„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (46)


PRIEDAI

Neleiskime, kad verslo rykliai
sudarkytų unikalų kampelį

Moksleiviai remia Lietuvos žaliųjų pradėtą
akciją ,,Ne D-6! Boikotuok ,,Lukoil”

Vis didesnį Lietuvos visuomenės susirūpinimą kelia žinia, kad Rusijos naftos kompanija ,,Lukoil“ šiais metais planuoja pradėti naftos gavybą ,,D-6“ telkinyje, kuris yra Kravcovskoje, vos už 22 km nuo Kuršių nerijos pakrantės ir tik už 7 km nuo Lietuvos ir Rusijos jūrų sienos. Niekas neabejoja, kad naftos telkinio “D-6” eksploatavimas kelia didžiulę grėsmę Baltijos jūrai, mūsų gražuolei, visų taip mėgstamai Neringai ir, be abejonės, jos gyventojams. Net menkiausia avarija, užteršianti Kuršių nerijos pliažus nafta, padarytų didžiulę žalą turizmo verslui ir žvejybai bei iš to gyvenantiems žmonėms, jau nekalbant apie Baltijos jūros ekosistemą - naftos išsiliejimai užteršia vandens paviršių ir dėl susidariusios naftos plėvelės dūsta jūros augalai ir gyvūnai, be to, daugelis chemikalų išsiliejusioje naftoje yra nuodingi. Nepaisant avarijų likvidavimo operacijų, žala gamtai ir pakrantės gyventojams neišvengiama.

Kad naftai išsiliejus padaroma didelė žala, parodė jau bandomieji gręžiniai 1983 metais, kai 70 tonų naftos išsiliejo į Baltijos jūrą ir pasiekė Kuršių nerijos pakrantę. Apie 20 km pajūrio ruožas Rusijos ir Lietuvos pusėje buvo užterštas nafta. Nepaisant to, Rusijos naftos kompanija 1985 metais pradėjo naftos platformos statybas jūroje, tačiau, siekdami apginti didžiulę istorinę ir kultūrinę vertę turinčią Kuršių neriją, Lietuvos gyventojai aktyviais protestais 1987-aisiais naftos platformos statybas sustabdė.

Nepraėjus nė šešeriems metams, antra pagal dydį Rusijos naftos kompanija ,,Lukoil“ paskelbė atnaujinanti ,,D-6“ naftos telkinio įsisavinimą. Iškilo realus pavojus, kad, vėl pradėjus eksploatuoti naftą Baltijos jūroje, visas ne tik Lietuvos gyventojų, bet ir užsienio turistų pamėgtas regionas gali virsti nuniokota vietove, paliekant be darbo ir pragyvenimo šaltinio kelis tūkstančius Kuršių nerijos gyventojų. Tai kelia didžiulį susirūpinimą tiek Lietuvos politikų, tiek žaliųjų, tiek ir visos visuomenės. Neliekame abejingi ir mes, Vilniaus Radvilų vidurinės mokyklos moksleiviai. Mes ne tik pritariame paskelbtai ilgalaikei akcijai ,,Ne D-6! Boikotuok Lukoil“, bet ir stengiamės prie jos prisidėti.

Rugsėjo 3 dieną dalyvavome žaliųjų ir Tėvynės Sąjungos surengtoje protesto akcijoje prie ,,Lukoil“ degalinės. Platinome informaciją apie gresiantį pavojų Baltijos jūrai, susijusį su naftos gavybą ,,D-6“ telkinyje. Kad mūsų protestas nenuėjo veltui, rodo tai, kad, mums bepiketuojant, ,,Lukoil“ degalinės darbuotojai sumažino kuro kainas, o pro šalį važiuojantys vairuotojai palaikančiais šūksniais ir gestais ragino mus tęsti pradėtą darbą. Bet labiausiai džiugino tai, kad buvo vairuotojų, kurie, pamatę mūsų plakatus ,,Stop Lukoil“, apsisukdavo ir nuvažiuodavo taip ir neįsipylę kuro “Lukoil“ degalinėje.

Kviečiame visos Lietuvos moksleivius prisidėti prie šios protesto akcijos. Neleiskime, kad verslo rykliai sudarkytų unikalų Lietuvos kampelį, sunaikintų auksines Kuršių nerijos kopas ir užterštų mūsų gintarinę Baltiją.

Vilniaus Radvilų vidurinės mokyklos mokinių taryba

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija