„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (162)

2014 m. gegužės 16 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Neabejingi alkoholizmui diskutavo konferencijoje

Miglė Savukaitė

Vykdant projektą „Blaivi tauta – laisva tauta!“ Kupiškio kultūros centro Vitražų salėje Kupiškio jaunimo centras kvietė į konferenciją „Aš ir blaivybė mano aplinkoje“. Buvo skaitomi įvairūs pranešimai, diskutuojama ir priimta atitinkama rezoliucija. Konferencijoje dalyvavo Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis, jo pavaduotojas Algirdas Navickas, Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, jo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, policijos pareigūnai, medikai, įvairių įstaigų ir nevyriausybinių organizacijų vadovai, atstovai ir dar keletas aktyvių, neabejingų kupiškėnų. Labai simboliška, kad konferenciją Kupiškio jaunimo centro direktorė Gaila Matulytė pradėjo žodžiais apie prieš daugiau nei 150 metų Palėvenėje vyskupo Motiejaus Valančiaus pradėtą blaivybės judėjimą.

Palaikymas

Sveikindamas susirinkusius aktyvius kupiškėnus ir lektorius iš kitų miestų, Kupiškio parapijos vikaras kun. Rimantas Rimkus pabrėžė šios konferencijos svarbą, nes alkoholizmas – klastinga ir visuomenės nuvertinama liga, paliečianti daug visuomenės narių.

Meras J. Jarutis kalbėjo apie tai, kad visus 150 metų kalbame apie tą patį, vadinasi, problema yra iki šiol. Kupiškyje apie tai kalbėti prasminga ir dėl to, jog turime įsipareigojimą – vienintelį Lietuvoje blaivybės paminklą (Skapiškyje). Be to, rajone labai aktualios ir savižudybės. Ne paslaptis, kad dalis jų įvyksta, kai asmenys būna neblaivūs. Dar viena skaudžiausių alkoholio vartojimo padarinių rūšis – automobilių avarijos, kuriose žūsta jauni, Lietuvą galintys kurti žmonės, todėl meras pabrėžė kiekvieno iš susirinkusiųjų indėlį ir pastangas. Savivaldybės vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad visuomenė dažnai ne tik toleruoja alkoholio vartojimą, bet ir skatina, nepalaiko tų bendruomenės narių, kurie stengiasi gyventi blaiviai. Meras skatino visus susirinkusius padaryti viską, kad būtų pateisintas projekto tikslas „Blaivi tauta – laisva tauta!“

Projektinė ir kasdieninė veikla

Vyskupo M. Valančiaus Vilkaviškio vyskupijos Blaivystės sąjūdžio Kazlų Rūdos skyriaus pirmininkas Algirdas Jankauskas pristatė savo vykdomą projektą „Blaivi tauta – laisva tauta!“, kurį remia Europos socialinis fondas. Projektas apima 15 savivaldybių, tarp jų – ir Kupiškį. Jam skiriamas finansavimas – beveik 400 tūkst. Lt. Svarbiausias projekto tikslas – prisidėti prie bendro alkoholio vartojimo kiekio Lietuvoje mažinimo, nes mūsų šalyje šių produktų vartojimo vidurkis gerokai viršija Europos vidurkius. Per metus planuojama surengti labai įvairių veiklų: organizuoti konferencijas, įvairius seminarus, mokymus, burti savitarpio pagalbos grupes; rengti piešinių, rašinių, socialinės reklamos konkursus, organizuoti 14 dienų blaivybės žygį; parengti radijo laidų ciklą, o viską vainikuoti 2015 metų gegužę vyksiančia tarptautine konferencija. Kupiškyje vyks dalis renginių. Ši konferencija – viena iš jų.

Kazlų Rūdos pradinės mokyklos mokytoja metodininkė, programos „Linas“ lektorė Dalė Kriščiūnienė skaitė pranešimą apie pagalbą priklausomybe sergančių šeimų vaikams bei pateikė daugybę praktinių pavyzdžių iš pagalbos programos „Linas“ veiklų.

Pedagogė pabrėžė, kad tokių šeimų tėvai yra linkę savo liūdesį perkelti vaikams, tai neretai baigiasi agresija ir nesirūpinimu vaikais, fiziniu, psichologiniu ir net seksualiniu smurtu prieš vaikus. Jie ne tik naudojasi savo vaikais kaip ginklu, bet ir juodina asmenis, su kuriais vaikas nori tapatintis besigelbėdamas iš tokios padėties.

Be abejo, tėvams trūksta žinių, jie jaučia gėdą ir kaltę dėl savo priklausomybės, bet dažnai ir neigia savo atsakomybę. Tokių šeimų vaikai yra labai uždari, linkę į agresiją, nepasitiki kitais suaugusiais, jaučia gėdą dėl savo šeimos, ieško savo būdų išgyventi.

Pasak lektorės, programoje „Linas“ patvirtinti 5 tipiniai vaikų elgesio modeliai: didvyrio (neigiančio problemą, apsimetančio, kad viskas gerai, vaidinančio stiprų); gelbėtojo (prisiimančio visas kaltes ir atsakomybes už šeimą, darančio viską, kad šeima atrodytų kuo „normaliau“ kitų akimis); atpirkimo ožio (susiverčiančio visas kaltes sau); nematomo vaiko (bijančio, kad bus pastebėtas); klouno (į kurį niekas nežiūri rimtai).

Pagalbą galinčių suteikti asmenų pareiga – atpažinti tokius vaikus ir rasti kelią į jų širdis per veiklas, pokalbius, jausmų rodymą, nebijojimą tokius vaikus apkabinti, paskatinti, išreikšti pasididžiavimą jais.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kupiškio rajono policijos komisariato (RPK) Viešosios policijos skyriaus viršininkas Linas Dovydėnas pateikė nemažai statistinės informacijos apie eismo nelaimes ir alkoholio vartojimo sąsajas, kitus teisės aktų pažeidimus, savižudybes ir aktyvią prevencinę veiklą.

Geroji patirtis

Apie jaunimo alkoholio vartojimo prevenciją, vertybes ir galimybes kalbėjo Kupiškio jaunimo centro vadovė G. Matulytė ir savanorė Monika Lenčickaitė.

Verslininkas, politikas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis, pats neturėdamas jokios alkoholio vartojimo patirties, kalbėjo apie blaivybę, kaip bendruomenės gyvenimo kokybės garantą. Jis dalijosi patirtimi apie vaikų ir jaunimo ugdymo programas, stovyklas, aktyvius užsiėmimus ir alkoholio nevartojimą. Svarbiausia, kad viską organizuojant reikia būti tarp jaunų žmonių, su jais kartu veikti, tuomet jaunimas ima pasitikėti, laiko savu, gamtoje ir aktyvioje veikloje tarp jaunimo ir stovyklų organizatorių užsimezga unikalus ryšys. R. Karbauskis pasakojo apie Naisių kaimo bendruomenės (Šiaulių r.) sprendimą renginių metu nevartoti alkoholio ir net neįleisti asmenų, kurie yra nors kiek pavartoję alkoholio. Respublikinio renginio metu kaime net ir parduotuvėse neprekiaujama alkoholiu. Toks yra bendruomenės sprendimas ir jis vis labiau gerbiamas. 20 tūkstančių žmonių pritraukiančius kultūros renginius saugo tik du policininkai, bet ir jie neturi, ką veikti. Jiems talkina 50 savanorių. Pasak R. Karbauskio, net ir Kultūros ministerija turėtų remti tik tuos renginius, kurių organizatoriai įsipareigoja neleisti vartoti alkoholio, o tie patys alkoholio prekeiviai puikiai gali šventės metu užsidirbti parduodami kitus gėrimus. Jei renginio metu nėra alkoholio, jis saugus vaikams ir šeimai.

Pranešimą apie psichologinės sąmonės koregavimo metodus žalingoms priklausomybėms įveikti skaitė psichologė-pedagogė Tatjana Ščiurina, atstovaujanti asociacijai „Laisvas žmogus“. Ši viešnia pateikė informacijos apie savo pačios naudojamą veiksmingą priklausomybių įveikimo metodą, kurio pagrindas – socialinė-psichologinė priklausomybių teorija, išvystyta Sankt-Peterburgo mokslininko, filosofo ir psichofiziologo Genadijaus Šičko.

Rezoliucija

Po diskusijų buvo priimta konferencijos rezoliucija. Ja Savivaldybės tarybai buvo siūlyta ieškoti galimybių įsteigti papildomą psichologo etatą (dėl grėsmingo savižudybių skaičiaus rajone); stiprinti viešąjį saugumą, plečiant vaizdo stebėjimo sistemas mieste ir rajone; skatinti ir palaikyti priklausomybe sergančių žmonių ir jų artimųjų savipagalbos grupes; skirti didesnį finansavimą Jaunimo iniciatyvų rėmimo programai, skatinant jaunimo užimtumą, verslumą, sveiką gyvenseną, įtraukiant visą jauno žmogaus socialinę aplinką; inicijuoti masinių renginių, vykstančių be alkoholio, rėmimo tvarką.

Savivaldybės narkotikų kontrolės komisijai siūlyta inicijuoti ir palaikyti prevencines programas, skatinti į jas įsitraukti įvairius specialistus; aktyviau viešinti prevencinę informaciją; rajono savivaldybės mokykloms siūlyti dalyvauti „Lino“ programoje, o nevyriausybinėms organizacijoms – glaudžiau bendradarbiauti tarpusavyje sistemingai įgyvendinant programas; bendradarbiauti su sveikatos priežiūros įstaigomis, informuojant gyventojus apie nemokamą profilaktinį pasitikrinimą ir prevencines programas; inicijuoti priklausomybe sergančių žmonių ir jų artimųjų savipagalbos grupes; steigti blaivybės organizacijas.

Kupiškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija