„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. kovo 8 d., Nr.3 (160)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Sausio 13-osios istorijos gelmė

Iš kairės: renginio svečias
mokytojas Zigmas Tamakauskas,
mokyklos direktoriaus pavaduotojos
Kristina Bėdaitė, Elvyra Bačėnienė,
Regina Valdonė Samalionienė
ir direktorius Viktoras Zuzevičius

Kauno Šv. Pranciškaus vidurinėje mokykloje sausio 11 dieną įvyko gyvoji pamoka-popietė, skirta prisiminti Sausio 13-osios įvykius. Šios dienos įvykių atsiminimus mums, mokyklos mokiniams ir mokytojams, pasakojo ir pamoką pravedė žmogus, pats dalyvavęs tuose įvykiuose ir gynęs nuo sovietinės kariaunos Lietuvos parlamentą. Tai – mūsų mokyklos svečias – istorijos mokytojas metodininkas Zigmas Tamakauskas, jau ne kartą mūsų mokykloje pravedęs įdomias pamokas bei renginius. Mokyklos svečią pristatė direktoriaus pavaduotoja Kristina Bėdaitė. Popietę surengė mokyklos bibliotekos darbuotojos.

Mokytojas Z. Tamakauskas kalbėjo, kad 1991 metų sausio 13-ąją dideliu žmonių pasiaukojimu, 14 žuvusių Laisvės gynėjų krauju buvo įtvirtinta Lietuvos nepriklausomybė. Viso pasaulio akivaizdoje buvo parodyta, kad mes norime būti nepriklausomi ir laisvi. Prieš 22 metus mūsų tauta be ginklo, o tik savo vienybe, dainomis, malda bei dvasiniu tvirtumu išsikovojo nepriklausomybę, kurią mes dabar turime, dvasinės vienybės jėga įveikė sovietinių tankų šturmą. Laisvės gynėjų auka davė gyvybę Lietuvai.

Ši diena yra gyva mūsų atmintyje, kiekvienais metais mes ją minime, prisimename žmones, paaukojusius savo gyvybes. Nepamirškime šios dienos, minėkime ją ir dar dabar žmonių galvose išsaugotus įvykius bei vaizdus, nes jie leidžia mums tikru pavyzdžiu suvienyti tautą sunkiais jos gyvavimo momentais įvairių jai kylančių iššūkių akivaizdoje. Baigdamas mokytojas pabrėžė, kad visada turėtume skirti valdžios ir valstybės sąvokas. Valdžios kinta – kokią išsirenkame, tokią ir turime, o mūsų Valstybė – kaip Motina – yra viena. Ją visi turime gerbti ir mylėti, savo širdyse turėti idealizmo sparnus, gražius gyvenimo siekius, gerai mokytis bei dorai elgtis.

Antroje gyvosios pamokos-popietės dalyje visi žiūrėjome mokytojo pateiktą dokumentinį filmą „Lietuva – sausis“, režisuotą Reginos Stadalnikaitės. Filmas dar labiau paryškino pamokos turinį, sausio 13-osios istorijos gelmę.

Vykintas Gervė,
Kauno Šv. Pranciškaus vidurinės mokyklos 11 b klasės mokinys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija