„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (135)

2012 m. vasario 10 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Vaisiaus ląstelės gydo motiną

Nėštumas neabejotinai sukelia tam tikrų nepatogumų. Tačiau gali būti, kad jis taip pat turi ir labai netikėtą privalumą: vaisiaus ląstelės gali padėti gydyti motinos žaizdas net ir praėjus ilgam laikui po gimdymo. Jau apie dešimtmetį žinoma, kad vaisiaus ląstelės motinos kraujyje ir kaulų čiulpuose gali išlikti keletą metų. Tačiau ką tos ląstelės daro?

Diana Bianchi iš Taftso-Naujosios Anglijos medicinos centro Bostone (JAV) su kolegomis neseniai išsiaiškino, kad šios ląstelės gali savaime transformuotis į specializuotas skydliaukės, žarnyno, gimdos kaklelio ir tulžies ląsteles. Dabar mokslininkai išsiaiškino ir tai, kad bent jau pelėms šios ląstelės pagreitina motinų odos sužeidimų gijimą per nėštumą ir jam pasibaigus.

Kad vaisiaus ląsteles būtų lengviau stebėti, mokslininkai normalias pelių pateles kryžmino su patinėliais, kurių ląstelės genų inžinerijos būdu buvo modifikuotos ir švytėjo tuomet, kai būdavo aktyvuojamas VEGFR2 genas, kontroliuojantis kraujagyslių formavimąsi augančiuose ar gyjančiuose audiniuose. Pelių nėštumo metu, kaip ir tikėtasi, iš pradžių švytėjo tik placenta. Tačiau nestipriai sužeidus pelių odą švytinčių ląstelių atsirado sužeidimo vietoje. Daugiausiai jų būdavo penktą dieną po sužeidimo, sakė D.Bianchi. Kol kas neaišku, kokia yra santykinė vaisiaus ląstelių įtaka gijimo procesui, lyginant su motinos ląstelėmis. Mokslininkai tikisi ateityje rasti atsakymą ir į šį klausimą.  Praėjus trims savaitėms po peliukų gimimo vaisiaus ląstelės vis dar prisidėdavo prie motinų žaizdų gijimo proceso spartinimo. „Norėčiau tikėti, kad tai yra savotiškas atlygis už nėštumą. Vaisius pagrįstai suinteresuotas motinos sveikata“, – sakė mokslininkė. Ji pažymėjo, kad autoimuninėmis ligomis – reumatoidiniu artritu, išsėtine skleroze ir kt. – sergančių motinų būklė nėštumo metu neretai pagerėja. Tačiau naujienos nėra vien teigiamos. Žinoma atvejų, kai vaisiaus ląstelės sukelia motinų autoimunines ligas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija