„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (163)

2014 m. birželio 13 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Moterų tapyba moterims

Tapybos parodą „Moterys – moterims“ Vilniaus universiteto Onkologijos instituto klinikų Onkoginekologijos poskyryje atidarė susirinkusi Instituto bendruomenė ir Seimo narės Dangutė Mikutienė, prof. Vida Marija Čigriejienė bei Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Paroda skirta ką tik pasibaigusiam kiaušidžių vėžio žinomumo mėnesiui ir iš Klaipėdos atkeliavo į Vilnių. Parodoje savo darbus eksponuoja žinomos Lietuvoje dailininkės Jūratė Čėsnaitė, Miglė Kosinskaitė, Dalia Skridailaitė, Dalia Kirkutienė, Irmina Viningienė, Ina Lukauskaitė, Diana Rudokienė. Parodą organizavo asociacija Onkologija.lt ir Dalia Bielskytė, parodos globėja – Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

„Jaučiu didelę garbę ir atsakomybę būti šios nuostabios parodos globėja, – pasakė Dangutė Mikutienė. – Sunkios ligos ištiktos patiriame ir stresą, ir skausmą. Kiekvienoje gydymo įstaigoje neišvengiamai su tuo susiduriame, tad tikiu, jog meno kūriniai taps parama ir atgaiva Jūsų pacientėms“.

Prof. V. M. Čigriejienė palinkėjo ne tik pacientėms, bet ir Institute dirbančiam puikiam medikų kolektyvui pasisemti iš eksponuojamų meno kūrinių stiprybės ir plėsti bendradarbiavimą su menininkais, o V. V. Margevičienė priminė, jog gydome ne tik žmogaus kūną, bet ir sielą. „Onkologijos institutas mielai atveria savo duris meno projektams, parodoms, – sako Instituto direktorius prof. Narimantas Evaldas Samalavičius. – Tokiu būdu tikimės kuo plačiau viešinti onkologijos problemas, pritraukti kuo platesnį bendraminčių ratą ir šiuo atveju, atidarydami kiaušidžių vėžio žinomumui skirtą tapybos darbų parodą, priartinti meno kūrinius prie Instituto klinikose šiuo metu besigydančių pacientų“.

Parodoje dalyvaujančių autorių tikslas – išreikšti savo solidarumą ir paramą toms moterims, kurioms jau teko sunkus išbandymas susirgti šia sunkiai diagnozuojama ir nelengvai gydoma onkologine liga. Lietuvoje kiaušidžių vėžys – ketvirtas pagal dažnumą moterų vėžys ir antra mirties priežastis tarp onkologinėmis ligomis sergančių moterų. Deja, penkerių metų išgyvenamumas sergant šia liga Lietuvoje siekia 31,7 proc., kai Šiaurės Europos šalyse šis rodiklis siekia 41,1 proc. Tokios situacijos priežastis – Lietuvoje neprieinamas šiuolaikiškas kiaušidžių vėžio gydymas, modernūs vaistai, kaip yra kitose Europos Sąjungos šalyse.

Juventa Sartatavičienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija