„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (38)

2004-iųjų sausio 16 d.


PRIEDAI


 

Kova tebesitęsia

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Tapo tradicija, baigiantis seniesiems metams, susitikti Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos nariams ir, susėdus prie kavos puodelio, įvertinti nuveiktus darbus, pamąstyti apie ateinančių metų veiklą.

Šios organizacijos vicepirmininkės gydytojos Janinos Tartilienės nuomone, 2003-iaisiais buvo padaryta nemažai: surengtos trys konferencijos, ginančios žmogaus gyvybę, kalbėta per radiją, televiziją apie dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje ydingumą, ta tema rengti ir išsiųsti paaiškinamieji raštai įvairioms institucijoms, parašytas ne vienas kreipimasis. Taip pat dalyvauta dviejose tarptautinėse konferencijose, vykusiose Melburne (Australija) ir Madride (Ispanija). Ten ne tik skaityti stendiniai pranešimai, bet ir tarp bendraminčių įgauta jėgų toliau tęsti kovą už gyvybę. Beje, užsieniečiai susižavėjo mūsų paminklais, matytais nuotraukose. Jų dėmesį patraukė „Motinystė“ Vilniaus klinikų kieme ir paminklas negimusiems kūdikiams Rasų kapinių Angelų kalnelyje. Trys pranešimai perskaityti Šiauliuose vykusiame Lietuvių katalikų mokslo akademijos suvažiavime. Asociacijos nariai aktyviai diegia paliatyvinę (lengvinančią skausmus, kai nebelieka vilties išgydyti) mediciną, skaito paskaitas mokyklose vaisingumo, lytinio švietimo ir auklėjimo klausimais iš katalikiškų pozicijų. 2004 metais bus telkiamos jėgos pradėtos gyvybės išsaugojimo įstatymui parengti, tikimasi, kad jis bus priimtas ir įsigalios Lietuvoje. Bus dedamos pastangos smurtui prieš gyvybę įveikti. Bus puoselėjamas šeimos stabilumas. Gydytojos J.Tartilienės nuomone, asociacijos veikla iš opozicijos pereina į poziciją.

Asociacijos pirmininkė doc. dr. Alina Šaulauskienė sielojosi dėl daromų abortų. Abortais sunaikinta antra Lietuva. Ji klausė savo bendražygių: „Ką darysime?“ Jos nuomone, abortus įveikti galima dvejopai: kategoriškas uždraudimas įstatymo tvarka ir laipsniškas apribojimas mažinant leidžiamo aborto pagal moters norą atvejus, trumpinant nėštumo laiką nuo dvyliktos iki septyntos ar aštuntos savaitės, griežtai draudžiant pirmąjį abortą, stiprinant sanitarinio švietimo darbą apie teisingą aborto sampratą ir žmogaus gyvybės vertę, pratinant šeimas prie natūralių šeimos planavimo būdų. Taip pat svarbus gyvybės pagerbimas. Docentė sakė: „Šiandieną iki 28 nėštumo savaitės gimęs mažasis žmogus neturi teisės gauti gimimo ir mirties pažymos, taigi ir į žemės plotelį kapinėse. Mūsų raštiškas prašymas sveikatos apsaugos ministrui liko be atsako, nors ir girdėjome gražius pažadus“. Doc. A.Šaulauskienės nuomone, legalių abortų darymas gydymo įstaigose nėra moralus veiksmas. Juk gyvybės nutraukimas nėra liga. Reikėtų abortus daryti specialiose klinikose. Gydytojams turėtų būti suteikiama pasirinkimo teisė: daryti abortus ar nedaryti.

Norint gauti geresnių rezultatų, bendraminčiams reikėtų jungtis, vienytis. Kartu su Lietuvių katalikų mokslo akademija reikėtų surengti bendrą konferenciją abortų klausimu ir rasti teisingą atsakymą į klausimą, ką daryti?

Doc. A.Šaulauskienės nuomone, labai svarbi veiklos sritis – natūralių šeimos planavimo metodų mokymas. Kartu su Vilniaus šeimos centru rengiama trečioji natūralių šeimos planavimo mokytojų laida. Docentė A.Šaulauskienė sakė: „Būtina pasiekti, kad šių metodų dėstymas, kaip fakultatyvas, būtų įtrauktas į Vilniaus ir Kauno universitetų programas. Šie metodai turėtų atsirasti šeimos gydytojų ir moterų konsultacijų gydytojų darbo programose“.

Grėsmingai artėja eutanazijos įteisinimas Lietuvoje. Dabar beveik neteikiama pagalba žmogui, susirgusiam nepagydoma liga, kamuojamam didelių skausmų. Taip pat neteikiama psichologinė pagalba tokio ligonio artimiesiems. Atėjo laikas spręsti paliatyvinės medicinos, kaip eutanazijos priešpriešos, problemą. Doc. A.Šaulauskienė teigė: „Būtina kiekviena proga stengtis žadinti sąžinę, ugdyti teisingą gyvenimo sampratą, skatinti savo artimoje aplinkoje siekti tikrų gyvenimo vertybių. Siekti šviesos. Kas seka šviesa, nevaikšto tamsybėse ir pats turi gyvenimo šviesą“.

Pasidžiaugta jaunais gydytojais, įsitraukusiais į asociacijos veiklą. Jauna, drąsi vilnietė gydytoja Daiva Bartkevičienė praminta angelų ambasadore. Ji išdrįso spaudoje pareikšti savo nuostatas: didi pagarba gyvybei nuo pat jos pradėjimo momento.

Lietuvos asociacijai „Už gyvybę“ linkime gerų 2004-ųjų, puoselėjant ir saugant žmogaus gyvybę nuo pradėjimo momento iki natūralios mirties.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija