„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. kovo 8 d., Nr.3 (160)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Moksleiviai pagerbė tautos praeitį

Minaičiuose prie memorialo

Jaunuosius šaulius laimina klebonas
kun. Tomas Janavičius (dešinėje)

Šaulys Gediminas bučiuoja vėliavą

Arbatėlė

Jaunųjų šaulių pasižadėjimas

Prieš 95 metus, Vasario 16-ąją, Lietuva buvo paskelbta Nepriklausoma valstybe. Vasario 16-osios išvakarėse jau tapo tradicija Baisogalos gimnazijos antrų gimnazinių klasių mokiniams vesti istorijos ir pilietiškumo pamoką Radviliškio rajone, Minaičių kaime, Miknių sodyboje, prie rekonstruoto bunkerio, kur 1949 metais susirinkę iš visos Lietuvos partizanų vadai paskelbė istorinę Laisvės deklaraciją.

Prieš išvykstant, aštuntų klasių mokiniai, nužygiavę į miestelio centrą, sugiedojo „Tautišką giesmę“ ir vainiku apjuosė Laisvės paminklą, o šeštokai nuskubėjo į naująsias Baisogalos kapines, padėjo gėlių ir uždegė žvakeles ant savanorių kapų. Antrų gimnazinių klasių mokiniams Minaičiuose pamoką vedė gimnazijos direktorius Alfredas Jasiūnas, istorijos mokytoja Lilė Bagdonienė, Baisogalos Šaulių būrio vadas Rimas Narbutis, lietuvių kalbos mokytoja Regina Vaitkevičienė, tikybos mokytoja Giedrė Nakutienė ir Miknių sodybos šeimininkė, įvykių liudininkė Julijona Mikniūtė-Petrėtienė. Sodybos šeimininkė dalinosi prisiminimais apie partizanų vadų suvažiavimą, kaip per tris dienas buvo iškastas ir įrengtas bunkeris, kaip vyko bunkeryje gyvenančių vadų slaptas aprūpinimas maistu, kaip po namo pamatais buvo surasti istoriniai dokumentai, atsakinėjo į mokinių klausimus. Išgirdome apie partizanų košmariškas gyvenimo sąlygas, didvyriškas praeities dienas, svarstėme, ar mes sugebėtume mylėti Tėvynę taip, kaip mylėjo miško broliai. Prie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio memorialo sugiedoję himną ir uždegę žvakelę, daugelis susimąstėme apie nepaprastą žmogaus ryšį su Tėvyne.

Vasario 16-oji iškilmingai paminėta Baisogaloje. Baisogalos kuopos šauliai dalyvavo šv. Mišiose už Lietuvos laisvę. Jas aukojo parapijos klebonas kun. Tomas Janavičius. Prie Nepriklausomybės paminklo surengta šventinė ceremonija. Prasminga ir simboliška, kad Vasario 16-ąją – Lietuvos nepriklausomybės dieną – visuomenės akivaizdoje iškilmingai pasižadėjo jaunieji šauliai. Šeštosios Šaulių rinktinės 8-osios Baisogalos kuopos jaunųjų šaulių gretas papildė 10 gimnazijos mokinių: Gediminas, Deividas, Martynas, Darius, Neringa, Vitalijus, Simona, Gediminas, Fausta ir Loreta. Pasižadėjusiuosius iškilmingai palaimino Baisogalos Švč. Trejybės parapijos klebonas kun. Tomas Janavičius. Jis skatino jaunuolius išsaugoti savąją dvasinę laisvę, o pareigas vykdyti su meile širdyse.Visus sveikino seniūnas Romas Kalvaitis, Šaulių kuopos vadas Rimas Narbutis, gimnazijos direktorius Alfredas Jasiūnas. Po iškilmingos ceremonijos skubėjome sušilti į kultūros namuose „Dainorių“ kolektyvo surengtą popietę. Dainavome, šokome, žaidėme, vaišinomės kvepiančia arbata ir tirpstančiais burnoje sausainiais.

Šią tautos vienybės dieną, pagerbiant mūsų tautos praeitį, gera buvo pajusti bendruomeniškumo džiaugsmą.

Giedrė Nakutienė,
Baisogalos gimnazijos mokytoja, šaulė

Radviliškio rajonas
Alfredo Jasiūno ir Kazio Strolio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija