ir nesistengia išmokti čekų kalbos bei papročių, antra, nemato savo legalizavimosi galimybių.

Naujoji migracijos reguliavimo programa kuriama tam, kad būtų sumažintas negatyvus gyventojų senėjimo efektas bei pačių čekų išvykimas į kitas šalis. Pagrindinis stimulas užsieniečiams dalyvauti šioje programoje - galimybė gauti nuolatinį leidimą gyventi Čekijoje po dvejų su puse metų, vietoje dešimties pagal dabar galiojančius įstatymus.

Rengiant šį emigracijos projektą buvo vadovaujamasi Kanados Kvebeko provincijoje galiojančia sistema. Čekijos darbo ir socialinių reikalų ministerija parengė balų skaičiavimo lentelę, pagal kurią kiekvienas pretendentas iš užsienio šalių, norintis dalyvauti šioje programoje, galės įvertinti savo perspektyvas. Pavyzdžiui, darbo patirtis Čekijoje vertinama dvylika balų, aukštasis išsilavinimas - septyniais, čekų kalbos mokėjimas - šešiais, kiekvienas turimas vaikas - dviem balais. Pretendentas, turintis 23-35 metus amžiaus, gauna 86 balus. Minimalus pretendentų, norinčių dalyvauti programoje, surinktų balų skaičius - 25 balai.

Čekijos premjeras Vladimiras Špidla šią programą rengti pradėjo dar būdamas vicepremjeru, atsakingu už socialinius klausimus. Tada, komentuodamas reguliuojamos emigracijos programą, jis sakė: „Mūsų programa orientuota į tam tikrą socialinį statusą. Pagrindinis jos uždavinys - išlaikyti socialinį stabilumą visuomenėje. Viengungis programuotojas mums nėra taip priimtinas, kaip padorus, turintis šeimą darbininkas“.

Šią programą realizuoti buvo numatyta pradėti balandžio 1 dieną, bet buvo atidėta pusantrų metų. Mat nedidelė, bet labai aktyvi čekų visuomenės dalis sukėlė didžiulį triukšmą, jog Čekiją užplūs svetimtaučiai ir iškils didelis pavojus nacionalinei kultūrai, kalbai, papročiams. Tačiau didelė gyventojų dalis pritaria programai, suvokdama, kad, augant ekonomikai, be papildomos darbo jėgos bus neįmanoma išsiversti.

Pirmaisiais šios programos dalyviais taps 300 Bulgarijos, Kroatijos ir Kazachstano piliečių. 150 programos dalyvių bus atrenkami iš tų šalių piliečių, o kiti 150 - iš jau dirbančių ir gyvenančių Čekijoje bulgarų, kroatų ir kazachų. Darbdaviai labai gerai vertina išeivius iš šių šalių už jų darbštumą, pareigingumą ir elgesį visuomenėje. Čekijos darbo ir socialinių reikalų ministras Zdenekas Škromachas pažymėjo, jog tie, kas atvyks į Čekiją, pradės rūpintis savimi patys, o ne reikalauti įvairiausios socialinės paramos bei pašalpų.

Paskelbus apie šią programą, kuri buvo gana palankiai sutikta jau minėtose Kroatijoje, Bulgarijoje ir Kazachstane, nepasitenkinimą išreiškė Rusijos atstovė T.Semionova, kontroliuojanti savo šalies piliečius, norinčius dirbti Čekijoje. Pasak jos, Čekijos vyriausybė, siekianti, kad jos numatyta programa būtų sėkminga, pirmiausia turi orientuotis į buvusios Sovietų Sąjungos „respublikas“. Pasak jos, išsilavinusiems kroatams, bulgarams ir kazachams nėra prasmės vykti į Čekiją, nes jie ir savo šalyse gali rasti kaip ir kur panaudoti savo sugebėjimus. T.Semionovos nuomone, tik iš Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos atvykę specialistai sugebės pritaikyti savo žinias Čekijoje ir sėkmingai dirbti joje. Tuo tarpu Čekijos ambasadose Sofijoje, Zagrebe ir Alma Atoje jau prasidėjo darbai registruojant specialistus pretendentus, norinčius dirbti Čekijoje.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija