„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. spalio 17 d., Nr.10 (107)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pilietiškumo pamoka Marijonų gimnazijoje

Linas Braukyla,  Renata Mosiejūtė 

Marijonų gimnazistai pilietinio ugdymo
pamokoje prie paminklo žydų genocido
aukoms iš plokščių akmenų, nuspalvintų
Lietuvos ir Izraelio valstybinių vėliavų
spalvomis, sudėliojo žodį ATMINTIS

Paminklas žydų genocido aukoms
Marijampolėje, ant Šešupės kranto

Rugsėjo 23-ioji – svarbi Lietuvos istorijoje tuo, kad 1943 metais šią dieną buvo likviduotas Vilniaus getas ir dalis jo gyventojų buvo sušaudyta Paneriuose, o kiti išvežti į koncentracijos stovyklas. Iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno 220 tūkstančių žydų, karo metais 95 proc. buvo sunaikinta. Tai liūdna atminimo diena.

Šią dieną mums, Marijampolės marijonų gimnazijos gimnazistams, pilietinio ugdymo pamoka vyko žydų masinio sušaudymo vietoje (ant Šešupės kranto), prie paminklo, skirto žydų genocido aukoms atminti.                                   

Tądien čia nebuvo nė vieno žmogaus. Tikriausiai daugeliui jau nebeįdomūs šie įvykiai, palikę gilią žaizdą pasaulio istorijoje. Istorijos mokytoja Laima Grinkienė papasakojo apie žydų getus, apie žmonių norą išgyventi, apie žydų gelbėjimą. Yra žinomi ir 129 kunigai, kurie padėjo žydų tautybės žmonėms išgyventi. Mes nežinome, ar kas nors atkreips dėmesį ir bent jau prisimins žmones, kurie žuvo tik dėl to, kad buvo kitos tautybės, bet vis tiek palikome iš plokščių akmenų, nuspalvintų Lietuvos ir Izraelio valstybinių vėliavų spalvomis, sudėliotą žodį ATMINTIS ir vėjyje rusenančią žvakę, turėdami vilties, jog kam nors tai dar rūpi.

Karolio Vileišio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija