„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (132)

2011 m. lapkričio 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Ligoninei – 95-eri

Gintarė Martinaitienė

Seimo Sveikatos komiteto
pirmininko Antano Matulo (centre)
Padėkas atsiėmė Algirdas
Klimaitis, Lionė Adomaitienė,
Daina Bagdonienė ir Laimutė
Teresė Tamašauskienė
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Vyriausioji slaugos administratorė
Danutė Stasė Duobienė Padėkos
raštą atsiėmė iš viceministro
Audriaus Klišonio rankų.
Jai buvo skirta ir daugelio
kolegų sveikinimai Dariaus
Pavalkio nuotraukos

Spalio 19 dieną Šakių ligoninė minėjo garbingą 95-erių metų sukaktį. Vyriausiasis ligoninės gydytojas Algirdas Klimaitis, šiai įstaigai vadovaujantis dvidešimt metų, prisiminė svarbiausias istorines akimirkas, žavėjosi to laikmečio žmonių valia. Jubiliejaus proga išsakyta daugybė padėkos žodžių medikams, pasidžiaugta ligoninės pasiekimais ir stebėtasi ne praėjusio amžiaus gydytojais, o dabartinio ligoninės vadovo veiklumu bei ambicingų planų įgyvendinimu.

Dar prieš savaitę buvo aplankyti mirusių kolegų kapai, aukotos šv. Mišios, prie ligoninės, kaip ir švenčiant 90-metį, pasodintas simbolinis ąžuoliukas. Kiekvienais metais šiek tiek panašiai ir vis kitaip... Kaip buvo įvardinta renginio metu, tiesiog netradiciškai tradicinis renginys, sukvietęs didžiulį būrį medikų, valdžios atstovų.

Stovint ant šimtmečio slenksčio, praeitis bei istorija ypač svarbi. Tai jubiliejiniame susitikime pabrėžė ir vyriausias ligoninės gydytojas Algirdas Klimaitis, vartydamas senus dokumentus, istorija pasidalijęs su šventės dalyviais. Žvelgiant į senas nuotraukas prisiminta nuo ko prasidėjo ligoninės gyvavimas, kaip medikams sekėsi tvarkytis karo metais. Jonas Staugaitis, į Šakius atvykęs Vinco Kudirkos kvietimu, 1916 metais čia įrengė penkių lovų ligoninę. Vėliau įstaigai vadovavo Jonas Tekorius, Bronius Stukas, o kur dar medikų Jono Stanaičio, Antano Keibos, Juozo Kanapecko ar Gvydo Ambrazevičiaus indėliai.

Naujasis gydymo įstaigos korpusas duris atvėrė 1989 metais. Nuo tada prasidėjo ligoninės atgimimas. Tad jau reikėtų kalbėti ne apie senųjų medikų, bet apie dvidešimtmetį ligoninei vadovaujančio A. Klimaičio darbo nuopelnus. Nors ligoninei nepavyko pelnyti regioninės ligoninės statuso ar išsaugoti Akušerijos ginekologijos skyriaus, tačiau per pastaruosius metus gydymo įstaiga keitėsi ir išore, ir vidumi. Nekalbant apie moderniai sutvarkytas patalpas, įdiegtas naujoves, kurių daugelyje Lietuvos ligoninių dar nėra. Prieš trejus metus iš pagrindų sutvarkytas ir rekonstruotas Priėmimo – skubios medicininės pagalbos skyrius, neseniai duris atvėrė Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius, veikia rekonstruotas Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius, atnaujinta dalis Chirurgijos skyriaus, jau veikia naujas rentgeno kabinetas, aprūpintas šiuolaikiškiausia ir moderniausia technika. Tačiau ligoninė gali didžiuotis ne tik moderniu pastatu, renovuotais skyriais ar pažangia įranga, bet ir kompetentingais medikais, profesiniais pasiekimais. Vienas naujausių – prieš mėnesį atliktos pirmosios dvi kelio sąnarių endoprotezavimo operacijos. Iš 24 ligoninių, kurios šiuo metu užsiima sąnarių endoprotezavimu, tik 15 atlieka šias operacijas.

Dėl užsibrėžto tikslo siekimo bei planų įgyvendinimo daugybė padėkos žodžių šventės metu buvo skirta ligoninės vadovui A. Klimaičiui. Ne vienas pažymėjo, kad jį galima laikyti pavyzdžiu daugeliui. Galbūt dėl to praėjusiais metais A. Klimaitis ir buvo išrinktas Lietuvoje organizuojamo konkurso „Metų vadovas“ nominantu. Juk įstaigos veidas neatsiejamas nuo jos vadovo įdirbio, pastangų.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas apgailestavo, kad mūsų ligoninę palietė optimizavimo procesas, tačiau pridūrė, kad jeigu ligoninė dirbs taip darniai, kaip dabar, galės būti laikoma pavyzdžiu šalyje. „Šiais laikais žmogus renkasi. Pacientas paslaugas nori gauti greitai ir kad jos būtų kokybiškos. Jūs visa tai turite“, – sveikindamas jubiliejaus proga kalbėjo A. Matulas. Jis gausiai susirinkusiems medikams linkėjo sveikatos, perdavė kai kurių Seimo narių linkėjimus ir įteikė keletą Padėkos raštų, kurie buvo skirti ligoninės vadovui A. Klimaičiui, taip pat medikėms Gražinai Naujokaitienei, Dainai Bagdonienei, Laimutei Teresei Tamašauskienei ir Lionei Adomaitienei.

Padėkos raštu vyriausiąjį gydytoją pagerbė Seimo narys Mindaugas Bastys, sveikinimo žodžius ir simbolines dovanas skyrė ir kraštietis Seimo narys Arimantas Dumčius. Jubiliejinėje šventėje dalyvavęs Sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis kalbėjo, kad Šakiai gali didžiuotis praeities pasiekimais medicinoje bei garsiais šio krašto šviesuoliais, ir, turint tokią techninę bazę, darnų kolektyvą, drąsiai žengti šimtmečio link.

„Matau, kad pajamos ir investicijos, skirtos jūsų ligoninei, tikrai nenuėjo veltui“, – konstatavo viceministras. Jis susirinkusiesiems perdavė ministro Raimundo Šukio linkėjimus, o Padėkos raštus jubiliejaus proga įteikė Traumatologijos-ortopedijos skyriaus vedėjui Vidmantui Dailidei, Vaikų ligų skyriaus vedėjai Stasei Valkerienei ir vyriausiajai slaugos administratorei Danutei Stasei Duobienei.

Linkėjimus šventės proga medikams išsakė ir vietinė valdžia – meras Juozas Bertašius ir vicemerė Rima Rauktienė, Šakių seniūnas Alfonsas Jakas. Mero padėkos buvo skirtos Dalytei Šaulienei, Daivai Jociuvienei, Laimutei Išganaitienei, Laimutei Singaitienei, Ramutei Kasparevičienei ir Viktorui Šakėnui. 95-mečio proga ligoninę sveikino ir kolegos gydytojai, Šakių pirminės asmens sveikatos centro kolektyvas, vadovaujamas Rimos Laukaitienės.

Tradiciškai minėdama savo sukaktis, ligoninė ir šiais metais nepamiršo pagerbti didesnį ar mažesnį metų skaičių įstaigoje išdirbusių medikų, prisiminė ir kai kuriuos asmeninius jubiliejus. Iš viso tokių sukaktuvininkų buvo daugiau nei 40. Ir svečiai, ir ligoninės kolektyvas, skambant prancūziškai muzikai, neskubėjo išsiskirstyti, bendravimas tęsėsi prie šventinės vyno taurės. Svarbiausia, kaip renginio pradžioje akcentavo A. Klimaitis, kad besižvalgydami ir atsigręždami į praeitį, nepasimestume ir rastume kelius į ateitį.

Šakiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija