„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2008 m. balandžio 25 d., Nr. 2 (26)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Gražus jubiliejus – prasmingi darbai

Balandžio pradžioje gražų 90-ies metų jubiliejų paminėjo mūsų laikraščio skaitytojas ir aktyvus bendradarbis Stasys Gentvilas. Sveikindami jubiliatą šio garbingo jubiliejaus proga ir linkėdami jam kuo geriausios sveikatos, norime trumpai papasakoti apie šio žmogaus turiningą gyvenimą bei prasmingus darbus, nuveiktus savo šalies labui.

Stasys Gentvilas – užsispyręs, visada savo tikslo siekęs žemaitis – gimė 1918 metais balandžio 4 dieną Klaipėdos rajone, Endriejavo seniūnijoje, Šilėnų kaime, smulkaus ūkininko šeimoje. Gyvenimas Stasiuko nelepino – vos dvejų metukų sulaukus pasimirė jo mamytė. Nors gyvenimas nebuvo lengvas – nuo pat mažumės teko dirbti įvairius žemės ūkio darbus, talkinti tėvui ir pamotei ūkyje, be mokslo Stasiukas neliko. Tėvas su pamote jį leido į mokyklą. Tačiau Stasiukas neilgai buvo tėvų namuose – vos sulaukęs 15-os pradėjo savarankišką gyvenimą, pats pelnė sau duonos dirbdamas pas giminaičius. Sulaukęs 22 metų (1940-ųjų pavasarį) Stasys buvo pašauktas į kariuomenę. Savo akimis jam teko patirti, kaip „tarybiniai išvaduotojai“ susidorodavo su nepageidaujamais Lietuvos kariuomenės vadais, kaip po nakties dingdavo neįtikę eiliniai kareiviai. Tačiau neilgai Stasiui teko tarnauti šioje kariuomenėje, nes 1941 birželio 22 dieną prasidėjo karas ir kareiviai išsilakstė kas sau. Karo ir pokario metus Gentvilas praleido dirbdamas žemę, tarnaudamas pas ūkininkus. 1944-aisiais jis kartu su kitais jaunuoliais buvo išsiųstas į Rusijos šiaurę atstatyti per karą sunaikintą Belamoro kanalą. Ten teko patirti tikrą sovietinę vergovę – savo akimis pamatyti kasdien nuo bado ir alinančio darbo mirštančius bendradarbius. Sukaupęs fizines ir dvasines jėgas, Dievo ir Tėvynės meilės vedinas, Stasys Gentvilas, ištvėrė visus sunkumus ir laimingai sugrįžęs į gimtinę įsidarbino kolūkyje zootechniku, sukūrė dorą lietuvišką šeimą. Su žmona mokytoja Jadvyga užaugino ir išmokslino keturis vaikus – Rimantą, Viliją, Virginiją ir Eugenijų. Jų graži šeimyna praturtėjo aštuoniais vaikaičiais ir viena provaikaite.

Tačiau ne tik darbais ir vaikais Stasys Gentvilas praturtino savo tėvynę. Savo nelengvo gyvenimo patyrimus ir išbandymus jis vaizdžiai aprašė dešimtyje savo knygų. Jos papildė Lietuvos istorijos puslapius vertinga ir autentiška XX amžiaus Lietuvos kaimo gyventojų, ištvėrusių sovietmečio sunkumus, gyvenimą atspindinčia medžiaga. S. Gentvilas rašė ir eilėraščius bei straipsnius laikraščiams, todėl yra žinomas ne tik Radviliškio rajono, bet ir „Lietuvos aido“ bei „XXI amžiaus“ skaitytojams.

„XXI amžiaus“ redakcija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija