„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (60)

2005-iųjų lapkričio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Tikintieji maldoje prisimins prieš 50 metų įteisinto aborto aukas

Visą lapkričio mėnesį Šeimos centrai kviečia tikinčiuosius visuotine malda stiprinti kūdikių netekusius tėvus. Už aborto aukas bus meldžiamasi iki lapkričio 23 dienos, kai 1955 metais Sovietų Sąjungoje, o tuo pačiu ir Lietuvoje buvo įteisinti abortai.

Vyrams ir moterims, kurie nesugebėjo priimti tėvystės dovanos, tikintieji mels susitaikinimo ir išgijimo malonių, Dievo gimdytojos Švč. M. Marijos motiniškai globai paves visas vaiko netekties paliestas mamas ir jų negimusius kūdikius.

Renginius, kurių tikslas atkreipti visuomenės dėmesį į abortų problemą, organizuojantys Šeimos centrai sieks sukurti pagalbos tinklą žmonėms, išgyvenantiems poabortinį sindromą.

Šiuo metu Lietuvoje abortas leidžiamas iki trijų nėštumo mėnesių. Gimdyti ar ne, moterys renkasi laisva valia, be jokių apsisprendimo laikotarpių.

„Vis dėlto pirmiausiai krizinėje situacijoje esanti moteris turi būti pakonsultuota ir tik paskui nuspręsti, ką daryti“, - įsitikinusi Lietuvos šeimos centro direktorė Vijoleta Valantiejutė. Jos nuomone, konsultuoti nėščiąsias turėtų nesuinteresuoti specialistai ir nebūtinai gydymo įstaigoje, o saugioje, jaukioje aplinkoje, nes moteris tuomet būna didelėje įtampoje.

Lietuvos sveikatos centro duomenimis, 2004 metais Lietuvoje gimdė beveik 30 tūkstančių, abortą pasirinko 10,6 tūkstančio moterų.

Palyginti su ankstesniais metais, abortų skaičius mažėjo. 2003 metais negimdyti nusprendė 11,5 tūkstančio, 2002 metais - 12,4 tūkstančio moterų.

Arkivyskupijų ir vyskupijų šeimos centrų darbo su nėščiosiomis patirtis parodė, kad dauguma moterų apie abortą galvoja ne todėl, kad vaikelis apsigimęs ar iškyla grėsmė jos sveikatai. „Dažniausiai tokios abejonės kyla dėl nesutarimų šeimoje ir sunkios materialinės padėties“, - sakė V. Valantiejutė.

Patyrusiems abortą akcijos organizatoriai primins popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius: „Galbūt žaizda jūsų širdyje dar neužgijusi. Tai, kas atsitiko, tikrai buvo ir tebėra labai bloga. Bet nenustokite drąsos ir nepraraskite vilties. Jei dar nenusižeminote ir su pasitikėjimu neatsivėrėte atgailai, padarykite tai. Maloningasis Tėvas pasirengęs suteikti jums savo atleidimą ir ramybę Susitaikymo sakramentu“.

Per 50-ąsias abortų įteisinimo metines Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje bus tyloje adoruojamas Švč. Sakramentas, rengiamos Susitaikinimo pamaldos, meldžiamasi už visus, užgimusius, bet taip ir neišvydusius pasaulio šviesos.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija