„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. gegužės 11 d., Nr.5 (150)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Studentiškos dainos ir šokiai

Benjaminas ŽULYS

„Ei, studente, sukis vėju“ – tradicinis aukštųjų mokyklų tautinių šokių, dainų ir muzikos festivalis, įvykęs Kauno kultūros centre „Tautos namai“. Jis buvo skirtas Maironio 150-osioms gimimo metinėms ir vyko jau aštuonioliktą kartą. Renginys pavadintas šiek tiek perfrazavus Pauliaus Širvio kūrinio eilutę – „Ei, šokėjau, sukis vėju“. Festivalis skirtas miesto visuomenei, akademinei bendruomenei, svečiams, panorusiems geriau pažinti tautinį scenos šokį, dainą, lietuvių liaudies muziką.

Buvo prisimintos festivalio ištakos. Jos siekia 1995 metus. Tuomet pirmąjį festivalį inicijavo Kauno medicinos akademijos (KMA) tautinių šokių kolektyvas „Ave vita“, jo meno vadovas Kazimieras Kondratavičius, ir šiandien vadovaujantis šiam ansambliui. Tuomet jis sukvietė į KMA tris Kauno aukštųjų mokyklų kolektyvus. Bėgant laikui, sėkmės susilaukę koncertai išaugo į linksmą studentų festivalį, laukiamą Kauno visuomenės kiekvienais metais. Jį tradiciškai kasmet rengia vis kita aukštoji mokykla. Dažnai prie jo prisijungia vis nauji kolektyvai. Pavyzdžiui, ketvirtame festivalyje jau dalyvavo ir Kauno technologijos universiteto (KTU) tautinio meno ansamblis „Nemunas“, penktame – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) tautinių šokių ansamblis „Žilvitis“, aštuntame – Aleksandro Stulginskio (ASU), buvusios LŽŪA organizuotas festivalis peraugo į tarptautinį, o vienuoliktajame dalyvavo ir Latvijos universiteto ansamblis „Dancis“, kiti meno kolektyvai. Šiemet festivalį parengė LSMU MA tautinių šokių ansamblis „Ave vita“. Dabar jis įtrauktas į miesto pagrindinių renginių programą.

Kauno kultūros centro „Tautos namai“ didžiojoje salėje spalvingus lietuvių liaudies šokius, dainas ir muziką žiūrovams dovanojo geriausi aukštųjų mokyklų studentų meno kolektyvai, septynių meno bendruomenių atstovai – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos – „Ave vita“ ir Veterinarijos akademijos „Džigūnas“, ASU kolektyvai „Sėja“ ir „Ūkininkas“, Lietuvos kūno kultūros akademijos – „Rasa“, VDU – „Žilvitis“, KTU – „Nemunas“, Kauno technikos kolegijos – „Pušynėlis“. Iš viso scenoje sukosi, dainavo, grojo per 350 šokėjų, dainininkų, muzikantų. Žiūrovai gausiais plojimais palydėjo tokius liaudies kūrinius kaip „Miestelėnų polka“, „Treptinukė“, „Kun saką?“, „Studentų polka“, „Subatėlė“, „Pelėda“ ir daug kitų. Iš viso buvo atlikta per 30 įvairių kūrinių.

Pilnoje didžiojoje salėje buvo ne vienas šio miesto aukštųjų mokyklų šokėjas, dainininkas, gerai menąs savo studentiškas dienas, o dabar su džiugesiu stebįs savo jaunųjų bičiulių pasirodymus. Tiesa, kai kas iš vyresniųjų pastebėjo, kad tarp žiūrovų – dauguma garbaus amžiaus žmonių ir mažai jaunimo, nors šventė – studentiška…

Festivalio dalyvius, svečius pasveikino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, kiti šventės svečiai.

Kito tradicinio Aukštųjų mokyklų tautinių šokių festivalio „Ei, studente, sukis vėju“ organizavimo vairą perėmė VDU tautinių šokių ansamblis „Žilvitis“.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija