„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2009 m. lapkričio 6 d., Nr. 4 (32)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Svėdasiškiai gyvenimo rudens žavesy

Vytautas Bagdonas

Duonos kepėja Julė Bražiūnienė
iš Daujočių

Į mugę užsuko ir garbaus amžiaus
svėdasiškiai Vytautas Karuža
(kairėje) ir Bronius Žekonis

Anykščių kultūros centro Svėdasų
skyriaus direktorei Rožei Lapienienei
rūpesčių tomis dienomis tikrai netrūko

Svėdasų seniūnas Valentinas
Neniškis Irenai Guobienei įteikė
padėką už originalius rankdarbius

Svėdasiškė gimnazistė Ramunė
Lapienytė su močiute Kazimiera
Lapienienė iš Sliepšiškio

Turėjo apie ką pasišnekučiuoti
svėdasiškiai (iš kairės)
Bronius Neniškis, Balys Žvirblis
ir Juozas Pivoriūnas

Anykščių kultūros centro Svėdasų skyrius spalio 18-ąją  sukvietė  visus į gražų renginį „Gyvenimo rudens žavesys“. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, paskui tęsėsi kultūros namuose. Čia mugę organizavo Anykščių kultūros centro darbuotojai Rožė ir Vilius Lapieniai. Ir suvažiavo, suėjo žmonės, susinešė kas ką parduoti ar šiaip parodyti, pasidžiaugti kartu su visais, kas jų soduose ar daržuose išaugo. Julė Bražiūnienė iš Daujočių kaimo atsivežė kvapnios naminės ruginės duonos kepalus. Vaišindama šventės dalyvius šviežutėle duonele, gerai žinoma Svėdasų krašte duonos kepėja J. Bražiūnienė pasakojo, kad duona iškepta iš savo laukuose išaugintų rugių  ir savo trobos duonkepyje.

Prie  Sliepsiškio kaimo gyventojos Kazimieros Lapienienės staliuko irgi netrūko žiūrovų. Kas grožėjosi didžiulėmis bulvėmis, morkomis, milžiniškais griežčiais, kas ragavo vynuogių, gėrėjosi kumščio dydžio svogūnais ar domėjosi namuose išaugintais graikiškais riešutais. Ir visų akys kliuvo už gigantiško moliūgo. Jį pasvėręs Kazimieros sūnus Anykščių kultūros centro Svėdasų skyriaus meno vadovas Vilius Lapienis pranešė: „Moliūgas sveria 18 kilogramų!“ Kazimiera Lapienienė pasakojo, kad jos anūkės Jurgitos Malinauskienės ūkyje – net šimtas raguočių. „Štai ir šitas sūris iš anūkės auginamų karvių pieno. Aš tiktai padariau ir atvežiau į mugę“, – pasakojo garbaus amžiaus sliepsiškietė.

Laukų ir sodų gėrybės labai derėjo ir prie svėdasiškių rankdarbių. Antai miestelio šviesuolė, auksarankė Irena Guobienė iš pageltusių klevo lapų pagamino nuostabias... rožes, iš pupelių ankščių sukomponavo... kaktusus, surinko  neįprastų formų morkų kolekciją. Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos moksleivės Dovilė Palskytė ir Justina Karužytė mugei sukūrė daug įvairių spalvingų karolių, apyrankių ir kitokių papuošalų. Nors svėdasiškė Stefanija Paškonienė pati ir negalėjo atvykti į mugę, tačiau jos megztais suvenyrais daug kas domėjosi, ne viena moteris jų prisiminimui ir nusipirko...

Pasimeldę bažnyčioje, pasigrožėję mugės eksponatais, nupirkę artimiesiems lauktuvių, kultūros namų salėje, kurią šventiškai papuošė J. Tumo-Vaižganto gimnazijos dailės mokytoja Laimutė Pukenienė, svėdasiškiai klausėsi nuotaikingo koncerto, kurį dovanojo Anykščių kultūros centro Debeikių skyriaus meno mėgėjų kolektyvai (vadovė Danguolė Aleknienė ir Esmeralda Juodelienė). Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis įteikė padėkas ūkininkams, tautodailininkams, rėmėjams, šventės organizatoriams ir dalyviams, padėkojo kaimynams debeikiečiams už jų skambias dainas.

Svėdasai, Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija