„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI


Genetiškai pakeistas gripo virusas
pavojingesnis už juodligę

Gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė, teigia JAV specialistai. Jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau negu iki šiol teigta. Todėl, jų nuomone, per metus Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo gripo miršta ne 20, o 90 tūkstančių žmonių.

Apie savo tyrimų rezultatus Teksaso universiteto sveikatos centro mokslininkas dr. Mohamedas Madžidas su bendradarbiais paskelbė leidinyje ,,Journal of the Royal Society of Medicine". Beje, šie autoriai jau netrukus baigs sudaryti gripo genomo schemą. Tiriama ta gripo viruso atmaina, kuri 1918 metais sukėlė pasaulinę epidemiją. Jos metu tada mirė apie 40 milijonų žmonių. Nenuostabu, kad autoriai perspėja, jog, pasinaudojus genetine informacija, galima sukurti dar veiklesnius gripo virusus - tai jau nebe teorinė, o reali praktinė galimybė. Teroristai galėtų tokį virusą pamėginti platinti, pavyzdžiui, per oro tiekimo sistemą lėktuve ar metropolitene. Galima paprasčiausiai purkšti gripo virusu užtaisytą aerozolį.

Gripo viruso, kaip biologinio ginklo, pavojingumą didina ir tai, kad reikia laiko, kol liga išryškėja. Juk gripas - per daug įprasta liga, kad dėl jos reikėtų nedelsiant skelbti aliarmą. Be to, anot M. Madžido, epidemijai prasidėjus, skiepijimas nelabai būna sėkmingas, nes gripo inkubacinis periodas yra trumpas.

Autoriai siūlo ir būdus, kaip galima būtų išvengti panašių nelaimių. Anot jų, reikėtų griežtesnės tvarkos pagrindinėse laboratorijose, vakcinų gamybos centruose ir jų platinimo sistemoje. Būtina tobulinti vakcinų kūrimo programas, rūpestingiau stebėti ligas, gaminti virusų filtrus ir biosensorius, kurti dezinfekavimo būdus ventiliacijos sistemoms.

Pagal dpa-ELTA

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija