„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (60)

2005-iųjų lapkričio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Seimas raginamas padėti tėvams rinktis ne abortą, o gimdyti vaikus

Lietuvos šeimos centras ragina Seimą iš esmės spręsti žmogaus gyvybės išsaugojimo ir aborto klausimus - kurti įstatymus, kurie padėtų tėvams rinktis ne abortą, o auginti savo vaikus. Vien per rugsėjį po šiuo kreipimusi pasirašė per 20 tūkstančių žmonių.

„Griežtinant žmogaus gyvybės įstatymą būtina susirūpinti pagalba moterims. Prieš priimant sprendimą gimdyti ar ne, joms turi būti prieinama nešališka konsultacija, o sunkiai gyvenančioms, bet pasirinkusioms auginti kūdikį - materialinė parama“, - sakė Lietuvos šeimos centro direktorė Vijoleta Valantiejutė. Šiuo metu Lietuvoje abortas leidžiamas iki 3 nėštumo mėnesių. Gimdyti ar ne moterys renkasi laisva valia, tačiau, V. Valantiejutės teigimu, joms nėra nustatytas apsisprendimo laikotarpis. „Pirmiausiai krizinėje situacijoje esanti moteris turi būti pakonsultuota ir tik paskui nuspręsti, ką daryti. Konsultuoti nėščiąsias turėtų nesuinteresuoti specialistai ir nebūtinai gydymo įstaigoje, o saugioje, jaukioje aplinkoje, nes moteris tuomet būna didelėje įtampoje“, - pabrėžė Šeimos centro vadovė.

Lietuvos sveikatos centro duomenimis, 2004 metais Lietuvoje gimdė beveik 30 tūkstančių, abortą pasirinko 10,6 tūkst. moterų. Palyginti su ankstesniais metais, abortų skaičius mažėjo. 2003 metais negimdyti nusprendė 11,5 tūkst., 2002 metais - 12,4 tūkst. moterų.

Arkivyskupijų ir vyskupijų šeimos centrų darbo su nėščiosiomis patirtis parodė, kad dauguma moterų apie abortą galvoja ne todėl, kad vaikelis apsigimęs ar iškyla grėsmė jos sveikatai. Dažniausiai abejonės ar gimdyti kyla dėl nesutarimų šeimoje ir sunkios materialinės padėties.

„Žinoma, psichologai neišspręs socialinių problemų, tačiau padės susiorientuoti, ar besilaukianti moteris sprendimą nutraukti nėštumą daro kažkieno spaudžiama, ar savo valia, suvokdama aborto pasekmes“, - konsultacijų svarbą aiškino V. Valantiejutė. Pasak jos, Vokietijoje krizinio nėštumo srityje aktyviai veikia ne tik bažnytinės, bet valstybinės konsultavimo tarnybos, kurios, jei reikia, besilaukiančioms kūdikio šeimoms suteikia visą įmanomą paramą. Nepasiturinčios nėščiosios remiamos iš valstybės krizinio nėštumo paramos fondo ir Vokietijos vyskupų konferencijos fondo lėšų. „Panašus fondas būtų reikalingas ir Lietuvoje, nes dalis moterų skursta, kai kurios net badauja. Neretai abortą renkasi ir vienišos moterys, supratusios, kad augindamos kūdikį be pagalbos nepragyventų“, - pabrėžė V. Valantiejutė. Vis dėlto, Lietuvos šeimos centro vadovės įsitikinimu, finansinis fondas padėtų tik materialinius sunkumus išgyvenančioms šeimoms. „Ne mažiau svarbu visuomenėje diegti nuostatą, jog abortas - ne paprasta operacija, o gyvybės naikinimas. Ne vien demografinė, psichikos sveikatos, bet ir požiūrio į žmogų, jo orumą, problema“, - sakė V. Valantiejutė.

Iš esmės spręsti žmogaus gyvybės išsaugojimo ir aborto klausimus Lietuvos šeimos centras Seimo prašė ir 2002 metais. Po kreipimusi pasirašė per 80 tūkst. žmonių, tačiau didesnio valstybės vadovų dėmesio šioms problemoms nesulaukta.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija