„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (60)

2005-iųjų lapkričio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Kodėl visuomenė serga?

Laikraščiai rašo, kad mūsų visuomenė serga: mažėja gimstamumas, labai daug savižudybių, dėl ištuokų kasmet atsiranda apie dešimt tūkstančių vaikų, augančių be vieno iš tėvų – pusiau našlaičių (lyg vyktų karas) ir t.t.

Kodėl visuomenė serga? Šia liga serga ne tik Lietuva, bet visa Vakarų Europa. O šios ligos diagnozė – per daug liberalūs įstatymai, liečiantys dorovę, per daug sau leidžiame: leidžiama daryti abortus, leidžiamos ištuokos, neseniai Ispanijoje priimtas įstatymas leidžia homoseksualų santuokas ir t.t. Todėl įstatymus, skelbiančius dorovę, reikia sugriežtinti. Štai keli įstatymų projektai, kuriuos reikėtų priimti Seime:

1.Lietuvoje žmonių daugiau miršta nei gimsta. Yra žinoma, kad kai kuriose šalyse (Lenkija, Airija) abortai yra uždrausti. Todėl reikėtų išleisti įstatymą – uždrausti žudyti vaikus abortais: duoti laisvę vaikams gimti. Išimtis: leisti daryti abortą tik ypatingais atvejais, pvz., kai moteriai gresia pavojus gyvybei ar pan.

2. Lietuvoje šimtui santuokų tenka apie 60 ištuokų (Turkijoje – tik šešios). Dažnai išsiskyrusių šeimų vaikus auklėja gatvė. Skyrybos vaikams – tai tragedija, daug didesnė nei suaugusiems. Todėl reikėtų išleisti įstatymą: uždrausti skyrybas – duoti garantiją vaikams turėti abu tėvus. Išimtis: leisti skyrybas tik tuo atveju, jeigu šeimoje nėra vaikų arba vaikams jau per 20 metų.

3. Daug nelaimių įvyksta dėl girtavimo. Bet didžiausia nelaimė, jeigu girtauja jaunos šeimos, nes jose gali gimti vaikai, sergantys įvairiomis ligomis, invalidai, nesveikos psichikos (debilai). Todėl reikėtų išleisti įstatymą: vyrams iki 30 metų (kol sukuria šeimas) uždrausti vartoti bet kokius alkoholinius gėrimus. Tegul jaunimas šoka, dainuoja, sportuoja, mokosi, bet negirtauja. (Senovės Graikijoje vyrams iki 25 metų buvo draudžiama vartoti alkoholį.)

4. Televizija, radijas ir spauda privalo žmones auklėti, mokyti (o ne atvirkščiai). Todėl reikia išleisti įstatymą: uždrausti pornografijos (ištvirkavimo), žudynių (smurto), keiksmažodžių ir nepadorumų propagavimą per žiniasklaidą.

5. Moterį reikia gerbti daugiau nei vyrą, nes ji gali būti motina. Todėl reikėtų išleisti įstatymą: uždrausti per žiniasklaidą nepadoriai (nepagarbiai) vaizduoti moterį (pusnuogę, kaip žaislą ar prekę).

Ramutis Romualdas JUŠKEVIČIUS,
Krikščionis demokratas

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija