„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (46)


PRIEDAI

Kviečiame Lietuvos vaikus
į Marijos Gimtadienį

Sveiki, vaikai!

Ar mėgstate švęsti gimtadienius, keliauti pas draugus, dovanoti dovanas ir, žinoma, patys jas gauti? Turbūt jums yra žinomas tas jausmas, kai tėveliai, organizuodami jūsų šventę arba išleisdami jus į kito gimtadienį, stengiasi, kad bent šią dieną jūs tikrai jaustumėtės gražūs, pasipuošę, laimingi ir džiugūs.

Tačiau ar kada nors pagalvojote, jog ir visų mūsų Motina Švenčiausioji Mergelė Marija, esanti danguje kartu su savo Sūnumi Jėzumi, taip pat gali švęsti savo Gimtadienį ir į jį pakviesti mus? Būtent šią Gerąją naujieną šiandien ir noriu paskelbti jums, mažieji mano bičiuliai, jeigu dar negirdėjote.

Švč. Mergelė Marija kviečia mus visus švęsti jos Gimimo dieną!

Kur Marija nori švęsti šią iškilmę? Marija švęsti savo Gimtadienį kviečia viso pasaulio vaikus. Lietuvos vaikai kviečiami į Šiluvą, miestelį, kur beveik prieš 400 metų Ji pirmiausia pasirodė piemenims, kurie anuo metu ganė bandą. Tai buvo pirmasis Švč. Mergelės Marijos pasirodymas Europoje. Šiluvoje, Jos pasirodymo vietoje, yra išlikęs akmuo - jį galima pamatyti ir paliesti. Tiesa, jis yra jau ne lauke, kaip anuomet, o aukštoje, iš tolo šviečiančioje baltoje koplyčioje, kuri šioje vietoje buvo pastatyta Marijos Apsireiškimui pagerbti. Šiandien čia ateina labai daug žmonių pasimelsti ir paprašyti Marijos pagalbos.
Tačiau sugrįžkime prie Gimtadienio. Klausiate: kada yra Marijos Gimimo diena? Ta diena - rugsėjo 8-oji! Tačiau tam, kad kuo daugiau žmonių galėtų Ją aplankyti ir su Ja kartu pasidžiaugti, gal pasiguosti, gal pasikalbėti apie jų gyvenime svarbius dalykus, ir visiems užtektų laiko, Marija kviečia Jos Gimtadienį švęsti net aštuonias dienas!

Ar jūs kada nors šventėte savo gimimo dieną visą savaitę? O štai Marija nori mus pakviesti net savaitei. Šiais metais jums, vaikai, yra išrinkta pati geriausia šios savaitės diena: šeštadienis, rugsėjo 13-oji. Diena, kai jums nereikia eiti į mokyklą, o tėveliams - dirbti. Beje, ar žinojote, kad ir skaičius ,,13“ yra Marijos skaičius? Neišmintingi žmonės, kurie mažai težino apie Mariją ir apskritai apie mūsų krikščioniškąjį tikėjimą, bando šį skaičių priskirti piktam. Bet tai netiesa! Beveik prieš 80 metų, kai buvo dar tik jūsų prosenelės gimusios, vienoje Europos valstybėje, Portugalijoje, tai yra, Fatimos vietovėje, keletą mėnesių iš eilės Marija pasirodydavo trims vaikams, kurie buvo maždaug jūsų amžiaus. Ji išmokė juos kalbėti Rožinio maldą ir prašė, kad tai vaikai darytų kasdien. Ir visa tai vyko būtent 13 dieną! Kiekvieną mėnesį. Ar galite patikėti? Šiandien viena šių Marijos regėtojų, Liucija, yra gyva, gyvena karmeličių vienuolyne Portugalijoje.

Kad šią Gimimo dieną jūs galėtumėte švęsti kuo iškilmingiau ir kad neliktumėte be Marijos dėmesio, reikia ir jums truputį pasirengti. Juk kai rengiatės į kieno nors gimtadienį, visada gražiai apsirengiate, pasipuošiate. Tačiau tai tik išorė. Keliaujant pas Mariją, reikia papuošti ir savo vidų, savo sielą, ne tik išorę. Kaip tai daryti? Pirmiausia reikia atsiprašyti visų, kuriuos esame įskaudinę ar ką nors bloga padarę. Susitaikyti būtina, kitaip jums šventėje bus liūdna, nuobodu, o jūsų širdelę grauš kažkoks ,,nematomas kirminas“. Tiems, kurie esate vyresni ir jau spėjote pasirengti išpažinčiai, priėmėte Pirmąją Komuniją, būtina savo kaltes išpažinti prie klausyklos langelio. Be to, turite aiškiai žinoti ir jus lydinčiam suaugusiajam pasakyti, ar priimsite šv.Komuniją per šv.Mišias. Taigi pirmas etapas pasirengime ir yra atgaila.

Antras etapas yra dovanos išrinkimas. Dovana gali būti matoma ir nematoma. Matoma dovana yra tai, ką konkretaus įteikiame, galvodami, kad galime su kuo nors pasidalyti brangiu daiktu, ir tai kitam lieka kaip mūsų atminimas. Nematoma yra tai, kad mes patys leidžiamės būti kitiems tarsi dovana, ateidami ką nors pasveikinti, pasidžiaugti, pabūti kartu. Taigi nematoma dovana kviečiu būti jus pačius - būkite paslaugūs, darbštūs ir geri savo tėveliams, sesutėms, broliukams, mokytojams ir draugams, kad jie noriai organizuotų jus į šią šventę ir atvežtų į Marijos Gimtadienį. Kaip matomą dovaną į Marijos Gimtadienį kviečiu atsivežti po sutaupytą bent vieną saldainį, jeigu artimiausiu metu jį gausite iš savo tėvelių, senelių ar draugų. Švenčiant Marijos Gimimo dieną, šv. Mišiose jie bus surinkti ir padovanoti tiems vaikams, kuriems saldainių niekas nedovanoja. O Marija tokiu mūsų pasidalijimu su kitais labai džiaugsis. Ji tai priims kaip dovaną, skirtą Jai pačiai.

Rugsėjo 13-ąją reikia atvykti iki 9 val. ryto į Šiluvą, prie Popiežiaus Jono Pauliaus II kryžiaus (aikštelė nuo Raseinių pusės) - šioje aikštelėje prieš dešimt metų buvo nusileidęs jo malūnsparnis. Tuomet mes visi eisenoje pajudėsime keliu, kuriuo Šventasis Tėvas buvo palydėtas Marijos Apsireiškimo koplyčios link. Taip mes savo mintimis ir malda susivienysime su visos Bažnyčios vyriausiuoju vadovu... Keliaujant jūsų rankos neturėtų būti užimtos - jos bus reikalingos mums kartu žygiuojant ir giedant. Prieš tai mes norėsime jums išdalyti šv. Mišių giesmių tekstus, kad paskui giedoti galėtume visi. Keliaujant galima turėti kuprinę ar patogų krepšį su rankena per petį, kuriame tilptų apsiaustas nuo lietaus ir jūsų sumuštiniai, jei nenorėsite jų palikti mašinoje arba autobuse. Be to, prašytume turėti patiesalą atsisėsti, nes tikrai galite pavargti. Kas turite, galite į eiseną pasiimti parapijos vėliavą arba kokią nors kitą jus skiriančią atributiką. Svarbiausia, kad turėtumėte rožinį, nes mes visi kartu 10 val. kalbėsime Rožinio maldą Marijos pasirodymo vietoje - koplyčioje, apie kurią jau buvo minėta anksčiau. Pasimeldę 11.30 val. dalyvausime katechezėje ir pasirengime šv. Mišioms, susipažinsime su liturgijos veiksmais ir giesmėmis - juk turėsime visi aktyviai dalyvauti. Vidurdienį, 12 val., aikštėje prieš Šiluvos bažnyčią, vadinamą Bazilika (o Bazilikoje yra stebuklingas Marijos paveikslas), prasidės šv. Mišios. Švenčiant Gimtadienį tai būtų panašu į torto atnešimą ant stalo, - tai yra viena įdomiausių ir labiausiai laukiamų šventės dalių. Įsivaizduokite: mes visi - džiugūs, laimingi, gražūs, judrūs, spalvingi - būsime kaip tos degančios žvakelės ant torto, o pats mūsų susibūrimas į šv. Mišias - ,,dangiškiausias tortas“, kurio skonį pajus tik tie, kurie bus kartu su mumis. Jeigu mūsų ,,tortas“ bus ,,skanus“, šalia buvusieji ilgai atsimins šį Gimtadienį ir vieni kitiems pasakos apie jį. Tik skirtumas tas, jog kai tortą pjausto ir dalija kitiems, jam neskauda, o švenčiant šv. Mišias, pats Jėzus, Marijos sūnus, leidžiasi būti suvalgomas, kad būtume stiprūs atsilaikyti prieš bet kokį blogį ir išmoktume dalyti save kitiems su meile ir kantrybe. Tai yra daug rimčiau ir svarbiau. Tad mes taip pat turime pasistengti!

Apie 13 val. pamatysime, kaip Kauno arkivyskupijos jaunimas, atėjęs pėsčiomis iš Raseinių, perduos Popiežiaus dovanotą Pasaulio jaunimo dienų kryžių Vilniaus arkivyskupijos jaunimui. Šis kryžius jau beveik 20 metų keliauja po pasaulį ir pirmą kartą pasiekė Lietuvą.

Ko dar reikia, kad šventė greitai nesibaigtų? Manau, kad jūs, švęsdami draugų ar tėvelių gimtadienius, mėgstate padainuoti, paklausyti muzikos ar net pašokti. Taigi Marija taip pat nori, kad Jos Gimimo diena būtų ypač džiugi. Tad po pietų, kuriuos jūs valgysite atskirai, priklausomai nuo to, ką būsite atsivežę, esate kviečiami į vaikų gražiausių giesmių Švč. Mergelei Marijai festivalį. Jis prasidės 14.30 val. ten, kur būsime šventę ir šv. Mišias. Tikimės išgirsti gražių ir linksmų giesmių, kurias atliks jūsų bendraamžiai. O gal sugalvosime net ir pašokti Marijai? Vaikams skirta šventė turėtų baigtis iki 17 val.

Vienas svarbus prašymas jums, vaikai: jau šiandien labai prašau pasimelsti, kad per visas Marijos Gimimo iškilmės dienas oras būtų gražus ir nelytų. Prasidėjo ruduo, tad jis gali iškrėsti netikėtų išdaigų. Bet jūs tikriausiai taip pat nenorėtumėte, kad jis sutrukdytų šventei? Šito galima tik išmelsti, todėl prašau jūsų, vaikai, maldos! O Gerasis Dievas vaikų maldas ypač išklauso. Ypatingai išklauso gerų, nuoširdžiai besimeldžiančių vaikų maldą. Aš ir kiti mano bičiuliai, kuriuos ir jūs pamatysite, jau pradėjome melstis, tad prašau, kad mums padėtumėte. O mes susitiksime Vaikų programoje.

Taigi iki rugsėjo 13-osios, šeštadienio, atvykite kartu su tėveliais, mokytojais, auklėtojais, vadovais, broliukais ir sesutėmis!

Vaikų programos rengėjų vardu

sesuo Pranciška, FDCJ,

Kauno arkivyskupijos sielovados programų koordinatorė

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija