„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (169)

2014 m. gruodžio 19 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio jubiliejaus minėjimas

Marijampolės vysk. Motiejaus
Valančiaus BS nariai po šv. Mišių
žygiuoja į savivaldybės salę

Marijampolė. Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis (BS) neseniai paminėjo 25-mečio jubiliejų. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Mažojoje Bazilikoje. Paskui vyko iškilmingas minėjimas Marijampolės savivaldybės salėje. Susirinkusiuosius sveikino Seimo narys Albinas Mitrulevičius, Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Metas Ražinskas, Lietuvos BS valdybos pirmininkas Vytautas Uogelė, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Marijampolės skyriaus pirmininkas Valdas Pileckas. Pranešimą skaitė Lietuvos BS pirmininkas, Alkoholio ir tabako kontrolės departamento prezidentas daktaras Aurelijus Veryga.

Marijampolės vysk. M. Valančiaus BS pirmininkė Regina Jadeikaitė apžvelgė 25 metų veiklą. Ji priminė, kad Marijampolės blaivystės sąjūdis buvo įkurtas 1989 metais, pirmoji vadovė – Alina Sidaravičienė, dvasios vadas – kun. Tadeus Vallian. BS pirmininkė R. Jadeikaitė pasidžiaugė, kad blaivystės sąjūdžio veikloje dalyvauja įvairaus amžiaus žmonės – valančininkai ir valančiukai. Organizacijai priklauso moksleiviai nuo 7 iki 18 metų. Marijampolės savivaldybės valančiukai rengia akcijas (žygius „Už blaivią Lietuvą ir sveiką gyvenimo būdą“, vakarones ir susitikimus su kitų mokyklų bei regionų valančiukais), dalyvauja įvairiuose rašinių konkursuose, šventinėse parodose, sąskrydžiuose ir sportinėse varžybose. Vyresnieji sąjūdžio nariai platina katalikišką literatūrą, visuomenei kasmet organizuoja maldingas keliones, kultūrines ir pažintines išvykas, konferencijas, keliauja po Lietuvą susipažindami su savo krašto istorija. Įdomų pranešimą R. Jadeikaitė paįvairino skaidrėmis, kuriose marijampoliečiai atpažino save, prisiminė įdomiai ir prasmingai praleistas akimirkas blaivystės sąjūdyje.

Kaip pastebėjo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Marijampolės skyriaus pirmininkas Valdas Pileckas, BS veikla yra svarus indėlis auklėjant jaunąją kartą.Tačiau vien to nepakanka. Jis apgailestavo, kad Lietuva patenka į pasaulio šalių trejetuką, kurios daugiausiai suvartoja alkoholio. Tai yra skaudūs faktai. Todėl reikia telkti ir vienyti visus Lietuvos žmones, kad galėtų kovoti su šia baisia žmonijos rykšte – alkoholiu.

Dr. Aurelijus Veryga savo pranešime pabrėžė tą faktą, kad ir nedidelis alkoholio kiekis turi pražūtingų padarinių ateities kartoms ir žaloja jų sąmonę. Amerikos mokslininkai tyrė moteris, kurios išgerdavo mažą alkoholio kiekį, besilaukdamos vaikelio. Tai neigiamai veikė vaikų psichiką ir elgesį. Vėliau užaugę kai kurie iš jų destruktyviai elgėsi, patekdavo į kalėjimus.Turime būti budrūs ir neleisti lobti iš alkoholio, kuris neša vien nelaimes ir žlugdo mūsų tautą.

Šventės pabaigoje lietuvių liaudies dainomis ir šokiais visus pralinksmino Marijampolės „Sūduvos“ gimnazijos folklorinis ansamblis „Klevelis“ ir jo vadovė Danutė Klevienė. Džiugu, kad šio ansamblio veikloje dalyvauja ir jaunieji valančiukai.

Tad visi turime pasistengti, kad Lietuva taptų blaivi ir sveika, nes kardinolo Vincento Sladkevičiaus žodžiais tariant: „Mūsų žemė turi kvepėti gėlėm, duona, o ne svaigalų tvaiku“.

Janina Lebskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija