„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. gruodžio 16 d., Nr.12 (145)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popiežiaus maldos pamoka Afrikos vaikams

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI vizito
Benine metu su Motinos Teresės
seserų globojamais vaikais
Kotonu Šv. Ritos parapijoje
„L’Osservatore Romano“ nuotrauka

Susirūpinimas dėl mažųjų kentėjimų

Popiežius Benediktas XVI, kuris dažnai įvairiuose renginiuose pirmiausia palaimina dalyvaujančius jaunus žmones, savo praėjusio vizito į Beniną metu pateikė unikalią maldos pamoką Afrikos vaikams. Susitikimas lapkričio 19 dieną įvyko Kotonu miesto Šv. Ritos parapijoje, kurioje palaimintosios Motinos Teresės įkurtos Meilės misionierių seserų kongregacijos narės išlaikė globos namus sergantiems ir apleistiems vaikams, maitino alkstančius, kurių visuomet gausu Benine, viename skurdžiausių Afrikos ir pasaulio kraštų.

Ta proga galima priminti, kad vizito į šią šalį metu Šventasis Tėvas pristatė savo posinodinį apaštalinį paraginimą „Africae munus“, kuriame primenami netoleruotini daugelio Juodojo žemyno vaikų ir jaunų žmonių kentėjimai, pradedant „kūdikių žudymu prieš gimimą“, tai yra, atliekant abortus. Dar tenka paminėti daugybę našlaičių, įskaitant tuos, kurių tėvai mirė dėl epideminį lygį Afrikoje pasiekusios AIDS, taip pat vaikų rekrutavimą į karinių konfliktų kovos dalinius ir vėlesnį jų kalinimą paėmus į nelaisvę, mažamečių išnaudojimą, esant sunkioms darbo sąlygoms, bei pardavimą į sekso vergiją. Bažnytinės organizacijos Afrikoje, ypač misijų vienuolijos, daug prisideda gelbėdamos kenčiančius Afrikos vaikus. Kaip tik Advento laiku, laukiant Kūdikio Jėzaus gimimo, yra svarbu apmąstyti apleistų mažamečių globos problemas.

Minėto susitikimo metu, maloniai bendraudamas su vienuolių seserų prižiūrimais vaikais, popiežius Benediktas XVI priminė jiems tikėjimo pagrindus, prisiminė savo paties vaikystės įspūdžius. Štai nurodęs svarbų pasirengimą pirmajai Šventajai Komunijai, Šventasis Tėvas sakė, kad jos priėmimo diena „buvo viena iš pačių nuostabiausių gyvenime“. Ir tai ne tik todėl, kad vaikai ta proga pasipuošia gražiais rūbais, gauna dovanų, kitaip pramogauja. „Pirmiausia, kadangi tą dieną mes pirmą kartą į save priimame Jėzų Kristų! – aiškino vaikams Benediktas XVI. – Kai aš priimu Komuniją, Jėzus ateina gyventi manyje. Aš turiu Jį su meile priimti ir artimai klausyti“.

Leisti Jėzui užpildyti sielą meile

Mokydamas vaikus melstis, patikint Viešpačiui visus „savo džiaugsmus, rūpesčius ir savo ateitį“, Popiežius ragino juos nedvejojant apie Jėzų kalbėti ir kitiems, nes „Jis yra turtas, kuriuo mes turime dosniai dalintis“. Priminęs, kad Bažnyčios istorijoje tikėjimo liudijimui ir skleidimui daugybė žmonių rodė drąsą ir tvirtumą, nevengdami netgi gyvybės aukos, Šventasis Tėvas pateikė jauno afrikiečio šv. Kizito iš Ugandos kankinystės pavyzdį. „Jis buvo pasiųstas mirčiai, kadangi norėjo gyventi pagal ką tik priimtą krikštą. Kizitas žūdamas meldėsi, nes suprato, kad Dievas ne tik svarbus, bet Jis yra viskas“.

Malda, anot Popiežiaus aiškinimo vaikams, yra kupinas meilės kreipimasis į mūsų Dievą Tėvą, sekant „Jėzaus, mūsų brolio“ pavyzdžiu, kuris taip pat meldėsi. „Kaip ir Jėzus, aš galiu rasti ramią vietą maldai, kurioje galėčiau tyliai susikaupti prieš kryžių ar šventą paveikslą, kad kalbėčiau Jėzui ir klausyčiau Jo“, – aiškino Šventasis Tėvas. Jis pastebėjo, kad šiek tiek laiko skirdami Jėzui, leidžiame Jam užpildyti mus Jo meile, šviesa ir gyvenimu. „Ši meilė, kurią aš priimu maldoje, kviečia mane ją perduoti savo tėvams, draugams, kiekvienam, su kuriuo bendrauju, netgi tiems, kurie manęs nemėgsta ir tiems, kuriuos aš pats nepakankamai gerbiu“, – kalbėjo Benediktas XVI.

Jis kvietė vaikus prašyti, kad tėvai melstųsi kartu su jais ir netgi tėvelius „šiek tiek paspausti“, jeigu jie yra abejingi maldai. Baigdamas pokalbį Šventasis Tėvas prašė Švč. Mergelės Marijos išmokyti vaikus mylėti ir per maldą įgyti daugiau atleidimo bei gailestingumo. Įteikdamas kiekvienam susitikimo dalyviui po rožinį, popiežius Benediktas XVI ragino vaikus išmokti kalbėti Rožinio maldą ir melstis „už Popiežių, Bažnyčią ir kiekviena svarbia intencija“. Čia pat Šventojo Tėvo siūlymu visi sukalbėjo „Sveika Marija“ už pasaulio vaikus, ypač tuos, kurie serga, patiria alkį ar karo kentėjimus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija