„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. kovo 16 d., Nr. 3 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Meilės pamoka

Ričardas Pagojus kalba apie meilę

„Meilės pamoka: nemylėkime kaip idiotai...“ Pamokos pavadinimas intriguojantis. Žemaičių Kalvarijos vidurinės mokyklos 8-12 klasių moksleiviai šurmuliavo salėje, laukdami nepažįstamo mokytojo, kuris ves meilės pamoką. Ką išgirs, ką sužinos? Juk tiek daug apie meilę kalbama, rašoma, matoma... Ir kodėl „kaip idiotai“?

Nedidukas jaunas vyrukas netrukus prisistato – Ričardas. Jaunimas, klausantis jo žodžių, dar nežino, kad jis yra Ričardas Pagojus – autorius vis populiarėjančios knygos jaunam žmogui „Meilės pamokos. Kad nemylėtume kaip idiotai“. Knygos, kurioje bandoma vaikinui ir merginai padėti atsakyti į amžiną kaip žemė klausimą – kas yra meilė? Ir dar – ar galima išmokti mylėti? Kaip mylėti protingai? Kaip mylėti savo priešus? Kodėl seksui reikia ribų? Tuoktis ar gyventi „susimetus skudurus“? Kaip pasakyti „Ne!“? Ir daug kitų klausimų, susijusių su meile.

Dvi valandos pralekia labai greitai. Žodžiai, iliustruojami skaidrėmis, virsta mintimis, kurios atveria gelmes. Meilė – kaip jausmas, pažinimas ir elgesys. Meilės rūšys, įvardytos graikiškais žodžiais „eros“, „storge“, „philia“, „mania“, „ksenija“, ir pati aukščiausia meilės išraiška – agapė. Kas yra Dieviškoji meilė? Trumputis testas pagal Biblijos ištrauką iš Pirmojo laiško korintiečiams. Pamąstymas, ar aš galėčiau dabar paskambinti savo tėčiui ir padėkoti jam už tai, kad jis myli mano mamą. Iškelti klausimai – ar išties dauguma jaunų žmonių taip anksti pradeda intymų gyvenimą, ar yra toks dalykas kaip saugus seksas, ar susilaikymas yra neįmanomas, o gal tai – dorybė, vertė ieškoti atsakymų. Atsakymų savyje – savo širdyje ir prote.

Pamoka baigta. Jaunimas ploja. Tai yra įvertinimas už paliudijimą, kad Meilė – sparnai, kurie padeda mums skristi per gyvenimą, už pamokymus, kaip tuos sparnus auginti, ir už padrąsinimą nebijoti pakilti. Dėkingi visi, dalyvavę šioje gyvenimo pamokoje – už tas gėrio ir tikrojo pažinimo sėklas, kurios krito į jauno žmogaus esybę.

Gintautė KAZLAUSKIENĖ

Žemaičių Kalvarija,

Plungės rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija