„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. kovo 8 d., Nr.3 (160)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Jaunimo laiškai šv. Kazimierui

Benjaminas ŽULYS

Akcijos dalyviai su simbolinėmis
kompozicijomis „Laiškas
šventajam Kazimierui“

Akcijos dalyviai ir rengėjai. Iš dešinės:
„Santaros“ gimnazijos mokytojas Juozas
Kvietinskas, A. Puškino gimnazijos
mokytoja Ana Deduchova, Šv. Kazimiero
ordino Kauno skyriaus komtūrė Alė
Jurgaitienė ir projekto autorius,
Šv. Kazimiero vidurinės mokykos
mokytojas Aidas Augustis bei Šventajam
Kazimierui kūrinius sukūrę mokiniai

Groja gitaristų ansamblis

Savitai ir įspūdingai Šv. Kazimiero dieną paminėjo Kauno moksleiviai, pedagogai, Šv. Kazimiero ordino nariai.Vienuoliktą kartą jie surengė meninę akciją „Šv. Kazimieras – Lietuvos jaunimo globėjas“. Pernai šventės tema buvo „Šviesos ir tikėjimo tiltas tarp praeities ir dabarties“. Šįkart renginio mintis buvo „Laiškas šventajam Kazimierui“. Minėjimas įvyko Kauno Rotušėje. Pernai ir dabar minėjimus inicijavo, organizavo ir vedė Kauno Šv. Kazimiero vidurinės mokyklos dailės mokytojas, Šv. Kazimiero ordino riteris, buvęs Ordino Kauno skyriaus komtūras-vadovas Aidas Augustis.

Į renginį suvažiavo, suėjo moksleiviai, mokytojai bemaž iš 30 mokyklų. Jaunieji menininkai yra daug girdėję, skaitę apie iškilios sielos karalaitį, atsisakiusį žemiškos šlovės, turtų, valdžios, o visą, deja, labai trumpą savo gyvenimą pašventusį Viešpačiui, savo maldomis, asmeniniu pavyzdžiu rodžiusį, kaip reikia aukotis kitų labui.

Tai savo mintimis, apmąstymais, gražiais pavyzdžiais pabrėžė A. Augustis. Jis pasidžiaugė, kad gausus jaunimo būrys panoro rašytiniu žodžiu bei menine išraiška pasidalyti su bendraamžiais, mokytojais, šventės svečiais. Kad toks jaunimo renginys tapo tradiciniu, pasidžiaugė Kauno Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios klebonas mons. Vytautas Grigaravičius. Jis sakė, kad šv. Kazimieras nurodė jaunimui gaires, kreipiančias jaunas širdis į doros, šviesos, pasiaukojimo kelią.

„Šventumas, paprastumas, gailestingumas, skaistumas, tvirtumas, teisingumas – bruožai, kurie buvo būdingi jaunajam Kazimierui“, – pabrėžė Šv. Kazimiero kongregacijos vyriausioji sesuo Lidija.

Šv. Kazimiero ordino Kauno skyriaus komtūrė-vadovė Alė Jurgaitienė susitikimuose su visuomene ne pirmą kartą pabrėžė, kad ypač svarbu kiekvieno žmogaus gyvenime malda, tikėjimas. Ypač tai svarbu jaunimui, nes nuo jaunų dienų formuojasi požiūris į gyvenimą, meilę, dvasingumą. „Tikėkite ir mylėkite“, – sakė komtūrė.

Šv. Kazimiero ordino riteris, buvęs Kauno skyriaus komtūras, Rotušės rūmų šeimininkas, Kauno metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Kazimieras Ignatavičius irgi džiaugėsi jaunimo aktyvumu, noru žodžiu ir spalva išreikšti savo gražius jausmus bei prašymus šv. Kazimierui – parašyti jam laiškus.

Akcijoje dalyvavo ir daugiau Šv. Kazimiero ordino narių, Kaune žinomų žmonių – Ričardas Kliučinskas, Vilius Kaminskas, kiti.

Keliose rūmų salėse prie popieriaus lakštų rašė, tapė, karpė, klijavo pakiliai, kūrybiškai nusiteikę moksleiviai. Beveik kiekviename darbe – savaip suvoktas, suprastas šv. Kazimiero portretas su įvairiais papuošimais, akcentais. Antai, Rokų vidurinės mokyklos moksleiviai šalia piešinio įrašė: „Nugalėk blogį gerumu“. Kitų darbelių autoriai šv. Kazimierą prašė suteikti jiems meilės, šviesos, skaistumo, padėti pasirinkti teisingą gyvenimo kelią, padėti tarnauti Tėvynės labui. Savo kūrinėliais džiugino Kauno krikščioniškosios vidurinės mokyklos vienuoliktokės Ingrida Tumėnaitė ir Laurita Gaidukevičiūtė. Į šį renginį iš mokyklos atvyko šešios moksleivės ir dvi mokytojos.

Buvo surengtas šventinis koncertas, kurio programą atliko miesto moksleiviai.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija