„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2016 m. rugsėjo 9 d., Nr. 3 (62)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Rašytojo jubiliejus pasitiktas nauja knyga

Akmenės rajono savivaldybėje su garbingu 80-mečio jubiliejumi pasveikintas rašytojas, publicistas, miškininkas, gamtosaugininkas Vytautas Almanis, gyvenantis Naujojoje Akmenėje. Kuo geriausių linkėjimų sukaktuvininkui skyrė Savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas, mero pavaduotojas Apolinaras Nicius, Administracijos direktorė Aromeda Laucienė.

Rašytojas jubiliejų pasitiko su ką tik 300 egzempliorių tiražu išleista knyga „Tolstančios salos“. Tai – šeštoji knyga, autorius ją vadina atpasakotų tikrų įvykių ir žmonių istorijų knyga. Simboliška, kad ją iliustravo rašytojo dukra Rita Almanis, dailininkė, Naujosios Akmenės muzikos mokyklos dailės mokytoja, joje panaudotos jos bei rašytojo sūnaus Andriaus Almanio, dirbančio Ventos regioninio parko direktoriumi, nuotraukos. Knygos leidybą parėmė Akmenės rajono savivaldybė.

V. Almanis gimė Akmenės rajone, Viešučiuose. Savo būsimą žmoną – iš Šaukėnų kilusią poetę Juliją – sutiko viename Žemaitijos literatų sąskrydyje Viekšniuose (Mažeikių rajonas). Po vedybų jie nusprendė pagyventi gražiame krašte ir pasirinko Kalnų Altajų. Metę (vienas Žemės ūkio akademijos, kitas – Vilniaus universiteto) studijas išvažiavo. Ten abu su žmona baigė miškininkystės mokslus ir dirbo pagal specialybę. Altajuje gimė vaikai Andrius ir Rita. Artėjant metui, kai vaikams reikėjo pradėti lankyti mokyklą, visa šeima po aštuonerių metų grįžo į Lietuvą, tačiau dar ne kartą svečiavosi Altajuje.

Grįžęs V. Almanis dirbo Joniškio, Tytuvėnų, Nemenčinės miškų urėdijose, girininkijose, Kamanų valstybiniame rezervate. Jis dar vadinamas pirmu žmogumi Lietuvoje, Altajaus kalnuose aptikusiu mistifikuojamo Sniego žmogaus pėdsakus.

Nepaisydamas solidaus amžiaus V. Almanis kasdien sukasi darbuose: per dešimtį metų Viešučiuose pats apsodino ir prižiūri daugiau kaip 6 hektarus ąžuolyno, sodą. Į Savivaldybę irgi atvyko šalin nustūmęs savo įprastą veiklą laukuose tarp medžių. Ir dar rašo: juokavo galįs suformuoti septintą knygą, tik kol kas nenori... Susitikime su Savivaldybės vadovais rašytojas papasakojo, kaip gimė kai kurie jo kūriniai, apie Altajaus vaistinguosius augalus bei pateikė žiupsnį prisiminimų.

V. Almanis išleido publicistikos knygas „Baltųjų vandenų šalyje“ (1973), „Per Ulkero žvaigždyną“ (1979), nuotykių romanus „Audra susitelkė Korgone“ (1981), „Toli ir arti“ (1985), „Už kalnų namai“ (1992). Dar savo kūrybą dažniausiai spausdino Akmenės rajono laikraštyje „Vienybė“, laikraštyje „Žalioji Lietuva“, žurnaluose „Metai“, „Miškai“. 2008 metais V. Almanis tapo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“ laureatu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija