"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (42)

PRIEDAI









„Pasidarai amžinai atsakingas už tą, su kuriuo susibičiuliauji“

Diplomuoti “MAMA” dalyviai Panevėžio vysk. K.Paltaroko vidurinėje mokykloje
“Atsiliepimų medis“

“MAMA” sesijos dalyviai prie Vysk. K.Paltaroko vidurinės mokyklos

Kun. Roberto Grigo nuotraukos

Šia A.de Sent Egziuperi “Mažojo princo” mintimi ateitininkai įvardijo baigiamąją “MAMA” (Moksleivių ateitininkų aukštesniosios mokyklos) sesiją. Ji vyko balandžio 11-13 dienomis Panevėžyje, Vysk. Kazimiero Paltaroko vidurinėje mokykloje. Su programos vadovais - studentais Asta Vaškelyte, Juste Raudonyte, Valda Urbonaite, Pauliumi Liobiku, Šarūnu Pranukevičiumi, AF raštinės sekretore Aušra Kazlauskaite, kun. Robertu Grigu ir vyresniųjų klasių jaunimėliu iš Anykščių, Alytaus, Šiaulių, Kauno, Tauragės, Krakių, Marijampolės, Valkininkų, Panevėžio - susidarė apie 40 dalyvių. Ir programos bei paskaitų pagrindinės temos sukosi, be abejo, apie atsakomybę. Atsakomybę prieš Dievą, žmones, save, atsakomybę už daug ką, kas mums patikėta. Paskata tai apmąstyti buvo vakaro videofilmas - neseniai pasirodęs ekranuose “Quo vadis” (“Kur eini”). Ši lenkų klasiko, Nobelio premijos laureato Henriko Senkievičiaus romano ekranizacija nukėlė žiūrovus į pirmuosius krikščionybės amžius, žiaurius krikščionių persekiojimus senovės Romoje, padėjo vėliau grupėse aptarti mylinčiųjų atsakomybę už vieni kitus.
Rytojaus dienos paskaitose šią temą vystė teisininkas, AF tarybos pirmininkas Vygantas Malinauskas, įtaigiais pavyzdžiais atskleidęs, kas yra atsakomybė teisine prasme. O jau kitu, psichologijos, aspektu ją nagrinėjo psichologė Kristina Kašinskaitė, dirbanti Kauno vaikų gerovės centre “Pastogė” su apleistus vaikus globojančiomis šeimomis ir su tikraisiais vaikų tėveliais. Iš jos dalyviai sužinojo nelauktai įdomių dalykų apie tai, kaip pasireiškia atsakomybė ir bičiulystė šeimoje, jei esi, pavyzdžiui, vyriausias, vidurinysis ar jauniausias vaikas - ir apie viso to gerąsias bei silpnąsias puses.
Pavakare šurmulingas “Mama” jaunimo būrys patraukė į Juozo Miltinio teatrą, kur žiūrėjo prancūzų autoriaus spektaklį “Menas”. Tai irgi savitas žvilgsnis į draugystę - atsakomybės ir laisvės, draugų skirtybių, konfliktų ir vienybės prasmę.
O vakare Vysk. K. Paltaroko vidurinės mokyklos gyventojai pavirto “Bajorkiemiu”, sukvietusiu margaspalvius svečius iš pačių įvairiausių pasakų, istorijų ir karalysčių. Kiekviena karalystė išradingo vaidinimo pagalba supažindino su savo valdovais ir papročiais.
Į labą naktį dalyvius, kaip jau tapo įprasta, palydėdavo malda, “Grįžtančių paukščių” giesmė ir... vakaro pasaka. Šį kartą tai buvo “Mažasis princas”, padovanojęs savo citatą “MAMA” sesijos temai ir kalbinęs dalyvių sielas savo švelniai liūdna, išmintinga istorija.
Trečiąją dieną, susikaupę Verbų sekmadienio šv. Mišiose Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje, sesijos dalyviai sugrįžo į mokyklą šių “MAMA” mokslo metų uždarymui. Pliką medžio šaką salėje pavasariškai išpuošė spalvoti lapeliai - atsiliepimai apie vadovus, temas, visus programos punktus. Buvo tenai ne vien “patiko-nepatiko”, bet ir entuziastingų, kritiškų, filosofinių, poetiškų vertinimų, protingų pasiūlymų vadovams dėl ateities renginių. Tačiau didžioji dauguma atsiliepimų - labai geranoriški, priimantys “MAMA” projektą kaip augimo stimulą ir prašantys jį tęsti.
...Per sesijos uždarymą moksleiviams, dalyvavusiems bent vienoje iš trijų per mokslo metus vykusių sesijų, iškilmingai įteikti tai liudijantys pažymėjimai. Daugelis nepatingėjo dalyvauti dviejose sesijose, bet tikruosius “Mama” diplomus tegavo keturi ištvermingiausieji - Eglė Patriubavičiūtė iš Kauno rajono Gervėnupio kaimo, Raimondas Galvelis iš Panevėžio, Gediminas Milašiūnas iš Joniškėlio, Dana Minkevičiūtė iš Alytaus. Juos matėme kūrybiškai besireiškiančius ir pirmojoje sesijoje rudenį, Alytuje (“Tu gali daugiau, nei tau atrodo”), ir antrojoje, Krakėse (“Žvelk giliau”), ir dabar trečiojoje, baigiamojoje, Panevėžyje (“Tu pasidarai amžinai atsakingas už tą, su kuriuo susibičiuliauji”). Tačiau jaunimėlio nuotaika ir pasisakymai bylojo, kad ir retesni “MAMA” kursų lankytojai praturtino savo širdeles ir galveles.
Tiek vadovai, tiek dalyviai sako nuoširdų ačiū Panevėžio vyskupui, Ateitininkų federacijos dvasios vadui vyskupui Jonui Kauneckui, padrąsinusiam savo apsilankymu ir prasmingu šmaikščiu žodžiu (vyskupas skatino jaunimą niekada neprarasti vilties ir papasakojo žydų išmintį apie savitaigos galią - kaip žmogelis susirgo ir mirė nuo bedantės varlės įkandimo, patikėjęs, kad ten būta gyvatės...). O kaipgi nepadėkoti Vysk. K. Paltaroko mokyklos direktorei Gražinai Galiūnienei, tikybos mokytojai Jurgitai Mulokaitei, ateitininkų globėjoms seselei Kristinai Mikalauskaitei ir mokytojai Irenai Bikulčienei, talkinusioms ne tik sesijos buičiai, bet ir programai, arba Panevėžio ateitininkų dvasios vadui kun. Algirdui Daukniui, parengusiam apie šią “MAMA” radijo laidą?
Taigi atrodo, kad iš tiesų visi labiau pajutome atsakomybę vieni už kitus. O gal ir susibičiuliavome?

Rasius SLĖNIŠKIS
Panevėžys

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija