„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (169)

2014 m. gruodžio 19 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Istorinis religinių lyderių įsipareigojimas kovai prieš prekybą žmonėmis

Mindaugas Buika

Popiežius Pranciškus su Deklaraciją
prieš vergovę Vatikane pasirašiusiais
stačiatikių, anglikonų, musulmonų,
judėjų, budistų, induistų ir kitais
įvairių religijų lyderiais

Istorinio susitikimo Vatikane akimirkos

Popiežius smerkia naująją vergovę

Gruodžio 2-ąją, kai Jungtinių Tautų Organizacijos sprendimu pasaulyje buvo minima kasmetinė Vergovės panaikinimo diena (kalbama apie laipsnišką prekybos Afrikos juodaodžiais vergais nutraukimą XIX amžiuje), į Vatikaną susirinkę didžiųjų religijų lyderiai pasirašė istorinę deklaraciją, kurioje pabrėžtas jų įsipareigojimas kovoti prieš dabar vėl paplitusias naujas vergovės formas ir prekybą žmonėmis. Manoma, kad tokiomis nelaisvės sąlygomis, kai yra nežmoniškas socialinis, psichologinis, fizinis ar seksualinis išnaudojimas, dabar planetoje gyvena apie 36 milijonai žmonių, kurie tokiai nusikaltėliškai „ekonomikai“ kasmet atneša 150 milijardų dolerių pelną. Popiežiaus Pranciškaus bei kitų krikščioniškų konfesijų – stačiatikių ir anglikonų, bei kitų religijų – musulmonų, judėjų, budistų ir induistų – dvasinių vadovų pasirašytame ir paskelbtame kreipimesi į viso pasaulio tikybų geros valios žmones kviečiama dėti visas įmanomas pastangas, kad iki 2020 metų būtų visiems laikams galutinai panaikinta vergovė. Dokumente primenamas visose religijose patvirtintas įsitikinimas, kad „Dievo akyse kiekvienas žmogus yra laisvas asmuo“ ir kad yra skirtas būti bei veikti dėl gėrio lygybėje ir brolybėje su kitais. Todėl šiuolaikinė vergovė ir prekyba žmonėmis su priverstinio darbo, prostitucijos, neteisėto organų transportavimo tikslais bei kiti pasibaisėtini panašūs santykiai ir sandėriai, kuriuose brutaliai paneigiamas asmens orumas, yra priskirtini nusikaltimams prieš žmoniją, kuriems negali būtu jokios tolerancijos. Religiniai lyderiai pasižada daryti viską, kas jų, kaip tikėjimo vertybių skelbėjų, galioje, kad būtų sutelktinai veikiama išlaisvinant patekusius į naujosios vergovės tinklus ir kad būtų atkurtas viltingas šių aukų pasitikėjimas ateitimi. Deklaracijoje patvirtinama, kad šiandien, kai pasiekta reikiamos žmonijos pilietinio sąmoningumo brandos ir išminties, kai yra technologinės inovacijos, organizacinės bei teisinės galimybės, yra visos sąlygos, kad būtų įgyvendinamas šis „žmogiškas ir moralinis imperatyvas“.

Kreipdamasis į istorinės ceremonijos dalyvius Šventasis Tėvas dėkojo jiems, kad atsiliepė į iniciatyvą ir yra pasirengę kartu veikti, kad išvaduotų labiausiai kenčiančius brolius ir seseris, šiuolaikinius vergus, kad būtų galutinai įveikta vergija, kaip ji besireikštų. Popiežius Pranciškus nurodė, kad vergiškas dešimčių milijonų moterų ir vyrų, mergaičių ir berniukų išnaudojimas faktiškai reškia jų paniekinimą ir nužmoginimą. Tai ypač skaudu ir nepriimtina, nes, kaip moko krikščioniškas tikėjimas, kiekviena žmogiškoji būtybė bet kurioje jos egzistencijos stadijoje yra Dievo, kuris yra Meilė ir laisvė ir kuris save dovanoja per tarpasmeninius santykius, atvaizdas. Todėl kiekvienas žmogus gali ir turi džiaugtis ta pačia laisve ir tuo pačiu orumu, o bet koks jo diskriminavimas yra šio tikrumo pažeidimas, tiesiog pasibjaurėtinas išpuolis prieš jį. „Todėl mes ir skelbiame kiekvieno ir visų tikybų vardu, kad šiuolaikinė vergovė (...) yra nusikaltimas prieš žmoniją, kurio aukos dažniausiai yra tarp vargingiausių ir labiausiai pažeidžiamų mūsų brolių ir seserų“, – aiškino Šventasis Tėvas. Jis pabrėžė, kad visų tikybų bendruomenės be jokių išimčių turi pasmerkti kiekvieną žmogaus individualios laisvės atėmimą, ypač su privataus ar komercinio išnaudojimo tikslais. Popiežius priminė, kad prekybai žmonėmis, netgi vergiškam vaikų darbui, narkotikų ir pragaištingo alkoholio sklaidai, prostitucijai ir kitokiems panašiems nusikaltimams, kartais išnaudojamas ir turizmas, privatūs namai ir automobiliai, įmonės ir žemdirbystės plotai, žvejybos laivai ir kiti objektai. „Tie nusikaltimai vyksta mūsų miestuose ir kaimuose, turtingiausiose ir vargingiausiose pasaulio valstybėse, ir blogiausia yra tai, kad ši situacija kiekvieną dieną tampa vis prastesnė“, – sakė Šventasis Tėvas, nurodydamas socialinės atskirties didėjimą.

Religijų lyderiai, pasiremdami jų skelbiamų tikybų idealais ir bendražmogiškomis dvasinėmis vertybėmis, kreipiasi į valstybių vadovus, visuomenės veikėjus, verslo pasaulį ir visus geros valios žmones, kad jie be jokių dvejonių palaikytų prieš šiuolaikinę vergovę nukreiptą sąjūdį, kad ji išnyktų mūsų planetoje. „Aš meldžiu Viešpatį, kad jis suteiktų mums malonę būti geru kaimynu kiekvienam asmeniui be jokių išimčių, pagelbėti sunkumuose kiekvienam, kuris pasitaiko mūsų kelyje“, – baigdamas kalbėjo popiežius Pranciškus. Ši parama turi būti skirta tiek senam, apleistam žmogui, tiek neteisingai išnaudojamam ir niekinamam dirbančiajam, tiek gyvenimo sąlygų blogį patiriančiam pabėgėliui, tiek jaunam žmogui, tapusiam sekso verslo auka, kuri be jokios Dievo baimės būtų niekinama prostitucijoje, tiek berniukui ar mergaitei, kurių kūnai suluošinami dar vaikystėje dėl kokių ritualų ritualų ar komercinės naudos. „Visi jie kreipiasi į mūsų sąžinę, kurioje aidi Viešpaties balsas: „Ką padarėte vienam iš šių mažiausių brolių, man padarėte“, – tvirtino Šventasis Tėvas, primindamas evangelines Katalikų Bažnyčios socialinio ir moralinio mokymo ištakas.

Globaliniai reiškinio mastai

Šį pavasarį Londone įvairių religinių lyderių iniciatyva kovai prieš šiuolaikinę vergovę ir prekybą žmonėmis įkurto Globalinio laisvės tinklo (Global freedom network) paskelbtais duomenimis, šiuo metu į įvairių formų vergišką išnaudojimą visame pasaulyje yra patekę beveik 36 milijonai asmenų. Be abejonės, surinkti duomenys yra labai apytikriai, kadangi kalbama apie vadinamąją „juodąją“ ekonomiką, kurią valdo įvairios organizuoto nusikalstamumo grupės, mafijos sluoksniai, todėl jokios oficialios šiuolaikinių vergų registracijos negali būti. Manoma, kad daugiausiai vergovės aukų yra Indijoje – 14,2 milijonų, Kinijoje – 3,2 milijonų ir Pakistane – 2 milijonai. Pavyzdžiui, žinomi tokie liūdni faktai, kai Pakistane veikiančiuose plytų fabrikuose vergiškai išnaudojami dirbantys prasiskolinusių šeimų vaikai, kai didžiausiame skurde gyvenančios šeimos tokiose šalyse kaip Kambodža, Tailandas, Filipinai ir Brazilija tiesiog parduoda nepilnametes dukteris jokių skrupulų neturintiems prekeiviams, kurie jas siunčia „darbui“ į purvinus bordelius. Pasakojamos istorijos apie neapsakomas tragedijas Rytų Afrikos (Eritrėjos, Etiopijos, Sudano, Somalio) pabėgėlių, kuriuos pakeliui į Europą, dykumose grobia užpuolikų gaujos, kurios reikalauja aukų išpirkos arba jas tiesiog žudo ir kūnų organus parduoda transplantavimui. Žinoma apie jaunų moterų vergišką darbą Lotynų Amerikos šalyse (Meksikoje, Argentinoje ir kitur) veikiančiose pogrindinėse tekstilės gamyklose, kurių madinga produkcija vėliau siunčiama ir aukštomis kainomis pardavinėjama garsiuose Vakarų prekybos centruose.

Jungtinių Tautų Organizacijos kovos su narkotikų platinimu ir prekyba žmonėmis tarnybos (UNODC) paskelbtoje 2014 metų ataskaitoje (Global report on traffiching in persons) pranešama, kad šios vergovės aukų aptikta 128 pasaulio šalyse ir jos į tą išnaudojimą pateko iš 153 šalių. Taigi, galima tvirtai sakyti, kad šis nusikalstamas reiškinys yra pasiekęs globalinį mąstą, faktiškai apima visą planetą. Toje ataskaitoje dar nurodoma, kad 70 proc. prekybos žmonėmis aukų yra moterys ir mergaitės. Apie 40 proc. šių nusikaltimų aukų yra nukreipiamos į vergišką darbą individualių namų ūkyje ar tekstilėje, statybose ar žemės ūkyje, restoranuose ar kitur, tačiau didžioji dalis – 53 proc. – atsiduria seksualinio verslo (prostitucijos) struktūrose. Plinta ir kitos vaikų, nepilnamečių paauglių ir jaunų žmonių išnaudojimo formos, kai jie perduodami „tarnystei“ į teroristines bei partizaninių kovotojų prieš valdantį režimą grupes ar įjungiami į organizuoto nusikalstamumo gaujas, verčiami vagiliauti ir prašyti išmaldos. Beje, minėtos globalinės ataskaitos duomenimis, vaikai sudaro apie trečdalį visų prekybos žmonėmis aukų ir čia du trečdaliai yra mergaitės. Atskiruose regionuose toks pasiskirstymas nėra vienodas: štai, pavyzdžiui, jeigu Artimuosiuose Rytuose vaikai sudaro daugumą iš nustatytų prekybos žmonėmis aukų, Rytų Europos ir Vidurinės Azijos šalyse aiškiai tame sraute vyrauja moterys (70 proc.), nusiunčiamos į seksualinių paslaugų (prostitucijos) verslą. Kova su šiais nežmoniškais nusikaltimais nėra paprasta, tiek dėl visuomenėje paplitusio abejingumo, tiek ir dėl dar nepakankamo nacionalinės ir teisėsaugos struktūrų susitelkimo.

Linkėjimai „Šv. Mortos grupei“

Iš 128 šalių, kuriose buvo išaiškinti prekybos žmonėmis atvejai 2010–2012 metais, net 15 proc. jų nebuvo nuteistas nė vienas nusikaltėlis, o 40 proc. pripažinta ir nuteista mažiau nei dešimt pažeidėjų kasmet. Ir netgi pradėjus bylų tyrimą su atitinkamais areštais bei tardymais, tik apie ketvirtadalis įtariamųjų atsiduria teisme. Šiuo atžvilgius gana efektyviai darbuojasi Vakarų ir Vidurio Europos šalių policija ir teisėsauga, tačiau kituose regionuose ir ypač tarptautinėje plotmėje būtinas darnesnis veiklumas, nes 6 iš 10 prekybos žmonėmis aukų, nustatomos ne gimtojoje, bet užsienio šalyje. Kaip tik tokio bendradarbiavimo skatinimui, ypač pabrėžiant sielovadinį dalyvavimą, Didžiosios Britanijos (šiuo atžvilgiu beveik aktyviausiai veikiančios) teisėsaugos ir Anglijos primo kardinolo Vincento Nikolso (Vincent Nichols) iniciatyva su paties popiežiaus Pranciškaus įsiterpimu, balandį (kaip jau išsamiai rašyta „XXI amžiuje“) buvo įkurtas „pasaulio vyskupų ir tarptautinių policijos vadovų aljansas“, kurio tikslas – vienyti jėgas sunkių naujosios vergovės nusikaltimų prieš labiausiai pažeidžiamus visuomenės sluoksnius įveikimui. Ši organizacija pasivadino „Šv. Mortos grupe“ („Santa Morta group“), kadangi pirmasis steigiamasis jos susitikimas įvyko popiežiaus Pranciškaus rezidencijoje, Šv. Mortos namuose Vatikane. Beje, tame susitikime dalyvavo ir Lietuvos policijos delegacija, nes įvairios prekybos žmonėmis verslo formos yra gana paplitusios ir mūsų šalyje.

Gruodžio 5–6 dienomis „Šv. Mortos grupei“ susirinkus į savo antrąją konferenciją Londone (beje, joje dalyvavo Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas ir policijos generalinio komisaro vyriausias patarėjas Alvydas Šakočius), ją laišku pasveikino Šventasis Tėvas ir vėl pabrėžė Bažnyčios, sveikų visuomenės jėgų ir jėgos struktūrų bendradarbiavimo svarbą kovoje su prekybos žmonėmis ir naujosios vergovės blogiu, ypač žinant slaptą šių nusikaltimų pobūdį. „Mes niekada neturime užmiršti ir negalime ignoruoti tų daugybės vyrų, moterų ir vaikų, kurių žmogiškasis orumas yra paniekinamas šitaip išnaudojant, kančių“, – rašo popiežius Pranciškus kardinolui V. Nikolsui adresuotame laiške. Pabrėždamas skubios prevencijos ir pagalbos į naujosios vergovės pinkles patekusiems žmonėms poreikį, jis dėkojo visiems, prisidedantiems prie šios kilnios iniciatyvos, ypač teisinių priemonių sutelkimui. Užtikrindamas, kad Bažnyčia tvirtai laikosi savo įsipareigojimų prisidėti prie kovos su prekyba žmonėmis ir globoti šio blogio aukas, Šventasis Tėvas pažada nuolat melstis, kad Visagalis Dievas laimintų ir vadovautų šioms pastangoms, kurios labai reikalingos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija