„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. vasario 25 d., Nr.2 (135)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kraštietės fotografijų paroda

Jolita ŽURAUSKIENĖ

VDU dėstytoja Justina
Razumaitė dėkinga Romui
Petrui Šauliui, padėjusiam
organizuoti parodą

Lankytojai J. Razumaitės
fotoparodos atidaryme

Į savo parodą gimtuosiuose Vepriuose pakvietė Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Regionistikos katedros dėstytoja Justina Razumaitė. Ji pasidalino įspūdžiais iš kelionių po Rytų šalis. Veprių vidurinės mokyklos duris Justina užvėrė daugiau nei prieš dešimt metų. Studijuodama politikos mokslus VDU Politikos mokslų ir diplomatijos institute ji suprato, kad labai svarbu mokytis užsienio kalbų. Kaip papildomą discipliną mergina pradėjo studijuoti japonų kalbą, kuriai reikėjo skirti labai daug laiko. VDU bendradarbiauja su trimis Japonijos universitetais, tad 2004 metais Justiną išsiuntė į šią šalį. Metus ji studijavo Tokijuje, Vasedos universitete, rinko medžiagą bakalauriniam darbui „Japonijos saugumo politika po šaltojo karo“. Vėliau metus studijavo kinų kalbą ir įstojo į Nacionalinį chengchi universitetą („chengchi“ kinų kalba reiškia politika). Jos magistrinis darbas – „Kinijos, Japonijos ir Taivanio saugumo problema“. Šioje egzotiškoje šalyje J. Razumaitė praleido daugiau nei trejus metus.

Veprių seniūnijos salėje atidarytą J. Razumaitės fotografijų parodą „Mano Rytai“, pašventino klebonas kun. Gintautas Naudžiūnas. VO „SOS Vepriuose“ direktorius Romas Petras Šaulys pasidžiaugė jaunąja karta, nepraradusia dvasinių vertybių ir grįžtančia į savo šalį dirbti. Pristatydama savo fotografijų parodą kraštiečiams dėstytoja išsamiai papasakojo apie egzotišką šalį, atsakė į klausimus, o vieną nuotrauką pakomentavo kinų kalba. Autorė darbus suskirstė į tris dalis: „Miestai“, „Religija“, „Žmonės“. Visi grožėjosi nuostabiomis akimirkomis, užfiksuotomis kelionėse po Tailandą, Kambodžą, Malaiziją, Honkongą, Singapūrą. Akį traukė moderniški dangoraižiai ir šalia esančios kapinės, siauros gatvelės, kiniški sodai, žydinčios slyvos, šventyklų įvairovė. Renginio dalyvius lietuvių liaudies dainomis džiugino kanklininkė Kristina Keturakytė.    

Už tai, kad nepamiršo savo gimtojo krašto ir čia surengė pirmąją parodą, Justinai padėkojo seniūnė Dalė Urbonienė. Apie savo auklėtinę kalbėjo ir Veprių vidurinės mokyklos pavaduotoja ugdymui Aldona Medonienė. Pedagogė sakė, jog J. Razumaitei dvasinės vertybės visada buvo aukščiau už materialines. „Ji buvo imli mokslams, paprasta, kukli, tokia ir išliko. Justinos mažos svajonės išaugo į dideles ir pranoko mokytojus. Džiugu, jog puiki literatė, net šešių kalbų žinovė surado laiko kraštiečiams surengti parodą“, – džiaugėsi buvusi auklėtoja. Savo mokinę pasveikino ir Veprių krašto muziejaus įkūrėjas Jonas Žentelis bei Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ redaktorius Vytautas Česnaitis, studijų draugai. J. Razumaitė dėkinga parodos globėjai Veprių seniūnei D. Urbonienei bei rėmėjams: Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkui, buvusiam Seimo nariui Ramūnui Garbaravičiui, VO „SOS Vepriuose“ vadovui R. P. Šauliui.

Vepriai, Ukmergės rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija