„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. gruodžio 3 d., Nr. 6 (38)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Laikas ir žmonės

Tikėjosi sulaukti jubiliejaus

Gintarė Martinaitienė

Marcelė Lažauninkienė sulaukti
tiek sveikintojų nesitikėjo
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Spalio 15-ąją 100 metų jubiliejų paminėjo Lukšių seniūnijoje Plynių kaime gyvenanti Marcelė Lažauninkienė. Nors pati senolė jau nevaikšto, bet, kaip pasakojo jubiliatės dukra, atvykstančių svečių labai laukė.

M. Lažauninkienė yra kilusi iš septynių vaikų šeimos, tačiau gyva likusi tik ji viena. Gimė, augo ir visą laiką gyveno Lukšių seniūnijoje. Ištekėjo būdama 25-erių. Jos bendraamžis sutuoktinis Pranas šį pasaulį paliko prieš 31 metus. Kaip pasakojo jubiliatės dukra Stasė, taip gražiai, kaip gyveno jos tėvai, dabar turbūt išvis nėra gyvenančių ir sutariančių. „Niekad negirdėjome, kad pyktųsi, nesutartų ar įžeidinėtų. Labai vienas kitą mylėjo ir visada labai gražiai sutarė“, – prisiminimais dalijosi Marcelės dukra. Jubiliatė užaugino keturis vaikus: Stasę, Albiną, Gražiną ir Ireną, sulaukė devynių anūkų ir 12 proanūkių. Vienintelė Stasė su sūnaus šeima gyvena kartu su mama, o kiti šeimas sukūrę didesniuose Lietuvos miestuose.

Būdama jaunesnė, M. Lažauninkienė dirbo pas ūkininkus, vėliau kolūkiuose. Laisvu laiku giedojo chore, labai mėgo austi, megzti. Netgi svečius sutiko apsimovusi savo megztomis ir raštais margintomis vilnonėmis kojinėmis. Dukra Stasė pasakojo, kad ir dabar senolė labai nori bendrauti, nenori likti viena. „Jeigu ji man sako poteriauti, tai taip ir darau, jei prašo nežiūrėti televizoriaus, atsisakau ir jo. Darau tai, ko ji nori. Kaip galima atsakyti tokio amžiaus žmogui“, – apie mamos priežiūrą kalbėjo dukra.

Gražiai atrodanti šimtametė serga širdies ligomis, o pavasarį patirtas insultas dar labiau pablogino sveikatą. Tačiau, kaip pasakojo giminaitės, sulaukti garbaus jubiliejaus tikėjosi. „Kažkada paklausė, kiek dar iki to jubiliejaus liko. Pasakėme, kad keli metai, tai ji sakė, kad tikrai sulauks“, – apie jubiliatės nusiteikimą pasakojo giminaitės.

Jubiliatę sveikino rajono meras Juozas Bertašius, Seimo narys Mindaugas Bastys, Socialinės paramos skyriaus, „Sodros“ valdininkai, Lukšių  bendruomenės nariai.

Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija