"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (42)

PRIEDAI









Už panaudotas kartono pakuotes - kompiuteriai ir kiti brangūs daiktai

Projekto “Mums rūpi!” metu vaikai buvo mokomi teisingai rinkti panaudotas kartonines gėrimų pakuotes

Vilniaus Tuskulėnų vidurinė mokykla, kurioje mokosi 1502 mokiniai, gavo dovanų kompiuterį, televizorių, vaizdo grotuvą ir muzikinį centrą. Tai - projekto “Mums rūpi!” prizas už pirmą vietą.
Projektas “Mums rūpi!” prasidėjo 2002 metų lapkričio mėnesį ir baigėsi kovo 25 dieną. Pagrindinis jo tikslas - šviesti vaikus aplinkosaugos klausimais. Projekto metu vaikai buvo mokomi teisingai rinkti panaudotas kartonines gėrimų pakuotes, t.y. suvartojus produktus (sultis, pieną, kefyrą ir kt.) pakelį išplauti, jį teisingai suspausti, kad užimtų kuo mažiau vietos, ir rūšiuoti su kitomis popieriaus bei kartono atliekomis. Kiekvienam mokiniui buvo įteiktas lankstinukas su informacija apie tai, iš ko pagaminta kartoninė gėrimų pakuotė, koks jos gyvavimo ciklas, kaip teisingai reikia su ja elgtis.Vaikams buvo aiškinama, kad panaudoti pakeliai, išmesti į popieriaus konteinerius, gali būti sėkmingai perdirbti Lietuvoje, pavyzdžiui, Pabradės arba Klaipėdos popieriaus ir kartono fabrikuose.
Norą dalyvauti projekte pareiškė 24 mokyklos, iš kurių loterijos būdu buvo atrinktos penkios. Penkis mėnesius vaikai varžėsi, kuri mokykla surinks daugiau kartoninių pakuočių. Visos mokyklos, dalyvavusios projekte “Mums rūpi”, apdovanotos vertingais prizais. Antrąją vietą užėmusiai Pauliaus Skorinos mokyklai, kurioje mokosi 170 mokinių, atiteko kompiuteris, televizorius ir muzikinis centras, trečiąją vietą laimėjusiai Sausio 13-osios vidurinei mokyklai, kurioje mokosi 968 mokiniai, įteiktas kompiuteris ir vaizdo grotuvas. Ketvirtosios vietos laimėtoja Jono Pauliaus II pagrindinė mokykla (1159 mokiniai) gavo kompiuterį, o penktąją vietą užėmusiai Mykolo Biržiškos gimnazijai atiteko paguodos prizas - gaminiai iš perdirbtų pakuočių medžiagos - kilimėliai kompiuterio pelei.
Prizų įteikimo iškilmės vyko Tuskulėnų mokykloje.
“Projektu “Mums rūpi!” tikimės atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad kartoninės gėrimų pakuotės gali būti surenkamos, perdirbamos ir neteršti aplinkos. Jau ankstyvame amžiuje vaikams turi būti aiškinama, koks elgesys yra nekenksmingas aplinkai. Be to, mes manome, kad aplinkosaugos srityje būtent vaikai yra geriausi savo tėvelių mokytojai. Tikimės, kad vėliau šis elgesys taps įpročiu ir sudėtine kasdieninio suaugusio žmogaus gyvenimo dalimi”, - sakė viena iš akcijos organizatorių Ilona Eskelinen, “Tetra Pak” kompanijos komunikacijos vadybininkė Baltijos šalims.
Vilniaus penkių mokyklų moksleiviai surinko daugiau nei 1616 kg panaudotų kartoninių pakuočių. Jos išvežtos perdirbti į Pabradės popieriaus ir kartono fabriką.
Nuo 2003 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymas, Atliekų tvarkymo įstatymas ir kiti atliekų tvarkymą reglamentuojantys teisės aktai, kuriuose nustatyta, kad visos Lietuvos įmonės, organizacijos, savivaldybės bei gyventojai turi pradėti rūšiuoti atliekas.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija