„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. kovo 16 d., Nr. 3 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Grupės „4 Fun“ perspektyvos „Eurovizijoje“

Andrius TEIŠERSKIS

Julija Ritčik ir grupė „4 Fun“
šiemet Helsinkyje
atstovaus Lietuvai „Eurovizijoje“

Prieš porą savaičių vykusiame nacionalinės atrankos finale, nugalėjusi daugiau nei dešimt konkurentų, bilietą į Suomijos sostinę Helsinkį, kur gegužės 12-ąją vyks „Eurovizijos“ finalas, laimėjo Julija Ritčik ir grupė „4 Fun“. Jos daina „Love or Leave“ surinko 23 888 žiūrovų balsus.

Grupė „4 Fun“ susibūrė 2001 metais. Koncertuoja muzikiniuose klubuose bei renginiuose Lietuvoje ir už jos ribų. 2005 ir 2006 metais grupė dalyvavo „Eurovizijos“ dainų konkurso nacionalinėje atrankoje su Julijos autorinėmis dainomis, tačiau tikslas buvo pasiektas tik šiais, 2007 metais.

Norėčiau apžvelgti grupės perspektyvas „Eurovizijoje“, kurioje praeitais metais labai neblogai pasirodė Andriaus Mamontovo vadovaujami „LT United“. Jie užėmė šeštąją vietą ir ši vieta suteikė galimybę Lietuvos atstovams „šokti“ tiesiai į finalinę vieno didžiausio renginio Europoje dalį.

Kaip buvo minėta, J.Ritčik ir grupė „4 Fun“ muzikuoja šešerius metus, o „Eurovizijos“ atrankoje dalyvavo trečią kartą. Grupės lyderė sakė, jog pergalės jausmas labai geras, nes į dainą ji sudėjusi daug širdies bei visada tikėjusi tuo, ką daro. „Šįmet dalyvaudama konkurse supratau, kad verta galvoti tik apie pirmą vietą, nes tada yra daugiau šansų laimėti“, – sakė 35 metų atlikėja kalbėdama, kurios vietos tikėjosi šiųmetėje atrankoje. Julija pridūrė: „Konkursas – neprognozuojamas dalykas, todėl to, kokią vietą galime užimti Helsinkyje, pasakyti negaliu“. Tiesiog privalome sutikti su dainininkės nuomone, nes niekas nežino, kokios tendencijos vyraus šiais metais „Eurovizijoje“. Neaišku, kaip atrodys kiti atlikėjai, koks bus jų įvaizdis. Tačiau neabejotina, jog kiekvienas atlikėjas tikisi sėkmės. „4 Fun“ – irgi ne išimtis.

„4 Fun“ iš kitų finalistų gali išsiskirti „šešėlių teatru“, kuris turi šansų pakerėti Europą vien dėl to, jog tokio akcento „Eurovizijoje“ dar nėra buvę. Bet visgi kyla klausimas, ar šis akcentas bus labai vertinamas. Kad bus pastebėtas, tai nėra abejonių. Tiesą sakant, žiūrovai pastaraisiais metais labiau ieško šou veiksmų dalyvių pasirodymuose, nei kreipia didžiausią dėmesį ten, kur reikėtų. Konkurso pagrindas – daina neretai lieka nuošalyje. Kalbant apie mūsiškių dainą „Love or Leave“, visų pirma reikia pasakyti, kad tai graži, prasminga ir maloni ausiai daina. Tai galima traktuoti kaip privalumą. Juk buvo ir tokių atvejų, kai „Eurovizijoje“ lyrinės ir paprastos dainos atlikėjas užėmė aukštą vietą. Tačiau ir vėl kyla klausimas: ar šiais metais bus mėgstama lyrika? Tikrai neaišku. Be to, nuolatiniai „Eurovizijos“ žiūrovai ir balsuotojai puikiai žino, kad Lietuvai praeitais metais pavyko pasirodyti gana neblogai, tad neaišku, ar jie leis antrą kartą iš eilės šiai mažai šaliai stebinti Europą savo pasirodymu.

Įdomu tai, kad pergalę atnešusią dainą Julija sukūrė beveik prieš dešimtmetį, kai prasidėjo jos ir dabartinio vyro, grupės būgnininko Laimono Staniulionio, meilės istorija. Taigi dainos nuoširdumu negalima abejoti, o nuoširdumas kartais pavergia žmones. Tiesa, tam reikia, kad žmonės įsiklausytų į dainą, o ne tik spoksotų į „šešėlių teatrą“, kuris tikriausiai nebus keičiamas. Grupės, nugalėjusios Lietuvoje, vokalistė žiniasklaidai sakė: „Galbūt bandysime patobulinti pasirodymą, kad jis nebūtų toks statiškas, tačiau „šešėlių teatro“ idėja neturėtų keistis“.

Kai dėl pagrindinės pretendentės nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje – Rūtos Ščiogolevaitės, tai manau, jog dauguma balsavusiųjų už Rūtą pasirinko ją tiesiog todėl, kad ji yra Ščiogolevaitė, o daina jiems buvo nesvarbi. Rūtos dainos aranžuotė buvo netinkama ir todėl neįsimenama. „4 Fun“ daina įstringa į atmintį, nors gal ne taip greitai kaip „We are the winners“ („LT United“ dainos pavadinimas). Tokiam konkursui būtent to ir reikia – daina turi įstrigti žiūrovui iš pirmo karto. Reikia pripažinti, kad daina kiek liūdnoka ir melancholiška, bet užtat ji nepretenzinga ir atliekama puikiu vakarietišku muzikos stiliumi. Ji tikrai išsiskiria iš visų girdėtų dainų šiemetinėse LRT rengtose atrankose. Manau, daina bus pastebėta ir gerai įvertinta europiečių. Kartais tenka matyti, jog gana kuklios, bet profesionaliai ir nuoširdžiai atliekamos dainos priimamos labai palankiai (užtenka prisiminti latvių vaikinų duetą prieš dvejus metus arba du pagarbaus amžiaus danus, laimėjusius „Eurovizijoje“ pirmąją vietą prieš kelerius metus).

Reikia tikėtis, jog „4 Fun“ pretenduos į gana aukštą vietą, nes žmonėms patinka neišsišokantys ir puikiai savo darbą atliekantys menininkai. Labai sunku įvardyti tikslią vietą, bet, kiek teko girdėti kitų atlikėjų dainų, tai tarp dvidešimties finale dainuosiančių dalyvių galime tikėtis mažiausiai dešimtos vietos. Pranokti „LT United“ pasiektą vietą bus labai sunku, tačiau įmanoma. Tai priklausys ir nuo techninių bei psichologinių veiksnių. Kai atlikėją stebi kone visa Europa ir nemaža dalis pasaulio, galima ir sutrikti, nors kartais taip sunku tai pripažinti, ypač profesionalams, kurie visko matė ir girdėjo.

Teko girdėti daugybės žmonių nuomonę, kuriose išsakomas nepasitenkinimas „4 Fun“ daina ir net pačios atlikėjos išvaizda. Nepaisant visko, išrinkta buvo būtent ji. Taigi galima viltis, jog jeigu kartais mūsų žiūrovai balsuodami ir apsiriko (omenyje turimi techniniai nesklandumai finalo metu), tas apsirikimas žalos nepadarys, o galbūt net atvirkščiai – jis bus lemtingas sėkmingiausiam Lietuvos pasirodymui „Eurovizijos“ konkurse. Galbūt tuomet ir Julija visiems patiks, o jos atliekama daina taps hitu ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Belieka palinkėti sėkmės grupei „4 Fun“ ir kiek įmanoma sėkmingiau atstovauti Lietuvai prestižiniame dainų konkurse.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija