„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (72)

2006-iųjų lapkričio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Nikaragvos parlamentas uždraudė visus abortus

Nepaisant intensyvaus spaudimo ir tarptautinių feministinių ir gyventojų skaičiaus kontrolės grupių, Nikaragvos kongresas spalio 26 dienos balsavimu esmingai sustiprino negimusių kūdikių teisinę apsaugą.

Pataisytas įstatymas eliminuoja ankstesnę galimybę leisti nužudyti negimusį kūdikį, pradėtą motinos įsčiose, jeigu trys gydytojai patvirtino, kad nėštumas ir gimdymas kelia grėsmę moters sveikatai. Vadinamosios „sveikatos“ išimties terminas beveik visada plačiai interpretuojamas ir atveria duris praktiškai neribojamiems abortams. Dabartinis įstatymas Nikaragvoje taip pat leido sunaikinti kūdikį, jeigu jis pradėtas per moters išprievartavimą. Naujoji šalies parlamente priimta pataisa atmetė ir šią pataisą.

Nikaragvos katalikų vyskupai kartu su šalies protestantų dvasiniais vadovais jau seniai reikalavo, kad įstatymu būtų uždrausti visi abortai. Kaip tik šiuo tikslu šalies sostinėje Managvoje spalio 6 dieną Bažnyčios lyderiai surengė plačią manifestaciją „Už gyvybę“, reikalaudami minėto įstatymo pakeitimo. Manifestacijoje kalbėjęs Nikaragvos episkopato Gyvybės šeimos gynimo komisijos pirmininkas vyskupas Chuanas Mata Gvevara pabrėžė, jog kiekviena tiesioginio aborto forma yra sunkus moralinis nusikaltimas. Nors katalikų vyskupai reikalavo, kad už draudžiamų abortų atlikimą moterims ir gydytojams būtų skiriama 20 metų kalėjimo bausmė, tačiau Nikaragvos parlamentarai ir po įstatymo minėtų pataisų paliko iki tol buvusią šešerių metų kalėjimo bausmę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija