„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (46)


PRIEDAI

Muzikinių gabumų turintis moksleivis
svajoja apie aktorystę

Bronius VERTELKA

Dvyliktokas Mindaugas Ancevičius
pasiryžęs būti aktoriumi

Joniškio katalikiškasis jaunimas neturėjo savų patalpų. Dirbti klebonu iš Kurtuvėnų atvykus kun. Eduardui Semaškai, padėtis pakrypo į gerąją pusę. Įsikurti jaunimo centrui suteikta galimybė greta bažnyčios stovinčiame name. Ypač tuo yra patenkintas Joniškio ,,Aušros“ gimnazijos dvyliktokas Mindaugas Ancevičius.

Mėgstamiausias muzikos instrumentas - gitara

Šiemet Mindaugas antrą kartą baigė muzikos mokyklą. Pirmą kartą joje baigė choreografiją. Šiais metais baigė ir akordeono klasę.Tačiau Mindaugui labai patinka, ja geriau ir groja.

Groti gitara išmoko pats. Muzikos instrumentą skolinosi iš draugo. Už gitarą, kuri yra Mindaugo nuosavybė, mokėjo 600 litų. Moksleivis juos užsidirbo turgelyje,vasarą prekiaudamas agurkais ir kitokiomis daržovėmis.

Baigiantis vasarai Mindaugas grįžo iš Nidos, kur bandė uždarbiauti. Gatvėje grojo gitara. Kurortinį miestelį pasiekė autostopu. Grojo netoli Tomo Mano namelio bei paplūdimyje . Pasiklausyti muzikos sustodavo poilsiautojai, kartu ir padainuodavo. Per tris dienas jaunasis joniškietis Nidoje uždirbo 150 litų. Atskaičius turėtas išlaidas, namo parsivežė apie 80 litų. ,,Aš neprašiau aukoti, bet man mokėjo už muzikavimą“, - šypsojosi aštuoniolikmetis. Tėvams nelabai patiko toks sūnaus užsiėmimas (mama yra Meno mokyklos dėstytoja, tėvas - pasienio policininkas).

Mindaugas gieda ir groja gitara bažnyčioje per jaunimo šv.Mišias. Vienos Velykos maldos namuose vos nevirto roko festivaliu: grojo keturios gitaros, dvi fleitos, smuikai, sintezatorius, giedojo choras. Tikintiesiems tai nebuvo netikėta. Visa bažnyčia plojo.

Dvyliktokas groja muzikos mokyklos džiazo ansamblyje pas Vitolį Žuką, labai aukšto lygio muzikantą.

Aktorystė - didžioji moksleivio svajonė

Gimnazistas lanko Arvydo Butkaus vadovaujamą Bendraamžių teatrą. Režisierių jis laiko puikiu pedagogu. Teatro naujokus moko scenos elgesio bei sceninės kalbos, plastikos, kaip sutelkti dėmesį.Tai jau mokykla. Renkasi kultūros rūmuose. Šiemet Joniškio Bendaamžių teatras pateko į geriausių Lietuvos mėgėjiškų teatrų trejetuką.

Artistai kartu su savo vadovu kuria spektaklius. Vaikai sugalvoja trumpus etiudus, režisierius juos apjungia. A.Butkus tik padeda ,,užsikabinti“, daug padaro patys jaunieji artistai. Režisierius ieško temų, skaudžių jaunimui.

M. Ancevičius teatre - penkti metai. Jis yra sukūręs du pagrindinius vaidmenis. Teko pasirodyti daugelyje Lietuvos vietų.

Joniškiečiui teko trumpai bendrauti su garsiais aktoriais Regimantu Adomaičiu ir Donatu Banioniu. Pokalbis giliai įstrigo jaunuolio sąmonėje.

Baigęs gimnaziją M. Ancevičius užsibrėžęs stoti į Vilniaus muzikos akademiją, kuri rengia aktorius. Jeigu tai nepavyktų, rinktųsi kitą specialybę. Aktorystę paliktų ateičiai.

Joniškis

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija