„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (37)

2003-iųjų gruodžio 12 d.


PRIEDAI


 

Dešimt metų padeda savo artimui

Lina KLUSAITĖ

Kauno slaugos ligoninė

Prieš dešimt metų Petrašiūnuose, Armatūrininkų gatvėje, duris atvėrė Kauno slaugos ligoninė. Lapkričio 28 dieną šios ligoninės personalas šventė pirmąjį savo darbo jubiliejų ir ypač dėkojo jos įkūrėjams: „Lietuvos Caritas“ federacijos pirmininkei s. Albinai Pajarskaitei ir Kauno miesto valdybos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos poskyrio vedėjui G.Grigui.

Po nepriklausomybės atgavimo Lietuvai įžengus į naują savarankiškų sprendimų erdvę, buvo pastebėta, kad labiausiai apleista šalyje yra socialinė sritis. Atsižvelgiant į socialinių įstaigų kūrimo poreikį bei suformulavus pagrindinę steigimo intenciją – padėti apleistiems bei sunkiai sergantiems ligoniams, 1993 m. vasario 20 d. tarp Kauno miesto valdybos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos poskyrio bei „Lietuvos Caritas“ federacijos buvo pasirašyta sutartis dėl slaugos ligoninės įkūrimo. Tuo metu Kauno miesto sveikatos skyriaus vedėju, geranoriškai tarpininkavusiu ligoninės įkūrimui, buvo dabartinis mero pavaduotojas Kazimieras Kuzminskas.

Išsprendus pagrindinę pastato gavimo problemą, 1993 metų pabaigoje ligoninė jau buvo atidaryta, o jai vadovauti pakviestas direktorius A.Čiurlys. Vyriausiąja gydytoja buvo paskirta Inesa Marija Poniškaitienė. Tais pačiais metais slaugos ligoninė tapo Hospiso informacinės tarnybos nare prie Šv.Kristoforo ligoninės Londone.

Iš pradžių Kauno slaugos ligoninė turėjo tik devynias lovas, bet vadovaujančio personalo ir viso šiam darbui pasiaukojusio kolektyvo dėka ligoninė sparčiai plėtėsi. 1995 metais prie ligoninės buvo pastatytas priestatas, lovų skaičius išaugo iki trisdešimties. Taip pat įkurta Namų slaugos tarnyba. Tais pačiais metais slaugos ligoninėje apsilankė anglė Siseli Sounders – paliatyvios medicinos pradininkė Europoje bei pasaulyje. Po jos apsilankymo ligoninėje imta taikyti paliatyvios (sunkiai sergančių ir mirštančių ligonių) slaugos principus, o netrukus imti naudoti ir peroraliniai morfijaus preparatai. 1997 metais ligoninė gavo viešosios įstaigos statusą, o kitais metais slaugos ligoninės vairą perėmė vyr. gydytoja Rita Kabašinskienė, sėkmingai vadovaujanti įstaigai ir šiandien. Jos dėka ligoninės pastatas buvo renovuotas, sutvarkytos šildymo sistemos, lovų skaičius išaugo iki 45.

Šiuo metu slaugos ligoninėje yra teikiamos įvairiausios paslaugos: ne tik slaugos, palaikomojo gydymo ar reabilitacinės, bet ir dvasinės, socialinės bei minėtos paliatyvios priežiūros. Šios paslaugos sujungia psichologinius, socialinius bei dvasinius ligonio palaikymo veiksnius, kurie įgalina pacientą susitaikyti su liga ir bet kokia galima jos prognoze, siūlo paramos sistemą, leidžiančią pacientui kūrybiškai praleisti likusį laiką, rūpinasi ne tik ligoniu, bet ir jo šeima, suteikiant psichologinę bei dvasinę paramą ir po paciento mirties.

Ypač ligoninėje stengiamasi išryškinti dvasinį slaugos aspektą, todėl personalas noriai kviečiasi kunigus, vienuolius, kurie bendrauja, išklauso, suteikia pacientams dvasinę paguodą, jų intencijomis aukoja šv. Mišias. Pastaruoju metu ligoninėje yra populiarus nešiojamas altorėlis, kuris keliauja iš vienos palatos į kitą ir tenkina dvasinius pacientų poreikius.

„Dvasinis ligonių nusiteikimas jų kančią pakylėja į aukštesnį lygmenį, padeda ligą ir mirtį pasitikti ramiai ir su šypsena“, – sakė slaugos ligoninės direktorė R.Kabašinskienė, šventinio vakaro metu pristačiusi ligoninės veiklą ir negailėjusi gerų žodžių ligoninės darbuotojams, nuo kurių gerumo, atsidavimo ir meilės artimui priklauso pacientų gerovė ir visa slaugos darbo esmė.

Darbuotojus su jubiliejumi sveikino ir gražių žodžių negailėjo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Kauno mero pavaduotojas K.Kuzminskas, kuris įteikė darbuotojams atminimo raštus, kiti socialinius reikalus kuruojantys savivaldybės atstovai, Kauno medicinos universiteto Slaugos fakulteto dekanas Arvydas Šeškevičius, ligoninių, poliklinikų, kitų slaugos ir socialinių įstaigų vadovai, kolegos gydytojai, kiti svečiai. Jėzuitų gimnazijos moksleiviai įteikė didelį savos kūrybos paveikslą, o visus linksmino folkloro ansamblis „Liktužė“.

Per dešimt metų padaryta iš tiesų nemažai ir įvertinti tai yra labai sunku, nes kas įkainos slaugos darbuotojų atsidavimą, jų darbo sunkumą, bemieges naktis ir pasiryžimą dirbti už menką atlyginimą tam, kad galėtų padėti savo artimui. Kaip sakė arkivyskupas S.Tamkevičius, duodami kitiems, mes pirmiausia praturtiname save, o nuopelnus suskaičiuoja Dievas. Galime tik džiaugtis, kad tokių turtingų žmonių Lietuvoje yra.

Kaunas

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija