„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (46)


PRIEDAI

Azijos jaunimas bus taikos įrankiu

Tautų taika, žmonių skurdas ir Dievo gailestingumas buvo trys pagrindinės temos, labiausiai akcentuotos ir gvildentos ką tik pasibaigusioje Azijos katalikų jaunimo dienos šventėje. Šventė vyko Indijos Bangaloro mieste rugpjūčio 9-15 dienomis. Daugiau kaip tūkstantis šventės delegatų atvirame laiške skelbė savo kartos įsipareigojimą būti taikos įrankiais Azijoje bei pagal savo tikėjimą skelbti Jėzų Kristų, kuris yra tikrosios taikos šaltinis. Pagrindinis Azijos jaunimo dienos šventės rengėjas buvo Azijos vyskupų konferencijų taryba ir jos jaunimo sielovados skyrius.

,,Taika, - sakė šventės delegatai, - nėra tik gyvenimas be konfliktų, o visų nuoširdžiausias troškimas. Taika reikalauja nuoseklumo sau, kitiems ir gamtai. Kaip krikščionys tvirtiname savo tikėjimą, kad tikroji taika ateina per Jėzų Kristų ir kad ją turime dalytis su visais žmonėmis“.

Jaunieji delegatai iš 20 Azijos šalių pažymėjo, jog yra liudytojai laisvės kovų, kurios drąsina. ,,Juntame taikos atnešamą ramybę savo maldose. Švenčiame taiką kaip dalijimosi malonę. Visa tai mums padeda suvokti, jog taika, nepaisant skirtumų, tikrai yra galima“,- pažymėjo jaunieji delegatai. Bet jie taip pat reiškė susirūpinimą dėl karinių metodų naudojimo sprendžiant bet kokias politines ir ekonomines problemas. Ginklų varžybos liudija tautų nepasitikėjimą. Nauji karai tik didina pabėgėlių ir benamių skaičių, skatina terorizmą ir fundamentalizmą bei varžo religijos laisvę. Be to, Azijai gresia labai didelis nestabilumas tiek ekonominiu, tiek politiniu požiūriu, pažymėjo atvirame pareiškime Azijos katalikų jaunimo dienos šventės delegatai.

Žmonių skurdas irgi kliudo Azijos taikai. Skurdas yra tikrovė kai kuriose Azijos dalyse, o dėl globalizacijos padėtis darosi dar sunkesnė, nes daugėja nelygybės. Dėl šių problemų daugiau žmonių turi migruoti, trūksta gyvenamųjų būstų, maisto, darbo, sveikatos apsaugos. Be to, materializmas ir individualizmas sukelia kultūrinių ir tradicinių vertybių eroziją. Visa tai žeidžia gyvybės šventumą. Tokių klausimų daugiau nebegalima vertinti tik kaip eilinių, o reikia laikyti tikrais pažeidimais Dievo vaikų akyse“, - teigia pareiškime Azijos katalikų jaunimas.

Pareiškimo pabaigoje jaunimo atstovai nurodė, kad jie, kaip taiką mylinčio Azijos žemyno atstovai, viliasi praplėsti pažinties horizontus ir apkabinti visus brolius ir seseris, neatsižvelgiant į skiriančias, represuojančias ir atitolinančias sienas. ,,Tai gali Dievo gailestingoji meilė ir malonė, mokanti teisingumo, meilingo gerumo ir kuklaus žengimo“,- pažymi jaunimo delegatai, kartu skelbdami įsipareigojimą dėti visas pastangas per atgailą gydyti karų ir smurto atvertas žaizdas, būti tikros taikos įrankiais, vieni kitiems ištiesiant ranką.

VR

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija