„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. gegužės 11 d., Nr.5 (150)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Jaunas medikas džiaugiasi puikiomis darbo sąlygomis provincijoje

Gintarė Martinaitienė

Gastroenterologas Romanas
Zykus džiaugėsi puikiomis darbo
sąlygomis Šakių ligoninėje,
kurias galėtų pasiūlyti
ne kiekviena gydymo įstaiga

Apie pusmetį Šakių ligoninėje dirba naujas specialistas – gastroenterologas Romanas Zykus. Kaip jam sekasi ir kodėl jis pasirinko būtent Šakius? Jaunas specialistas nedvejodamas teigė, kad ši ligoninė jį patraukė dėl ypač gerų darbo sąlygų, tačiau, ar čia galėtų dirbti nuolat, abejoja, tikriausiai „uždustų“ nuo profesiškai neįdomių pacientų.

Niekam ne paslaptis, kad didžiosiose šalies gydymo įstaigose dirbantys medikai vien tuo neapsiriboja ir dažniausiai dar dirba privačiose ar mažesniųjų miestelių ligoninėse. Panašiai buvo ir gastroenterologui R. Zykui. Doktorantas ir pirmųjų metų gydytojas dirba ir keletą kartų per mėnesį budi Kauno klinikose, o pirmadieniais pacientus priima Šakių ligoninėje. Čia jau daug metų dirba vienintelis endoskopijos-echoskopijos specialistas Vladimiras Kalpokas.

„Privačios klinikos nesugeba nusipirkti tokios aparatūros, kokia yra čia, o tai labai svarbu. Svarbu ne tik, kad gali pasiūlyti darbą, bet ir užtikrinti kokybiškas darbo sąlygas. Tai aš čia turiu ir džiaugiuosi“, – akcentavo gastroenterologas, prieš įsidarbindamas Šakiuose sulaukęs pasiūlymų iš Jurbarko, Ukmergės, kitų rajonų gydymo įstaigų.

Nors jis ligoninėje pradėjo dirbti kaip endoskopijų specialistas, kadangi pagal specializaciją yra gastroenterologas, pasiūlė ir šias paslaugas. Be to, jis pastebi, kad šių specialistų trūksta ir džiaugiasi, kad tai gana plataus spektro specialybė. Jis gali atlikti ir endoskopijas, ir echoskopijas, o klinikose atlieka ir biopsijas. Pasak mediko, neužtenka turėti gerą aparatūrą ir mokėti su ja atlikti tyrimą, reikia būti šiuolaikiškai paruoštam ir mokėti įvertinti pakitimus, bendrą situaciją.

Kaip vieną didžiausių problemų savo darbe gydytojas paminėjo tai, jog žmonės šiais laikais prisidaro įvairiausių tyrimų, vėliau nesupranta, ką jie reiškia ir bėgioja pas specialistus ieškodami ligų. Pasak jo, dažnai tam tikra klinika atlieka tyrimus, bet neteikia konsultacijų. Galbūt tam žmogui nieko nėra, bet matydamas tam tikrus pakitimus net ir paprastame kraujo tyrime, to nesupranta. „Pirmiausia jis turėtų ateiti pas specialistą ir išsiaiškinti. Galbūt tų tyrimų net nereikia“, – kalbėjo gastroenterologas.

Šakių rajone, pasak gydytojo, apie 90 proc. jo sutinkamų pacientų diagnozuojami funkciniai sutrikimai. Tam tikros patologijos dar nustatyti negalima, bet žmogus gerai nesijaučia, jam nuolat kažką skaudena, suprastėja gyvenimo kokybė. Tai būtų tokios ligos, kaip dirgliosios žarnos sindromas, vidurių užkietėjimas, refliuksas ir pan. Tikrųjų ligonių, pavyzdžiui, sergančių hepatitais, opaligėmis ar kitomis sudėtingesnėmis gastroenterologinėmis ligomis, rajone nelabai yra, nes dažniausiai tokie ligoniai „suplaukia“ į centrus. Tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl R. Zykus Šakių ligoninėje nuolat dirbti negalėtų – profesiškai neįdomu ir monotoniška. „Klinikose matai įdomių, įvairių ligonių, kurie tave verčia tobulėti. Tarkim, atvažiavęs ir nuolat dirbdamas tokiame mieste kaip Šakiai, nuo tų 90 proc. vienodų ligos atvejų per kokius penkerius metus tiesiog uždustum“, – tikino pašnekovas ir pripažino, kad dėl to gana dažnai jauni specialistai nenori įsitvirtinti mažesnėse ligoninėse. „Tačiau aš įsivaizduoju, kad visą gyvenimą galėčiau čia važinėti ir, pavyzdžiui, pirmadieniais konsultuoti“, – teigė gastroenterologas jau nuo pirmųjų darbo dienų Šakiuose įsivedęs savą tvarką – ligoniai rašomi į eilę, jiems skiriama po pusvalandį, nes iki tol, pasak jo, buvo tam tikras chaosas.

Šakiai
Dariaus PAVALKIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija