„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. lapkričio 27 d., Nr.11 (120)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mokykloje – ukrainiečiai vienuoliai

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Susitikimas su ukrainiečiais Skapiškio
vidurinėje mokykloje. Apie vienuolinį
kelią kalba t. Pavlo Jachimec OSBM
(stovi), sėdi iš kairės: t. Ivanas
Majkovičius OSBM, s. Miroslava Jachimec
SSMI ir t. Vikentijus Pelychas OSBM

Lapkričio 16 dieną Skapiškyje lankėsi iš Ukrainos atvykę kunigai vienuoliai bazilijonai ir Rytų apeigų Švč. Mergelės Marijos seserų Tarnaičių kongregacijos vienuolė Miroslava Jachimec. Ukrainiečiai apžiūrėjo blaivybei ir misijoms skirtus paminklus, pasimeldė Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje, pagiedojo prie Švč. M. Marijos altoriaus, apžiūrėjo kan. Nikodemo Kasperiūno dar prieš Antrąjį pasaulinį kartą šventoriuje pastatytą unikalų Lurdą.

Vienuoliai bendravo ir su jaunimu – Skapiškio vidurinės mokyklos vyresniųjų klasių mokiniais. Svečius mielai sutiko mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė, pavaduotoja Audronė Liudvinavičienė, tikybos mokytoja Žydra Andrijauskienė ir kiti pedagogai. Istorikė dr. Aldona Vasiliauskienė, organizavusi susitikimą, kalbėjo apie unitus, atsiradusius po Brastos Bažnytinės unijos (1596 m.), t.y. Rytų (arba Graikų) apeigų katalikus, supažindino su Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinu, jo veikla ir svarba Lietuvos ne tik dvasingumo, bet ir mokslo, švietimo ir kultūros srityse.

18 metų dirbęs pedagoginį darbą nepriklausomybę atgavusioje Ukrainoje, vadovavęs Bučiačio kolegijos (Ternopilio sritis) atkūrimui, o jai pradėjus veikti užėmęs atsakingas vadovo pareigas t. Ivanas Majkovičius OSBM (dabar Lvovo bazilijonų provincijos Ukrainoje kapitulos narys) kalbėjo apie jaunimo ugdymą šioje mokymo įstaigoje, akcentuodamas tikėjimo svarbą ugdant dvasingumą ir dorą. Linkėjo, kad kiekvienas šios mokyklos bendruomenės narys savo širdyje puoselėtų meilę Dievui.

Šiais metais į kunigus įšventintas t. Vikentijus Pelechas OSBM (Lvovas), studijas baigęs Lenkijoje, o dabar magistrinį darbą rengiąs Liublino universitete, kalbėjo apie tai, kaip yra svarbu išgirsti Dievo balsą ir Juo pasitikėti. Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas t. Pavlo Jachimec OSBM susitikimo dalyvius supažindino su ukrainiečių parapija, saugančia Ivano Kuncevičiaus – Šv. Juozapato – atminimą ten, kur jis kartu su Josifu Veljaminu Rutskiu kūrė Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną (ordinas įkurtas 1617 m.). Seselė Miroslava Jachimec SSMI papasakojo apie lapkričio 20 dieną Ukrainoje Rytų apeigų katalikai švenčiamą seserų Tarnaičių kongregacijos įkūrėjos palaimintosios s. Juozapatos (Michailinos Gordaševskos, 1869 11 20–1919 04 07) šventę. Tad ji, kaip šios kongregacijos atstovė, ilgametė pedagogė, vadovavusi ir seserų tarnaičių naujokynui, prašė visus prisiminti maldose. Ragino visus, siunčiančius žinutes savo bičiuliams, nepamiršti kiekvieną dieną pasiųsti nors vieną SMS Dievui: „Pamatysite, jūs tikrai sulauksite atsakymo“.

Svečiams atsakius į klausimus ir kunigams priminus, kad Vilniuje, Aušros Vartuose vyksta Dievo Motinos Marijos Gailestingumo atlaidai, dvasingas susitikimas mokykloje buvo užbaigtas ukrainietiška giesme Švč. Mergelei Marijai.

Po pietų Kupiškio rajono švietimo skyriuje ukrainiečiai susitiko su skyriaus vedėju Rimantu Jociumi ir pavaduotoju Vytautu Knizikevičiumi.

Skapiškis, Kupiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija