„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (46)


PRIEDAI

Daugėja mokinių katalikiškose
Europos mokyklose

Dabar dažnai mūsų žiniasklaida propaguoja sekuliarizaciją, palaidumą, net homoseksualų judėjimą. Kadangi tam nepritaria Bažnyčia ir Popiežius, tai nepamirštama ir Bažnyčios kritika. Stengiamasi sudaryti įspūdį, kad tikintis žmogus yra atsilikęs, nežengia į koją su šiuolaikiniu gyvenimu. Tuo pat metu labai suintensyvėjo įvairių ir mažai žinomų religinių judėjimų veikla, kuri dažnai pradedama kalbomis apie meilę, vargšų globą. Stengiamasi jaunimą atitraukti nuo Bažnyčios, net kritikuojama tokia institucija, kaip šeima, kas sunkiai suprantama. Kaip žinoma, tos diktatūros, kurios norėjo išauklėti sau paklusnius robotus be šeimos, nuėjo į nebūtį. Tačiau ir dabar atsiranda įvairios sektos, šėtono garbintojai, kurie sugeba pritraukti silpnavalius, neatsparios psichikos jaunuolius, sulaužyti jų gyvenimą. Ką galima pasakyti apie tokius asmenis, kurie be sąžinės graužimo niokoja kapus, laužo paminklus, kryžius?..

Todėl nereikėtų stebėtis, kad Europoje yra padidėjęs susidomėjimas vaikų mokymu katalikiškose mokyklose. Dažnai katalikiškos mokyklos net negali priimti visų norinčiųjų mokytis. Užsienio šalių žiniasklaidoje skelbiama, kad Vokietijos katalikiškose mokyklose mokosi 3 proc. visų mokinių, Belgijoje - net 50 proc. mokinių, Prancūzijoje ir Ispanijoje - 20 proc., Italijoje - 10 proc.

Gali kilti klausimas, kodėl yra toks išaugęs susidomėjimas vaikų mokymu katalikiškose mokyklose. Vyskupo Engelberto Zyblerio nuomone, tai dėl to, kad tėvai nori, jog vaikai gautų visavertį išsilavinimą, orientuotą ne tik į ekonomikos poreikius ir karjerą, bet kad jų vaikai prisiliestų prie krikščioniškųjų vertybių.

Pasak Austrijos kardinolo Kristofo Šionborno, religijos pamokos yra svarbus identiškumo elementas jaunam žmogui, ir tokiu būdu užmezgamas glaudus dialogas apie žmonijos svarbiausius klausimus bei patenkinami dvasiniai poreikiai. Be to, šiuolaikiniai jauni žmonės gauna mažokai religinio išsilavinimo, todėl krikščionybė suteikia jiems naujumo efektą, o tai didelė erdvė katalikiškoms mokykloms.

Neseniai Vokietijoje teismas pripažino, kad darželinukai, prieš pradėdami valgyti, prie stalo gali sukalbėti maldelę. Vaikai tų tėvų, kurie to nenori, gali su auklėtoja tuo metu išeiti į kitą patalpą.

Laikas ir Lietuvoje skirti katalikiškoms mokykloms daugiau dėmesio, o savivaldybės turėtų jas daugiau remti.

Pagal užsienio spaudą parengė I.S.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija