„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (128)

2011 m. liepos 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Užauginkime sveiką visuomenę

Akademikai, visuomenės veikėjai ir Bažnyčios atstovai ragina nepanaikinti alkoholio reklamos draudimo, o kitus metus paskelbti sveikatos ir sveikatinimo metais

Spaudos konferencijos dalyviai
(iš kairės): prof. Krescencijus
Stoškus, Panevėžio vyskupas
Jonas Kauneckas, Lietuvos
sveikuolių sąjungos prezidentas
Dainius Kepenis ir režisierius
Vytautas V. Landsbergis

Birželio 30 dieną vykusioje spaudos konferencijoje žymūs visuomenės veikėjai pristatė kreipimąsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Seimo narius, kuriame išreiškia savo poziciją dėl  grupės Seimo narių iniciatyvos atšaukti alkoholio reklamos draudimą. Toks draudimas turi įsigalioti nuo 2012 m. sausio 1 dienos.

Spaudos konferencijos dalyviai – Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, prof. Krescencijus Stoškus, režisierius Vytautas V. Landsbergis, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, Krikščionybės žiniasklaidos tarnybos vadovas Juozas Dapšauskas visų kreipimąsi pasirašiusiųjų vardu prašė išsaugoti alkoholinių gėrimų reklamos draudimą, taip pat skatino imtis kitų priemonių, galinčių apsaugoti visuomenės sveikatą, kurti sveikesnę ir laisvesnę visuomenę 2012 metus paskelbiant sveikatos ir sveikatinimo metais.

Alkoholio pramonės įkaitai: vaikai, sportas, kultūra, žiniasklaida

Alkoholinių gėrimų vartojimas Lietuvai pridarė itin daug problemų. Beveik kasdien aukšti valstybės pareigūnai, teisėsaugininkai, aktoriai, daininkai, šou verslo atstovai įsivelia į su girtavimu susijusius skandalus. Tai paneigia plačiai eskaluojamą mitą, kad alkoholio vartojimas yra marginalijos dalis. Alkoholis yra visur, o problemų turi labai didelė dabartinės visuomenės dalis. Probleminėje aplinkoje augantys vaikai nebegali būti apsaugoti nuo vertybių krizės. Šiuo metu Lietuvoje yra apie 17 kartų išaugęs mažamečių vaikų apsinuodijimų alkoholiu skaičius. Jaunoji karta atsidūrė ypatingame pavojuje. Neatsitiktinai ir tikrai ne tik dėl tėvų aplaidumo Lietuvos vaikai iš 37 tirtųjų šalių yra antroje vietoje pagal apsvaigimo nuo alkoholio dažnumą. Tai lėmė itin trumparegiška valstybės politika, kuomet pagrindiniu šalies sėkmės rodikliu pradėta laikyti viena verslo šaka, neatsižvelgiant į tai, kokias pasekmes jos klestėjimas atneša visuomenei.

Alkoholio gamintojų ir prekybininkų parama kai kurias Lietuvos sporto šakas, kultūros renginius bei žiniasklaidos priemones padarė savo įkaitais. Nuolat formuojama viešoji nuomonė, kad be alkoholio gamintojų paramos tiek sportas, tiek renginiai, tiek žiniasklaida žlugs. Tokiu būdu kuriama nuostata, kad negeriantis žmogus normalioje visuomenėje negali egzistuoti, nes jis yra nepakankamos kultūros.

Laiko laukti mistinės sveikų tėvų kartos, kuri užaugins naują sveikesnę ir pilietišką vaikų kartą, jau nebėra. Lietuva ne tik išsivaikšto, bet ir išmiršta.

Siūlomi pozityvūs situacijos sprendimo būdai

Žymūs visuomenės veikėjai siūlo ne panaikinti reklamos draudimą, o ieškoti alternatyvių būdų gerinant žiniasklaidos situaciją. Vienas būdų – mažinti PVM žiniasklaidos priemonėms. Tokia priemonė amortizuotų laikiną dalies pajamų iš reklamos transliacijos ar kitokio skelbimo praradimą. Kitas būdas – tabako ir alkoholio akcizų fondas, kurio dalis būtų skirta socialinės reklamos kūrimui, t. y. tai pačiai žiniasklaidai. Tai, pasak susirinkusiųjų, būtų vienas geriausių būdų, kaip akcizo mokėtojų, t. y. piliečių, pinigai galėtų būti panaudojami gyventojų gyvenimo kokybės gerinimui bei žiniasklaidos ar reklamos verslo išlaikymui. Juk turtinga yra ta valstybė, kuri brangiausiu turtu laiko savo piliečių – ir pirmiausia mažiausių piliečių – sveikatą. Tik užaugusi sveika visuomenė gebės būti pilietiška ir versli.

Kreipimąsi pasirašė: prof. Krescencijus Stoškus, prof. Remigijus Žaliūnas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Vytautas V. Landsbergis, prof. Albertas Skurvydas, vyskupas Jonas Kauneckas, Dainius Kepenis, prof. Algirdas Raslanas, prof. Vaiva Lesauskaitė, Romualdas Ozolas, prof. Rimvydas S. Stropus, prof. Algimantas Tamelis, prof. Vytautas Šlapkauskas, doc. Rimvydas Krasauskas, reformatų kunigas Tomas Šernas, prof. Gediminas Stepanauskas, habil. dr. Kazimieras Garšva, akademikas Antanas Kudzys, akademikas Bronius Grigelionis, doc. Petras Gvazdauskas, prof. Sigitas Marčiukaitis, dr. Juozas Parnarauskas, habil. dr. Regina Parnarauskienė, prof. Ona Voverienė, Juozas Dapšauskas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija