„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2015 m. gruodžio 18 d., Nr. 5 (59)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bočiams muziejuje – apie partizanų kovas

Zuzana Stunžėnienė

Muziejininkė Regina
Pulkauninkaitė bunkeryje
rodo partizanų kovų vietas

Dainuoja bočių tautinės
dainos ansamblis „Sedula“

Laikas iš gelmių iškelia atminimus ir pamirštą istoriją. Ukmergės „Bočių“ sambūrio „Prie židinio“ renginyje muziejininkė Regina Pulkauninkaitė čia įrengtame bunkeryje ne tik moksleiviams, bet ir senoliams pravedė interaktyvią edukacinę programą „Partizanų judėjimas Ukmergės krašte 1944–1953 metais“. Interneto žemėlapyje pamatėme partizanų kovų ir žygių bei žūties vietas. Po to senoliai persikėlė į parodų salę, kurią galima pavadinti baltuoju bunkeriu, nes čia galima pasislėpti nuo gatvės triukšmo, pamiršti savo nerimą, netekties skausmą ir gydytojo išrašytas tabletes. Esame dėkingi muziejaus direktorei Vaidai Sokolnikienei ir visiems darbuotojams už ilgametę paramą ir jaukų prieglobstį, nes tobulėjame, sužinome daug naujo ir jaunėjame dvasia. Tarsi senojo kaimo vakaruškoje skamba nostalgiškos pokario dainos (bočių tautinės dainos ansamblis „Sedula“). Pranešimą apie kovas už laisvę skaitė R. Pulkauninkaitė. Ypač šiurpūs atrodė pasakojimai apie KGB egzekucijas.

Atverčiame knygas, skaitome apie pokario kovas. Apie tai liudija ir „Aukštaitijos partizanų eilės ir dainos“ (2015). Juk ansamblis dainavo dainas iš šios knygos, o joje – Taujėnų, Siesikų, Deltuvos vietovardžiai, partizanų pavardės bei slapyvardžiai. Skaudūs Ukmergės A. Smetonos gimnazisto partizano Boleslovo Eglinsko užrašai, dienoraščiai („Laisvės kovų archyvas“, nr. 10). Tiek ir teliko, nes stribų apsuptas Boleslovas susisprogdino Taujėnų miške, o kūnas išniekintas Taujėnuose. Kapas nežinomas. Paskaitykime: „1944-12-01. Mačiau  rusus, kurie atvyko gaudyti banditų. Nušovė Astiką Antaną, Ambrazauskienę ir t.t. 1944-12-16. Suėmė Vežikauskus. Nušovė Vladus (Vežikauską ir Augulį). 1944-12-17. Rusai nušovė Balčikonį ir t.t. 1945-07-10. Dar pernai šienavau, bet šiemet automatas toks sunkus ant peties... Tik laikas kitoks – Tėvynė pareikalavo dalgius pakeisti ginklais ir mes pakeitėm, nes Dievas ir Tėvynė to norėjo“. Knyga „Aukštuolių ąžuolai“ (Vilnius, 2013 ir 2015) pasakoja apie penkių brolių partizanų Katliorių žūtį, 6-ojo konclagerio kalinių kančias. Nuskamba ansamblio dainos eilutės:

Garbė per amžius tau, didvyri,
Mirtimi laisvę atpirkai.

„Lietuvos partizanų kovos slopinimas MVD–MGB 1944–1953 metai“ (Kaunas, 1996) – MGB darbuotojų raportų rinkinys. Iš šios knygos sužinome, jog specialiosios smogikų grupės (SG) buvo ruošiamos netoli Vilniaus. Žudikai buvo aprengiami partizanų uniformomis, formuojamos žemaičių, aukštaičių, suvalkų grupės, mokančios partizanų dainas, žinančios tradicijas. Jų vadovas papulkininkis Aleksiejus Sokolovas žudymo meno buvo išmokęs Rusijoje ir Ukrainoje. Iš jo raporto: „I-osios grupės rezultatai blogi – iš 18 SG narių 12 – vagys. Grupę paleido. Aš mėnesį be darbo. (...) Naudinga, kad smogikų šeimą užkliudo banditai – tada smogikai geriau dirba“. Iš J. Bartašiūno ataskaitos: „1945 11 27. Kėdainių apskr. liaudies gynėjai nuolat girtuokliavo, važinėjo po kaimus, atiminėjo iš gyventojų daiktus. Joniškėlio vlsč. grupės nariai negyvai nusigėrė, mėtė kaime granatas. Bareišis iš automato sušaudė sutiktą pilietį Daukšį“ (324 p.) 1950 metais SG atliko 240 „kombinacijų“ – užmušta 52, 1951 – 207, nužudyti 54 partizanai. Atliekamos įvairios operacijos: apsišaukėlio partizano išlaisvinimas, paklydusi grupė, nekaltų sušaudymas ir t.t.“

Teko sutikti su renginio dalyvio teiginiu, jog okupantai ir kolaborantai šia veikla siekė suskaldyti tautą, supriešinti brolį su broliu. Smurtas, melas, šantažas buvo jų pergalės priemonės.

Bočių karta daug ką prisimena, tad ir po oficialiosios dalies turėjome apie ką diskutuoti. Pajutome esą sesės ir broliai.

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija