"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (42)

PRIEDAI









Atviros durys Kauno kunigų seminarijoje

Trečiojo kurso seminaristas Rimantas Pranskaitis, klierikų viceklebonas, parodė klierikų gyvenamuosius kambarius
Seminarijos rektorius kun. Aurelijus Žukauskas kalbasi su svečiais

Susitikimas su Teologijos fakulteto ir Kunigų seminarijos administracijos nariais (iš kairės): kan. doc. dr. Algimantas Kajackas, kunigai Aurelijus Žukauskas, Vytautas Paukštis, Leonas Zaremba

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Lietuvoje yra 14 universitetų, bet tik vienas iš jų - Kauno Vytauto Didžiojo universitetas - turi Teologijos fakultetą, kuriam priklauso ir Kauno kunigų seminarija, antrąjį gegužės šeštadienį pakvietusį į atvirų durų dieną.
Nedrąsu pirmą kartą ateiti į svečius, ypač į tokius namus, kuriuos paslaptinga pagarba gaubia nuo amžių. Klierikų vicedekanas Rimantas Žaromskis pasitiko atvykėlius seminarijos kiemelyje ir nuoširdžiai bendravo, šalindamas svečių susikaustymą, pasakojo apie gyvenimo sąlygas, pakvietė apsilankyti kambariuose, kitose patalpose.
,,Kambariuose gyvename po vieną, po du,- pasakojo R.Žaromskis. - Kas pusę metų seminarijos auklėtiniai jais pasikeičia, kad būsimi kunigai neprisirištų prie vienos vietos (juk ateityje reikės parapijas keisti), be to, vieni kambariai - į saulės pusę, šiltesni, kitų langai - į šiaurę, jie vėsesni. Kiekviename kambaryje yra vietinio ryšio telefonas, galima turėti savo mobilųjį telefoną, kompiuterį, muzikinį centrą, radijo imtuvą. Seminarija turi bendrą interneto liniją. Ateity internetas pasieks visų seminaristų kambarius, internetas bus visose Lietuvos kunigų seminarijose.
Seminarijoje dirba sargai, valytoja, gėlininkė, buhalterė. Kambarius, koridorius, dušus, tualetus seminaristai tvarko ir prižiūri patys, nors, spaudžiant mokslams, jie tikrai neturi per daug laiko“,- pasakojo trečio kurso klierikas.
Seminaristai pabrėžė, kad ir anksčiau alkoholis, narkotikai buvo ir liko griežtai draudžiami, o nuo šių metų sausio 1 dienos nebegalima rūkyti. ,,Tai ir gerai“, - atsiduso mamos. Seminarijos auklėtiniams apie save pasakojant, nyko kai kurių svečių iš anksto susidarytas tik niūrios rimties įspūdis. Klierikai net paprasčiausias savo kasdieniškas pareigas vadina pakiliai: sporto ministras, skalbinių ministras, spaudos ministras, gėlininkas, Bažnyčios klebonas, viceklebonas, klierikų dekanas, vicedekanas.
,,Kambario jaukumas priklauso nuo jo gyventojo, - sakė seminaristai. - Gali pasikabinti užuolaidas arba jų nekabinti, gali pasitiesti arba pasikabinti kilimą, viskas priklauso nuo tavo skonio, fantazijos, noro kurti jaukumą“.
Klierikas aprodė rūsyje esančią sporto patalpą, krepšinio ir tinklinio aikštelę lauke, auditorijas, kompiuterių kambarį, valgomuosius, skalbyklą, poilsio kambarį su televizoriumi ir židiniu, svečių kambarius, savo automašinų stovėjimo aikštelę (tai nereiškia, kad klierikui ji būtina).
Seminaristai pasakojo apie savo dienotvarkę, mokslą ir poilsį. Būsimi kunigai rengiami šešerius su puse metų (įeina ir parengiamojo kurso laikotarpis). Seminarijoje dėstomos lotynų, graikų ir anglų kalbos, bioetika, homiletika (pamokslų teorija), giedojimas, apostoracija. Dauguma kitų dalykų dėstoma Teologijos fakulteto auditorijose.
,,Šeštadienį ,,susirenkam save” po savaitės bėgimo, t.y. daugiausiai laiko praleidžiame čia, seminarijoje, sekmadienį pirmasis ir antrasis kursai lieka seminarijos bažnyčioje, o trečiakursiai išsiskirsto po Kauno parapijų bažnyčias, parengiamojo kurso seminaristai šeštadienį gali važiuoti namo. Nuo kitų mokslo metų parengiamasis kursas turėtų mokytis Šiluvoje, baigiamas statyti Dvasingumo centras, o perėję į pirmąjį kursą, jau įsikurs seminarijoje. Parengiamasis kursas priklauso ne VDU, o seminarijai, nuo pirmojo kurso klierikai jau tampa tikrais VDU studentais, kurių diplomai pripažįstami visame pasaulyje“, - pasakojo viceklebonas, trečiojo kurso seminarijos auklėtinis Rimantas Pranskaitis.
Susirinkusius į atvirų durų šventę lankytojus pasveikino šv.Mišias Kunigų seminarijos bažnyčioje aukojęs seminarijos rektorius kun. lic. Aurelijus Žukauskas ir koncelebravę kunigai: Leonas Zaremba, Arvydas Žygas, Vytautas Paukštis.
Pamokslui kun. lic. A.Žukauskas pasitelkė Evangelijos įvaizdį: Jėzus kelyje į Emausą aiškina mokiniams raštų prasmę. Kun. A.Žukauskas teigė, kad pažintume Jėzų, įžvelgtume jame pasaulio Išganytoją, reikėjo lėto, nuolatinio proceso, nusitęsiančio panašiai kaip kelionė nuo vidudienio iki vakaro, nuo savęs - link Jo. Tai panašu į kunigo pašaukimą. Dažnai manoma, kad kunigas - tai tas, kuris administruoja Bažnyčią, kovoja už socialinį teisingumą, vadovauja parapijai, jaunimo grupelėms, nuolat skęsta įvairiausių ūkio reikalų gausybėje. Bet kunigas pirmiausia pats yra sakramentas, Bažnyčioje veikiančio Kristaus ženklas, jo niekas negali pakeisti, nes be kunigo negali būti Eucharistijos aukos.
(nukelta į 4 p.)
(atkelta iš 1 p.)
Kardinolas Šuchardas yra pasakęs, kad tą akimirką, kai kunigas laiko rankose Ostiją, meilės ženklą, ir taria žodžius, jo lūpomis iškiliausias ir žymiausias Kunigas apima visą visatą ir tęsia atpirkimą. Ar kada nors pagalvojai apie tokią kunigystės vertę, kai matai kunigą, nuoširdžiai triūsiantį savo parapijoje, kai pamatai jį, pasilenkusį prie skausmą kenčiančio ligonio, kai sutinki jį, atvirai besišnekučiuojantį jaunimo būrelyje, kai matai po sunkios dienos besimeldžiantį Bažnyčios tyloje, o jo namų durys visuomet atvertos visiems gyvenimo pakeleiviams, pasiklydusiems, ieškantiems ir suradusiems, kurio duris pravėręs jautiesi laukiamas, pasodinamas, sušildomas? Tokių kunigų yra. Tokių būsimų kunigų laukiama ir seminarijose. Tam, kad tai būtų pasiekta, tenka ugdyti vidinį savojo ,,aš” nusistatymą, kad tavo gyvenimas, tavo tarnyba yra pirmiausia paties Kristaus gyvenimo ir veiklos tąsa. O tai yra besąlygiška meilė, besąlygiška tarnyba Dievui, Bažnyčiai, žmonėms... ,,Kunigas yra žmonių tarpininkas, Bažnyčios sužadėtinis, tarnas visiems ir... niekas, bet tuo, kad esi iš Jo ir Jame, kad esi su Dievu, Dievui, Dieve, ir tuo, kad meilė tau rūpi, nepaprastas, nuostabus ir neįkainojamas esi, kunige“, - sakė rektorius.
Susitikimas su seminarijos vadovais prasidėjo parengiamojo kurso auklėtinių menine programa. Seminarijos rektorius kun. A. Žukauskas sakė, kad dabar seminarijos pagrindinį dėmesį skiria ne į ateinančiųjų kiekybę, bet būsimų kunigų rengimo kokybę. Kas laukia to, kuris ateis į šią seminariją? Geras išsilavinimas, VDU diplomas, puikių savo žiniomis ir darbu dėstytojų kolektyvas, tikri draugai, geros mokslo ir gyvenimo sąlygos. Kas dar? Seminarijos bendruomenė, gilus savęs pažinimas, dvasinio gyvenimo patirtis - ir tai, kas svarbiausia kunigo gyvenime: ne tavo įsivaizduojamas kunigas, bet Bažnyčios pristatomas kunigas, jo įvaizdis, modelis, visapusiškas atsidavimas. Vienas iš seminarijos tikslų - kunigo laikysenos reformavimas ir formavimas, t.y. būsimam kunigui pasiūloma ta gyvenimo forma, kuri tolimesniame jo gyvenime turėtų tapti gyvenimo norma. Seminarijoje dirba trys dvasios tėvai. Parengiamasis kursas - tai įvadas į būsimo kunigo gyvenimo pagrindus, kartu mokantis įvadinius dalykus, savęs patikrinimo ir apsisprendimo laikas. Tarp parengiamojo ir pirmojo kurso egzaminų nėra. Pirmajame kurse keičiasi studijos ir dienotvarkė. Yra galimybė plėsti ne tik dvasinius ,,raumenis”, bet ir fizinius.
Šiais metais Kauno kunigų seminarijoje mokosi 61 klierikas: 31 yra iš Kauno vyskupijos, 22 iš Šiaulių vyskupijos, trys klierikai priklauso broliams pranciškonams, vienas - brolis kapucinas, vienas iš Vilniaus ir trys iš Panevėžio vyskupijų. Šiemet egzaminas numatytas liepos 3 dieną, 10 valandą. Jis bus dviejų dalių: raštu ir žodžiu iš plačiojo ,,Katalikų Bažnyčios katekizmo“. Laikyti stojamojo egzamino gali atvykti ir tie, kas nebuvo atvirų durų dienoje, svarbiausia - pristatyti reikiamus dokumentus: pasą, mokslo baigimo ir sveikatos pažymėjimus, mokyklos arba darbovietės charakteristiką, parapijos klebono charakteristiką-rekomendaciją, vyskupo rekomendaciją.
Prakalbus apie Lietuvos tapimą ES nare, Teologijos fakulteto administracijos atstovai sakė: ,,Visų laukiamos perspektyvos Lietuvai mūsų studentams jau yra pasiekiamos ir atviros daugiau kaip dešimtmetį, nuo 1991 metų vyksta keitimasis studentais, yra galimybė vykti studijuoti į užsienį. Tai priklauso tik nuo studento sugebėjimų ir noro. Esant Europos Sąjungoje, glaudesnis ryšys bus tarp Europos universitetų fakultetų, todėl įvairios galimybės tik augs. Jau dabar galima planuoti rudens semestrui vadinamąją pasikeitimo programą: į Budapešto katalikiškąjį universitetą, į Romos universitetą ir kitur. Tam reikia tik klausyti mūsų reikalavimų ir per pirmuosius dvejus studijų metus išmokti anglų kalbą“.
,,Dvasingumas, kurį čia gausite, iš tikrųjų yra krikščioniškas gyvenimas, tik sąmoningas, siekiant tikslo, žinant priemones“, - išlydėdamas, kalbėjo seminarijos dvasios tėvas kun. dr. Leonas P.Zaremba.

Džiuljeta KULVIETIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija