„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI


Geriausia motinoms ir vaikams
yra Skandinavijoje, blogiausia - Afrikoj

Švedija, Danija ir Norvegija tebėra geriausios valstybės motinoms, sunkiausia moterims ir jų vaikams gyventi skurdžiose Afrikos šalyse, tokiose kaip Nigerija ir Etiopija, parodė antradienį paskelbti tyrimo rezultatai.

Organizacija ,,Save the Children”, skelbdama savo kasmetį ,,Motinų indeksą”, lygino motinų ir jų vaikų gerovę 117 valstybių, iš kurių 43 vyksta konfliktas arba ką tik baigėsi neramumai. Švedija, Danija, Norvegija, Šveicarija ir Suomija yra penkios tinkamiausios motinoms šalys. Neblogai gyventi mamoms Kanadoje, Nyderlanduose, Australijoje, Austrijoje bei Jungtinėje Karalystėje. JAV, kur sekmadienį bus švenčiama Motinos diena, skirta 11-oji vieta indekse.

Žemiausios vietos indekse atiteko Nigeriui, Burkina Fasui, Etiopijai ir Gvinėjai Bisau. Ne ką geriau įvertinta buvo ir Angola, Čadas, Malis, Jemenas, Siera Leonė ir Gvinėja. ,,Viena iš septynių moterų Afrikoje mirs gimdydama arba nešiodama vaiką, palyginti su viena iš šešių tūkstančių Švedijoje”, - sakė ,,Save the Children” patarėja sveikatos klausimais Meri Bet Pauers.

Indekse buvo lyginamas motinų statusas 19 industrializuotų valstybių ir 98 besivystančių šalių, remiantis 10 faktorių, susijusių su motinos ir vaikų sveikata, švietimu ir politiniu statusu. Indeksas parodė, kad motinos išsilavinimo lygis ir prieiga prie šeimos planavimo tarnybų yra susiję su kūdikio išlikimu ir gerove. Švedijoje 99 procentai moterų yra raštingos, tuo tarpu kitame skalės gale, Nigeryje, tokių yra tik 8 procentai.

Jungtinėje Karalystėje, kur 82 procentai moterų naudoja modernias gimstamumo kontrolės priemones, tik viena iš 5 100 moterų miršta per gimdymą ir tik šeši iš tūkstančio kūdikių nesulaukia pirmojo gimtadienio. Gvinėjoje, kur 4 procentai moterų vartoja kontraceptines piliules, viena iš septynių moterų miršta gimdydama ir daugiau nei vienas iš 10 kūdikių miršta nesulaukęs vienerių metų.

Vaiko gerovės prasme Afganistanas atsidūrė paskutinėje vietoje. Čia 165 vaikai iš tūkstančio miršta iki pirmojo savo gimtadienio, 71 procentas vaikų neina į mokyklą, 87 procentai visų gyventojų neturi švaraus vandens. Irake tikimybė, kad vaikas mirs pirmaisiais gyvenimo metais, 35 kartus didesnė nei Švedijoje.

Lietuva ir kitos Baltijos valstybės nebuvo įvertintos šiuo indeksu.

 

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija