„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (62)

2006-iųjų sausio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Kochleariniai implantai pakeitė vaikų gyvenimą

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Eglutė ir Ervinas su UAB „Biomedika“
Kauno filialo surdopedagoge
Neringa Ivoškiene
Autorės nuotraukos

Edita - Eglutės mama (kairėje),
Eglutė ir Neringa kartu daug dirba

Kai kurčias vaikas kochlearinio aparato dėka pradeda girdėti, jo pasaulis tampa erdvesnis, platesnis. „Norint pasiekti puikių rezultatų, turi dirbti visa komanda: specialistai, tėvai, pedagogai“, - sako UAB „Biomedika“ Kauno filialo surdopedagogė Neringa Ivoškienė. Prasidėjus naujiesiems mokslo metams, Ukmergės rajono pedagogams ir logopedams N.Ivoškienė surengė seminarą „Vaikai – kochlearinių implantų naudotojai bendrojo lavinimo mokyklose: ypatumai, problemos, sprendimo būdai“. Seminare savo kalbą ir bendravimo įgūdžius demonstravo du Ukmergės „Užupio“ vidurinės mokyklos pradinukai – Eglutė ir Ervinas, kurie į garsų pasaulį įžengė prieš ketverius metus.

Aparatas neprigirdintiems ir kurtiems žmonėms

Kochlearinis implantas – aukštos technologijos aparatas suteikia galimybę girdėti. „Nucleus“ firmos kochlearinių implantų sistemos grąžino galimybę visavertiškai bendrauti tūkstančiams suaugusiųjų ir kurčių vaikų. Leido jiems išmokti kalbėti ir klausytis. Australų kompanija „Cochlear“ (tai pasaulio lyderė) – kochlearinių implantų gamintoja, kuri savo veiklą pradėjo 1982 metais. Šiandien „Nucleus“ produktai naudojami daugiau kaip tūkstantyje pasaulio klinikų 78 šalyse. „Cochlear“ klinikų yra Australijoje, Kanadoje, Kinijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Indijoje, Italijoje, Japonijoje, Korėjoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Taivanyje, Didžiojoje Britanijoje, JAV. Ilgalaikiai rezultatai rodo, kad šie implantai yra saugūs ir patikimi. Šiuo metu į Lietuvą atėjo austrų MED-EL firmos kochleariniai implantai. Taigi atsirado konkurencija, krito kainos, didesnis pasirinkimas.

Lietuvoje daug kurčių vaikų

Statistikos duomenimis, per metus maždaug 35 vaikams nustatomas įgimtas kurtumas. Vaikai apkursta ir po įvairių ligų. 1999 metais Kauno medicinos universiteto Ausų, nosies, gerklės ligų klinikos medikai pradėjo daryti ausų kochlearinės implantacijos operacijas. Ukmergėje taip pat yra nemažai šeimų, kurios pasiryžo šiam žingsniui ir dovanojo savo vaikams garsų pasaulį. Nors informacija apie operacijas skelbiama, daugelis dar nežino, jog vaikai turi galimybių girdėti, kalbėti, gyventi visavertį gyvenimą. Pasak medikų, kuo anksčiau nustatomas kurtumas, tuo didesnė tikimybė, kad kochlearinio aparato implantacija bus veiksminga. Implantai įstatomi per sudėtingą kelias valandas trunkančią operaciją. Chirurgai vidinę implanto dalį įsodina už ausies, netoli nervų, vėliau pritaikoma išorinė implanto dalis. Po operacijos praėjus keturioms savaitėms, vaikams įjungiamas kalbos procesorius ir jie išgirsta pirmuosius garsus.

Tėvelių pastangos

Po implanto operacijos vaikai ir tėveliai praeina sunkų reabilitacinį laikotarpį, daug mokosi, lanko seminarus. Tėvelių pastangas atperka puikūs rezultatai, nes vaikai pradeda girdėti ir kalbėti. Ukmergiškiai Eglutė ir Ervinas nuo gimimo buvo kurti. Eglutei kochlearinė implantacija atlikta prieš ketverius, Ervinui – prieš trejus su puse metų. „Girdėti garsus vaikui buvo malonu, tai džiugino ir mus, tėvus, ir gydytojus. Eglutė turėjo atlikti užduotį – išgirdusi garsą, užmauti žaislą ant strypo. Apsilankėme centre „Lingua“, nes mums trūko žinių ir reikėjo patarimų, kaip lavinti dukrelės klausą ir kalbą pooperaciniu laikotarpiu. Po mėnesio jau mokėme reaguoti į savo vardą, suprasti žodžius „mama“, „tėtė“. Eglutė iki operacijos pažino nemažai raidžių, todėl jau mokėmės skaityti skiemenukais“, - pasakojo mergaitės mama Edita.

Ukmergiškių šeimos nenutraukia ryšių su patirties turinčiais specialistais, kartą per savaitę važiuoja į Kauną pas surdopedagogę N. Ivoškienę, kur aptaria savaitines užduotis.

Vaikai – jau mokykloje

Aštuonmetė Eglutė ir septynerių metų Ervinas – Ukmergės „Užupio“ vidurinės mokyklos pradinukai. Juos po implantacijos moko mokytoja Rasa Piešinaitė. „Labai džiaugiamės vaikų laimėjimais. Bet kas laukia ateityje? Vaikai – jau mokykliniame suole. Tai priverčia save suimti į rankas, nusiteikti, kad kelias bus dar sunkesnis. Tačiau kito kelio nėra“, - sako pirmokėlių mamytės. „Užupio“ mokyklos pedagogė, pradėjusi mokyti mažuosius raidžių piemenėlius, domisi visomis mokymo naujovėmis, lanko seminarus, semiasi patirties, kaip dirbti su išskirtiniais vaikais. UAB „Biomedika“ Kauno filialo surdopedagogė N.Ivoškienė seminaro metu ukmergiškius ne tik mokė, bet ir parodė, ko Eglutė ir Ervinas dar nemoka, demonstravo skaidres. Pirmokai Eglutė ir Ervinas atliko praktines užduotis, demonstravo savo bendravimo įgūdžius.

Užsieniečiai pasiekė puikių rezultatų

Francesa Kotek iš Notingemo, esančio Didžiojoje Britanijoje, buvo ketverių metų, kai jai buvo atlikta implantacija. Kai ji buvo dešimties metų, jos mama pasakojo: „Francesa gimė kurčia ir kochlearinis implantas to nepakeitė. Ir niekada nepakeis. Bet kochlearinis implantas pakeitė mūsų šeimos gyvenimą, o Francesos gyvenimui suteikė galimybę daryti tai, ką ji norės ateityje“. Francesa yra gera sportininkė, ji plaukioja ir jodinėja žirgais, vaidina mokyklos dramos būrelyje. Daugumai tėvų tai visiškai įprasta. Tačiau šios mergaitės tėvams tai didelis laimėjimas, suteikęs pasitikėjimo, kad atkakliai dirbdami su dukra jie gali pasiekti tai, ko ji neturėtų be implanto. Šiandien ukmergiškiai Eglutė ir Ervinas, atsisėdę į pirmoko suolą, girdi, kalba, dainuoja, deklamuoja, šnibžda ir visą dieną šneka džiugindami namiškius.

Ukmergės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija