„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2009 m. gruodžio 18 d., Nr.12 (121)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Katalikiška mokykla turi dirbti išvien su šeima ir bažnytine bendruomene

Gruodžio 5 dieną popie-žius Benediktas XVI audiencijoje priėmė vizitą ad Limina baigiančią Brazilijos ganytojų grupę. Jiems pasakytoje kalboje Popiežius apžvelgė Išlaisvinimo teologijos Bažnyčiai sukeltus pavojus ir katalikiško auklėjimo svarbą žmogaus asmens formavimui. Benediktas XVI prisiminė prieš 25 metus Tikėjimo kongregacijos paskelbtą instrukciją „Libertatis nuntius“, kuri perspėjo dėl pavojų, kuriuos sukėlė teologai, aklai perėmę marksistines tezes ir metodus. Pasak Popiežiaus, šį judėjimą išprovokavęs pasipriešinimas, pasidalijimas, priešiškumas ir anarchija Brazilijos vyskupijų bendruomenėje sukėlė daug skausmo ir didelį veiksnių jėgų nutekėjimą. Visus, kurie jaučiasi viliojami ar saistomi kai kurių apgaulingų Išlaisvinimo teologijos principų, Popiežius paragino iš naujo perskaityti Tikėjimo kongregacijos instrukciją.

Daug dėmesio paskyręs katalikiškos kultūros ugdymo svarbai, Benediktas XVI savo kalboje reiškė viltį, kad Brazilijos katalikiška mokykla drauge su šeimos institucija ir bažnytine bendruomene gebės sutartinai ugdyti tikėjimo, kultūros ir gyvenimo vienybę, kuri sudaro galutinį krikščioniško auklėjimo tikslą.

Popiežius sakė, kad tikintieji gali įvairiais būdais padėti ir valstybinėms mokykloms vykdyti šviečiamąjį vaidmenį per tikinčių mokytojų, visų pirma katalikų, bet ne tiktai, ir krikščioniškai nusistačiusių mokinių dalyvavimą, kaip ir per šeimas bei krikščioniškas bendruomenes.

Katalikiška mokykla negali gyvuoti atskirta nuo kitų švietimo institucijų, nes jos tikslas – tarnauti visuomenei, vykdant visuomenei naudingą tarnystę, kuri nebūtų skirta tik katalikams, o būtų atvira visiems, kurie trokšta pasinaudoti kvalifikuoto švietimo galimybe.

Pagal VR 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija