„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (37)

2003-iųjų gruodžio 12 d.


PRIEDAI


 

Gruodžio 1-ąją paminėta pasaulinė AIDS diena

AIDS Afrikoje kasdien nužudo po aštuonis
tūkstančius žmonių, našlaičiais lieka jų vaikai
AIDS epidemija pasiekė naujus rekordinius skaičius

AIDS epidemija pasiekė naujus rekordinius skaičius

Nuo AIDS dar niekada nemirė tiek daug žmonių, kaip šiais metais. Dar niekada nebuvo ir tokio didelio ŽIV infekcija užsikrėtusiųjų skaičiaus. Tokius liūdnus rezultatus savo metinėje ataskaitoje apie pavojingos ligos plitimą Londone pateikė Jungtinių Tautų kovos su AIDS programa (UNAIDS) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Anot duomenų, 2003-iaisiais nuo AIDS mirė apie tris milijonus žmonių, penki milijonai užsikrėtė ŽIV. „Plintant epidemijai, kuri toliau yra nekontroliuojama, mūsų dabartinių pastangų nepakanka“, - sakė UNAIDS direktorius Pėteris Piotas. Pasak ataskaitos, visame Žemės rutulyje šiuo metu gyvena apie 40 milijonų ŽIV infekuotų asmenų, iš jų 2,5 milijono - vaikai ir jaunesni nei 15 metų jaunuoliai. Šiais metais kasdien ŽIV užsikrėsdavo 14 tūkst. gyventojų. Iš jų daugiau kaip 95 proc. gyvena šalyse su vidutinėmis arba mažomis pajamomis. Labiausiai epidemija siautėja pietinės Afrikos valstybėse. Čia ŽIV užsikrėtę 20 proc. visų suaugusiųjų. Tai yra didžiausias procentas nuo AIDS epidemijos prasiveržimo. „Jei norime realių galimybių sumažinti naujų infekcijų skaičių, reikia drastiškai stiprinti efektyvias ŽIV prevencijos priemones“, - sakė P. Piotas.

Nauja ŽIV banga gresia Kinijai, Indijai, Indonezijai ir Rusijai. Daugiausia naujų infekcijų čia kyla dėl sekso ir narkotikų. Yra aiškių įspėjamųjų signalų, kad Rytų Europa ir Centrinė Azija gali tapti naujais AIDS epidemijos proveržio taškais.

JT skelbia skubios pagalbos pasaulio vargšams planą

Jungtinės Tautos paskelbė planus, kaip būtų galima kuo skubiau trims milijonams pasaulio vargšų pristatyti vaistų nuo AIDS sukeliančių virusų - tam skiriama 5,5 milijardo dolerių, nes ši liga kasdien nužudo po aštuonis tūkstančius žmonių. JT Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, gydymo reikia maždaug šešiems milijonams vargšų. Turtingose šalyse vaistai nuo AIDS puikiai žinomi, bet tik mažiau kaip 300 tūkstančių sergančiųjų vartoja juos.
„ŽIV/AIDS jau tapo ryškiausia masinio naikinimo liga“, - teigė PSO generalinio direktoriaus pavaduotojas Džekas Čou, Pasaulinės AIDS dienos (gruodžio 1 d.) proga skelbdamas apie naują kovos su AIDS strategiją. Ją įgyvendinus, iki 2005 metų pagalbą gautų pusė iš šešių milijonų. Siekiama, kad visi susirgę, net didžiausi vargšai, gautų pagalbą. Užkrėstų žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) pasaulyje, gruodžio pradžioje PSO skelbtais duomenimis, yra 40 milijonų. AIDS epidemija nesitraukia. „Šiemet nuo AIDS mirė trys milijonai žmonių, jų gyvybę buvo galima išgelbėti antivirusiniais vaistais“, - sako Dž. Čou. Remdamasis patirtimi Brazilijoje ir Haityje, jis taip pat pažymėjo, kad žmonės noriau eina tikrintis, kai žino, kad pagalba jiems bus prieinama.

Pasak specialistų, naujoji strategija remiasi vaistų gamybos plėtra ir kombinuoto gydymo skatinimu - ligoniams pakaks kas dieną išgerti po dvi tabletes specialių antivirusinių vaistų. Tiek ketinama siūlyti skurdžių šalių gyventojams. Turtingose šalyse sergantys AIDS geria vaistus mažesnėmis dozėmis aštuonis ir daugiau kartų per parą. Tikimasi paskatinti farmacijos įmones gaminti kombinuotus vaistus, kurių gamybą tarptautiniu mastu lig šiol stabdė patentiniai apribojimai. PSO strategija remsis aktyvesne vyriausybių veikla. Taip pat bus stengiamasi platinti supaprastintus gydymo būdus, šviečiama visuomenė, teikiama skubi pagalba epidemijos apimtoms šalims. Tam reikalui prašoma pinigų iš turtingų šalių vyriausybių ir organizacijų. PSO taip pat mokys daugiau medikų, nes kol kas labiausiai nuo AIDS kenčiančiose šalyse labai trūksta kvalifikuotų sveikatos specialistų.

PSO vadovas ragina turtingąsias valstybes skubiai kovoti su AIDS

Pasaulio sveikatos organizacijos generalinis direktorius Jong Vuk Li paragino turtingąsias valstybes - Didžiąją Britaniją, Japoniją ir Skandinavijos šalis skirti daugiau lėšų organizacijai, siekiančiai visame pasaulyje kovoti su mirtina AIDS liga, ypač naikinančia Afrikos žmones, kuri per dieną nusineša aštuonių tūkstančių žmonių gyvybes. Brazilijoje pasaulio sveikatos klausimu surengtoje konferencijoje J.V.Li pabrėžė, kad kovojant su AIDS būtina imtis „labai skubių veiksmų“.

Lėšų kovai su ŽIV/AIDS nuo 3,2 mlrd. JAV dolerių 2002-aisiais padaugėjo iki 4,7 mlrd. JAV dolerių 2003 metais. Tačiau ši suma vis tiek yra mažiau nei pusė tos, kurios, Jungtinių Tautų (JT) tvirtinimu, reikia vieneriems kovos su mirtina liga ir žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) metams. PSO praėjusį mėnesį atskleidė planus iki 2005-ųjų trims milijonams pasaulio neturtingųjų skirti gyvybes išsaugoti padedančių antiretrovirusinių vaistų nuo AIDS bei apmokyti 10 tūkst. sveikatos sektoriaus darbuotojų. J.V.Li pažymėjo, jog šiuo metu beveik 40 proc. Botsvanos gyventojų yra infekuoti, o nesiėmus skubių veiksmų, nuo AIDS mirtų pusė šioje šalyje gyvenančių žmonių. Mozambike dėl ligos gyvenimo trukmė, manoma, greitu metu nukris iki 27 metų.

2002-aisiais kovai su ŽIV/AIDS Afrikoje buvo išleista maždaug milijardas JAV dolerių. Šiame žemyne beveik 30 mln. iš visų 40 mln. gyventojų, manoma, yra infekuoti. JT pažadėjo per ateinančius penkerius metus kovai su AIDS skirti 15 mlrd. JAV dolerių, didelę dalį jų - Afrikai, tačiau organizacija susilaukė karštos kritikos už tai, kad kitiems metams pagal programą kovai su liga numatė skirti tik du milijardus JAV dolerių.

Kiek anksčiau Didžioji Britanija pareiškė Pasauliniam AIDS fondui iki 2008-ųjų skirsianti 280 mln. JAV dolerių.

K.Ananas: AIDS - „masinio naikinimo ginklas“

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofis Ananas per interviu BBC „World Service“ radijui AIDS pavadino „masinio naikinimo ginklu“ bei pabrėžė, kad pasaulis pralaimi kovoje su šia epidemija. Jis taip pat paragino pasaulio lyderius imtis griežtesnių veiksmų, kad būtų sustabdytas ligos plitimas. „Kai kuriose šalyse AIDS yra tikras masinio naikinimo ginklas. Ir ką dėl to darome?“ - klausė K. Ananas.

JT pabrėžė, kad 2003-iaisiais naujų ŽIV/AIDS atvejų ir mirčių nuo jų skaičius išaugo kaip niekada, ir, atrodo, toliau didės. Šįmet buvo infekuota maždaug penki milijonai žmonių, per trys milijonai mirė. JT tvirtinimu, visame pasaulyje su ŽIV/AIDS gyvena maždaug 40 mln. žmonių.

„Nelaimiu kovos, nes manau, kad į ją per mažai įsitraukia pasaulio lyderiai, - teigė K. Ananas. - Esu pasipiktinęs, susikrimtęs ir bejėgis gyventi pasaulyje, kuriame turime priemonių, bet kad padėtume visiems šiems pacientams, tetrūksta politinės valios“. Jis pareiškė, jog žmonės turėtų daryti spaudimą savo vyriausybėms, kad šios imtųsi veiksmų. „Jos turėtų imtis šios kovos, - sakė K. Ananas. - Jos neturėtų bijoti atvirai apie tai kalbėti“.

JT skaičiavimais, Sacharos Afrika yra labiausiai infekuotas regionas. 2003 metais jame naujų užsikrėtimo atvejų buvo 3,2 mln., mirčių - 2,3 mln. Anot pranešimo, epidemijos plitimą skatina intraveninių narkotikų vartojimas bei nesaugūs lytiniai santykiai.

Narkotikai ir prostitucija didina AIDS susirgimų riziką Rytų Europoje

Intraveninių narkotikų vartojimas, prostitucija bei politinio suinteresuotumo stoka kelia vis didesnį nerimą, kad AIDS Rusijoje bei Rytų Europoje gali dar labiau paplisti. Kai kurių šalių pareigūnų teigimu, bent jau šiuo metu AIDS situacija yra kontroliuojama dėl vyriausybinių ir privačių projektų, kuriais siekiama užkirsti kelią ŽIV plitimui švietimo ir teisėsaugos priemonėmis. Tačiau daugeliui neturtingųjų regiono valstybių nėra lengva. Vyriausybėms trūksta lėšų netgi norint nustatyti užsikrėtusiųjų ŽIV skaičių, didelės rizikos grupes aprūpinti steriliais švirkštais ir prezervatyvais.

Politika taip pat gali turėti nemenką įtaką. Pavyzdžiui, šiemet paskelbtame Pasaulio banko pranešime apie AIDS Balkanų valstybėse teigiama, jog nedideli statistiniai skaičiai apie ligos paplitimą jokiu būdu nereiškia, kad sergančiųjų iš tikrųjų yra mažai. Pavyzdžiui, oficialiais Bulgarijos vyriausybės duomenimis, užfiksuota 400 AIDS atvejų, nors manoma, jog šalyje apie 46 tūkst. žmonių vartoja intraveninius narkotikus - jie visi rizikuoja užsikrėsti ŽIV.

Kai kurie pareigūnai mano, jog, užregistravus visus prostitucijoje dalyvaujančius asmenis ir narkotikų vartotojus Lenkijoje, pasirodytų, kad 2001 metais paskelbtas 7 300 užsikrėtusiųjų skaičius sudaro tik trečdalį iš tikrųjų infekuotų asmenų.

Rumunija kovai su AIDS sulaukė tarptautinės pagalbos, pavyzdžiui, farmacijos kompanijos jai tiekė subsidijuotus vaistus. Tačiau Bukarešto vyriausybė gali tik nuspėti užsikrėtusiųjų ŽIV skaičių. Ypač komplikuota padėtis šioje šalyje yra dėl užkrėstų vaikų. Konstancoje įsikūrusio Beiloro universiteto AIDS infekuotų vaikų klinikos gydytojas Maiklas Kleinas teigė, jog infekuotų vaikų oficialus skaičius šalyje siekia penkis-dešimt tūkstančių - tai yra žymiai daugiau nei bet kurioje kitoje Europos valstybėje.

Šiais metais neturtingiausia Europos valstybė Moldova gavo tarptautinę paramą vyriausybės projektui, kuriuo siekiama kontroliuoti ŽIV plitimą, susijusį su narkotikų vartojimu ir prostitucija. Moldovoje apie dešimt tūkstančių narkotikų vartotojų ir 7 proc. sekso paslaugas teikiančių žmonių yra užsikrėtę ŽIV. Nesiėmus neatidėliotinų veiksmų, užsikrėtusiųjų skaičius iki 2017 metų gali pasiekti 42 tūkst. (šalyje gyvena 4 mln. žmonių).

Tuo tarpu kai kuriuose kituose regionuose, ypač turtingesnėse valstybėse Vengrijoje bei Čekijoje, perspektyvos yra šviesesnės. Čekijos nacionalinės AIDS prevencijos programos vadovas Jaroslavas Jedličekas pareiškė, jog ŽIV paplitimas šioje šalyje bei kaimyninėje Slovakijoje stabilizavosi, ir rizika sumažėjo. Viena iš optimizmą keliančių priežasčių yra aktyvios prevencijos strategija, kuri apima narkomanijos gydymo centrų tinklą, švietimo projektus.

Rusijoje situacija yra blogesnė. Ekspertai Maskvoje įspėjo, jog Rusijoje ir aplinkiniuose regionuose AIDS paplitimo lygis yra artimas Afrikai. Naujausiais oficialiais duomenimis, šalyje užregistruota daugiau nei 257 tūkst. susirgimo atvejų. Tačiau iš 145 mln. gyventojų užsikrėtusiųjų ŽIV skaičius gali siekti net 1,5 mln. Tarp jaunų žmonių paplitęs intraveninių narkotikų vartojimas pastaraisiais metais padidino infekuotųjų skaičių, tačiau ŽIV visoje visuomenėje plinta sparčiau ir dėl sekso be apsaugos priemonių bei prostitucijos. „2000 metų pradžioje tik 20 žmonių iš 100 tūkst. buvo užsikrėtę ŽIV, o 2003 metų lapkričio mėnesį šis skaičius išaugo beveik dešimt kartų. Dabar iš 100 tūkst. gyventojų maždaug 180 turi ŽIV“, - pareiškė Rusijos kovos su AIDS federalinio centro vadovas Vadimas Pokrovskis. Vyriausybė planuoja iki 8,7 mln. JAV dolerių padidinti išlaidas, skirtas informacijai apie ŽIV skleisti ir ligos prevencijai. Tuo tarpu aktyviausi kovotojai su ŽIV plitimu teigia, jog tam reikia skirti mažiausiai 65 mln. JAV dolerių.

Pietų Afrikos Respublika rengiasi kovos su AIDS planui

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) pareigūnai atskleidė naujojo plano, pagal kurį šimtams tūkstančių ŽIV nešiotojų bus teikiami specialūs vaistai, vykdymo detales. Vykdant planą bus būtina mokyti tūkstančius gydytojų ir slaugytojų, be to, šimtus milijonų JAV dolerių reikės išleisti vaistams. Priešingu atveju gali atsirasti vaistams atsparių ligos atmainų.

PAR - valstybė, kurioje daugiausia ŽIV/AIDS susirgimo atvejų. Daugiau kaip penki milijonai iš visų 45 mln. jos gyventojų yra infekuoti. Nuo ligos kasdien miršta 600 PAR gyventojų, per dieną šalyje žmogaus imunodeficito virusu užsikrečia 250 kūdikių. „Tai - didelis iššūkis ir jo nenuvertiname, - sakė planą sukūrusios grupės narys ir aukštas PAR Sveikatos apsaugos departamento pareigūnas AIDS reikalams daktaras Nono Simelela. - Imamės visų būtinų priemonių“.

Pagal PAR ministrų kabineto patvirtintą planą, viešajame sektoriuje bus pamažu įvedama antiretrovirusinių vaistų terapijos sistema. Tai būsiantis didelis iššūkis prezidento Tabo Mbekio vyriausybei, anksčiau teigusiai, kad vaistai yra per brangūs ir net nuodingi. Aktyvistų grupės kartu su verslo lyderiais bei opozicijos politikais ragino Vyriausybę imtis griežtesnių veiksmų prieš AIDS. Rugpjūtį vyriausybė pagaliau sutiko įtraukti antiretrovirusinių vaistų tiekimą į nacionalinius kovos su ŽIV/AIDS strategijos planus.

Pagal Reuters-ITAR-TASS-dpa-ELTA

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija