„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (60)

2005-iųjų lapkričio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Kam rūpi narkomanijos problemos?

Neseniai Vilniuje vyko konferencija „Žalos mažinimo politikos alternatyvos: pirminė narkomanijos prevencija ir ankstyvoji intervencija“.

Konferenciją rengė Lietuvos blaivybės fondo taryba (pirmininkas Jurgis Gediminas Jakubčionis), Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdis (pirmininkas Juozas Kančys).

Pranešimus skaitė ne tik Lietuvos atstovai, bet ir svečiai iš JAV, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos, Italijos, Latvijos. Konferencijos dalyviai gvildeno aktualius narkotikų strateginės politikos, jų kontrolės ir prevencijos klausimus. Į renginį atvyko knygų „Stipriau už neapykantą“, „Viltis iš gatvės“ autorius Tim Guernard iš Prancūzijos. Šias knygas reikėtų perskaityti mokytojams, tėvams, jaunimui. Tačiau šių leidinių neturi miestų ir rajonų, net ir katalikiškosios bibliotekos. O tokį visai nereikalingą ar kenksmingą šlamštą kaip V.Petkevičiaus „Durnių laivas“, M.Ivaškevičiaus „Žali“ ir kitas knygas bibliotekų darbuotojos skaitytojams brukte bruka.

Konferencijoje itin maloniai nuteikė Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinio sekretoriaus monsinjoro Gintaro Grušo, Seimo narės Ramunės Visockytės ir kitų skaityti pranešimai.

Aš į konferenciją nuvykau savo lėšomis, pakviesta J.G.Jakubčionio. Bet manau, kad ten buvo atvykusi gausybė tiesioginių valstybės atstovų – regionų ir miesto merų, Krikščionių demokratų partijos pirmininkų ir kitų.

Tačiau liūdna, kad visi šie atvykėliai, gal ir už komandiruočių pinigus, nuo pirmos konferencijos dienos pietų pertraukos į konferenciją negrįžo. O antrąją konferencijos dieną jų jau buvo tik mažuma…

Susidariau įspūdį, kad ši skaudi problema Lietuvos valdantiesiems visai nerūpi. Manau, kad šis prevencinis darbas – kova su alkoholizmu ir narkomanija šiandien Lietuvoje turėtų būti prioritetų prioritetas! Ypač tiems, kuriems rūpi Lietuvos piliečių ir mūsų tautos likimas.

Regina PRASCEVIČIENĖ

Rokiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija