"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2004 m. spalio 1 d., Nr. 3 (10)

PRIEDAI









„Įsivaikino“ vienišą pensininką

Praėjusį savaitgalį vienišas pensininkas italas, kuris laikraštyje buvo išplatinęs skelbimą norįs būti „įvaikintas” kaip senelis, galų gale, kaip skelbia spauda, jau turėjo iškeliauti į naujus namus ir šeimą Šiaurės Italijoje. 80 metų Džordžas Andželocis nuo 1992-ųjų, kai mirė jo žmona, netoli Romos gyveno vienas su septyniomis katėmis. Praėjusį mėnesį vyriškis ėmėsi beprecedenčio veiksmo - laikraštyje „Corriere della Sera” paskelbė norįs būti „įvaikintas”. Laikraštis ne tik išplatino jo skelbimą, bet apie Dž. Andželocio troškimą parašė istoriją pirmajame puslapyje. Po to vyrą užplūdo šeimų pasiūlymai iš visos Italijos ir net iš Naujosios Zelandijos, Brazilijos bei Jungtinių Valstijų. Tačiau buvęs mokytojas nusprendė apsigyventi su Eliju ir Malrena Rivomis bei dviem jų vaikais paaugliais Bergamo mieste, Šiaurės Italijoje. „Nemaniau, kad galėsiu rinktis iš tiek daug pasiūlymų, - pažymėjo žilabarzdis Dž. Andželocis paskutinėmis valandomis, kurias leido savo dviejų kambarių bute. - Bet pasirinkau moterį, kurios balsas man priminė žmoną”.

Dž. Andželocio prašymas sujaudino Italiją, kur šeima yra ypač vertinama ir kur tradiciškai po vienu stogu arba bent jau kaimynystėje praeityje gyvendavo keturios kartos. Dabar vienas iš penkių italų yra vyresnis nei 65 metų ir beveik pusė iš jų gyvena vieni - iš dalies dėl to, kad jaunesnių kartų atstovai dabar linkę gyventi nebe su savo tėvais, seneliais ar proseneliais. Be to, gimstamumas Italijoje - vienas mažiausių Europoje. „Nepamirškite, kad tokią problemą, kaip mano, Italijoje turi daugybė žmonių. Niekada to nepamirškite”, - sakė Dž. Andželocis, kai jį užplūdo pirmoji dėmesio banga. Su Marlena Riva jis iškeliavo į Bergamo miestą, kur šalia naujojo namo įkurtas obelų, vyšnių ir granatmedžių sodas. Naujoji šeima augina skaliką Pablą. „Tapsiu seneliu, toks ir buvo mano planas. Mane pamėgs moteris, kuri jau vadina mane „tėveliu”, ir vaikai, kurie mane vadina seneliu Džordžu”, - teigė Dž. Andželocis, turįs su labdaros projektais užsienyje dirbančią dukrą.

Buvęs klasikinės filologijos mokytojas yra žadėjęs jį įvaikinsiančiai šeimai sumokėti 500 eurų vertės išlaidų dalį, tačiau Rivų šeima teigia, kad jie trokšta ne pinigų, o senelio. „Šiam seneliui reikia pagalbos, o mums reikia jo”, - laikraščiui „Corriere della Sera” sakė Marlena. Moters artimieji gyvena jos gimtojoje Lenkijoje, o vyro tėvai neseniai mirė. Poros šešiolikmetė duktė Dagmara pažymėjo: „Aš tik noriu senelio, visa kita - nesvarbu”.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija